HDP halk oylamasına 2 gün kala Van’da miting yaptı. Yoğun yağmur yağışı altında Milli Egemenlik Caddesi'ndeki Kültür Kavşağı'nda düzenlenen mitinge HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven katıldı. Baydemir mitingde yaptığı konuşmasında aşiretlere çağrıda bulunarak: “Tüm aşiretlere ve kanaat önderlerine sesleniyorum. Şimdi birlik olmak zamanıdır. Gelin halkınızın yanında yer alın Bizler hayır diyoruz, sizde hayır deyin” Dedi.

 

16 Nisan’da yapılacak olan halk oylaması için Van’da hayır çalışması yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), halk oylamasına 2 gün kala Van’da hayır mitingi düzenledi. Düzenlenen mitinge katılan HDP Şanlıurfa milletvekili ve parti sözcüsü Osman Baydemir, “Kayyuma da, zakkuma da hayır. Bu yüzden de 16 Nisan’da sandıkları hayır oyları ile doldurmamız gerekiyor.” Dedi.

 

 

ATAŞ: VAN’IN GERÇEK İKTİDARI...

Mitingde ilk olarak konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş şunları söyledi: “Van gerçek iktidarını bugün bir kez daha ortaya çıkardı. Van halkı yağmura çamura rağmen alana aktı. Van halkı kahramanca kirlik politikaları boşa çıkarmıştır. Bir kez daha Van halkı hayır diyerek kirli politikaları boşa çıkaracak.”

 

GÜVEN: YENİ BİR TARİH YAZILDI

Ardından söz alan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ilk olarak, “Türkiye ve Kürdistan da yaptığımız mitinglerimizde halkımız barışı, kardeşliği, özgürlüğü haykırıyor ve bu yüzden ne yağmur, ne soğuk, ne çamur dinlemiyor. Şimdi cezaevlerinde açlık grevinde olan tüm yoldaşlarımıza selam gönderiyoruz. Demirtaş, Yüksekdağ, Tuncel, Ayla Akat ve diğer tüm yoldaşlarımızın direnişine 16 Nisan’da cevap olacağız. Şimdi zindanlarda açlık grevleri veriyor. Sayın Öcalan üzerinde ki tecriti protesto etmek amacıyla açlık grevlerinde direniyorlar. Biliyorsunuz ki zindan tarihinde büyük direnişler gerçekleşti. Kemal Pir, Mazlum Doğan mücadeleyi zindanlarda büyüttüler. İşte bugün yeni bir tarih yazıldı. Şimdi bu direnişi bir kez daha kutluyor ve selamlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BU HALK HİÇ BOYUN EĞMEDİ”

Konuşmasında zor ve zahmetli bir süreçte geçtiklerini vurgulayan Güven şöyle devam etti: “Sayın Yüksekdağ için Türkiye’nin İçişleri Bakanı ‘4 Duvar verdik’ diyor. Gelen gideni aratıyor. Biz Naim Şahin’den ötesi yok sanıyorduk ama bakın varmış. Oda Süleyman Soylu. Biz sırtımızı 4 parça Kürdistan’a dayadık ve bu yüzden sana 4 taş söyleyeceğiz başını Karacadağın taşlarına çarpacaksın. Bu halk hiç bir zulme boyun eğmedi. Asiye Yüksek, Mehmet Tunç ile halkımız asla boyun eğmeyeceğini ortaya koydu. Şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz ve onları asla unutmayacağız. Artık statüsüz yaşamak istemiyoruz. 4 Parçada statüyü halkımızla gerçekleştireceğiz biz sırtımızı halkımıza dayıyoruz.”

 

GÜVEN: KÜRTLERİN BAHARI OLACAK

“Referandumda herkesin gözünü Kürtlere olacak” diyen Güven, “Kürdistan hayır diyecek. Bu bahar Kürtlerin baharı olacak. Hep birlikte özgürleşeceğiz. Birliğimizi, ittifakımızı sağlayalım. Buna gücümüz var. Bakın AKP-MHP kirli bir ittifak içindedirler. Kürtlere yapacakları konusunda anlaştılar. Kürt halkını imha etmek için anlaştılar. Ancak Kürt halkı çok kirli ittifaklar gördü. Kürt halkı ağır bedeller ödedi. Annelerimiz, çocuklarımız, gençlerimiz ile birlikte direnmeye devam edeceğiz.” Dedi.

