ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – HAMİT KARAKUŞ - Bir süre önce Tuşba Belediyesi tarafından başlatılan halk ekmek uygulaması kısa sürede kapatıldı. Halk ekmeklerin kapatılmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Şehrivan’a konuşan Vanlılar “Ekmek alacak para bile zor buluyoruz. En azından halk ekmek varken ucuza ekmeyi bulabiliyorduk ama o da kapatıldı” diye tepki gösteren vatandaşlar, halk ekmeğin yeniden açılması talebinde bulundu. Fırıncılar ve bağlı oda ise “Kabul etmeyiz” dedi.

 

Van’ın yıllardır talep edilen fakat bir türlü hayata geçmeyen ‘halk ekmek’ talebi uzun süre sonra yeniden gündeme geldi. Hem önceki dönem belediyelerin, hem mevcut Büyükşehir Belediyesi’nin de gündemine aldığı fakat bir türlü nihayete erdiremediği halk ekmek konusunda kriz yeniden tırmandı. Ramazan öncesi halk ekmek noktaları kuran fakat noktalar açık olmasına rağmen satışların bir anda kesilmesi kafalarda soru işareti oluşturdu. Başladıktan sonra duran ve uzun süredir kapalı kalan halk ekmek noktalarından faydalanamayan vatandaş bu hizmetin ihtiyaç olduğunu vurgularken yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Vatandaş, “Artık ekmek alamıyorum” diyerek hizmetin yeniden başlaması gerektiğine vurgu yaparken Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahvaltıcılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil ise halk ekmek uygulamasına tamamıyla karşı olduklarını söyledi. Tuncil, “Ekmeğin gramaj zaten düşürüldü. Türkiye’nin birçok noktasında ekmek bir buçuk lira ama bizde 1 lira. Halk ekmeğin uygulamaya başlatılmasıyla biz fırıncılar olarak kötü etkileniriz.” Dedi. Ne adım atacağı tartışılan ve Ramazan dolayısıyla halk ekmek noktalarını kapattığını açıklayan Tuşba Belediyesi yetkilileri ise halk ekmek satışını yeniden başlatacaklarını söylemişti.

 

 

VATANDAŞ YENİDEN AÇILSIN DİYOR!

 

Uzun zaman Van’ın gündemini meşgul eden “Halk ekmek uygulaması” bir süre önce Tuşba Belediyesi tarafından hayata geçirilmişti. Ancak kısa bir süre sonra halk ekmek noktalarının kapatılması kafalarda soru işaretine nede oldu. Büyükşehirler de özellikle dar gelirli ailelerin ekmek ihtiyacını karşılamak adına Belediyeler tarafından açılan ve piyasadaki ekmek fiyatlarının altında satılan ‘Halk Ekmek’ Van’da da uzun süredir gündemde sıcaklığını koruyor. Sık sık dilendirilen Van’da ‘Halk Ekmek’ noktalarının neden açılmadığı ve neden belediyelerin bu konuda somut bir adım atamadığı gündeme getirilse de istenilen adım bu zamana kadar atılmadı. Şehrivan olarak görüştüğümüz Vanlılar, halk ekmek uygulama noktalarının yeniden açılması talebinde bulundu.

 

 

TÜRACI: ARTIK EKMEK ALAMIYORUM

 

Tuşba Belediyesi’nin halk ekmek projesi konusunda ilk adıma atmasından dolayı çok memnun kaldıklarını söyleyen Salih Türacı adlı vatandaş, “Fakat kısa bir süre içerinde kapatılması bizleri gerçekten üzdü. Daha önce ekmeğimi buradan temin edip evime ekmek alabiliyordum. Ama kapatıldıktan sonra artık ekmek alamıyorum. Tuşba Belediyesi’nin halk ekmek noktalarının tekrar faaliyete geçmesi konusundan ricada bulunuyorum.” Dedi.

 

 

KARACA: HALK EKMEK NOKTALARININ TEKRAR AÇILMASINI İSTİYORUZ

 

Şehrivan’a konuşan bir diğer vatandaş Fetullah Karaca ise Akköprü sakinleri olarak Tuşba Belediyesi’nin başlattığı ‘Halk Ekmek’ projesi dar gelirli aileler açısından çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Halk ekmek çıkarılması bu bölge de dar gelirli aileleri bir nebzede olsa ekonomik yükünü azaltmıştı. Bir lira verip ekmek alamayan dar gelirli aileler Halk Ekmek noktalarında ekmek temin edebiliyordu. Diğer bir nokta ise, 10 lira verip ekmek alamayan dar gelirli aile halk ekmek noktalarında 10 lira verip 17 ekmek alabiliyordu. Halk Ekmek noktalarının