 

 

BAYDEMİR: VANSPOR’UN ATACAĞI GOL GİBİ OLSUN

HDP Şanlıurfa Milletvekili ve parti sözcüsü Osman Baydemir ise halka sandığa gidin çağrısı yaptı. Baydemir Vanlılara seslenerek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı bütün kabineyi atayacak, rektörleri atayacak, yetmedi belediye başkanları atayacak, yargıyı belirleyecek. Yani bu, ülkeye kayyum paketidir. Yanıtımız Vanspor ve Cizrespor'un atacağı gol gibi olsun. Bu paketle sizin bin bir emekle, güçlükle bedelle inşa etmiş olduğumuz kardeşlik halayını bozdular. Bugün de yüzde 10 olan barajı yüzde 50’ye çıkarmak istiyorlar. Bir Cumhurbaşkanı yüzde 50 ile seçilecek ama bu Cumhurbaşkanı bütün kabineyi atayacak, rektörleri atayacak, yetmedi belediye başkanları atayacak, yargıyı belirleyecek. Yani bu, ülkeye kayyum paketidir.”

 

“KİMSEYE KUL OLMADIK, OLMAYACAĞIZ”

Paketin tekçiliği dayatan bir paket olduğunu söyleyen Baydemir, “Oysaki bu coğrafya çok dillidir, çok kimlikli ve çok inançlıdır. Bu paket çok dilli, çok inançlı, çok kültürlü bir coğrafyaya deli gömleği dikmektir. Bu paket tekçiliktir. Tekçilik kulluktur. Allah dışında hiç kimseye kul olmadık, olmayacağız. Allah'tan başkasına secde etmedik, etmeyeceğiz. Bu paket aynı zamanda bir darbe paketidir. Sizler Demirtaşları, Yüksekdağları, Bekir Kayaları seçerek onlara bir güven verdiniz. Milletin iradesiyle gelen ancak seçimle, ancak milletin iradesiyle gider. Ama onlar 15 Temmuz darbesini Allah’ın lütfu olarak gösterip karşı darbeye geçtiler. Belediye başkanlarınız, eş genel başkanlarınız, yüzlerce evladınız cezaevinde. Bu evlatlarınız bu coğrafyada kan dökülmemesi için, savaş olmaması için, anneler gözyaşı dökmesin diye bedenlerini açlık grevine yatırmış durumdalar.” İfadelerini kullandı.

 

 

“MİRAY BEBEĞİN AHI İÇİN HAYIR DİYELİM”

Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “16 Nisan, yatak odalarımıza girip fotoğraf çektirenlerden hesap sorma günüdür. Bütün dünya şimdi sizin ne diyeceğinizi merakla bekliyor. Milletin iradesiyle gelen ancak milletin iradesiyle gider. Van halkı Nemrud’a direnen İbrahim’ın mücadelesini haykırıyor, bayrağını yükseltiyor. Her söyleyeceğiniz laf onların kulaklarına küpe olsun. Van Belediyelerine atanan kayyuma hayır diyoruz. Hayırlarınız bütün şerleri def ede, bütün şerler bu coğrafyadan defola. Öyle bir cevap verin ki bir daha iradenize dokunamasınlar. Bu hükümet tam bir emek düşmanıdır. Türkiye’de 4 gençten biri işsiz ama Kürdistan’da her 5 insandan biri işsiz. Bu da yetmiyormuş 129 bin insanın ekmeğiyle oynadılar. Kendini süme haşa şirk yapanlar. Rızkı Allah verir, kendisini rızk veren olarak görüp ekmekle oynayanlar 16 Nisan’da hayır diyelim.”

 

AŞİRETLERE ÇAĞRIDA BULUNDU

Baydemir konuşmasının sonunda Aşiret yapılarına da seslenerek, “Bizi bölmek paramparça etmek istiyorlar. Tüm aşiretlere ve kanaat önderlerine sesleniyorum. Şimdi birlik olmak zamanıdır. Gelin halkınızın yanında yer alın Bizler hayır diyoruz, sizde hayır deyin” Dedi. Miting Xero Abbas’ın konseriyle sona erdi.

 

Mitinge; DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Başkanı Onur Hamzaoğlu, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, DBP Van İl Eş Başkanı Ahmet Aygün. HDP Van İl Eş Başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe, STK temsilcileri ve barış anneleri katıldı.


ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim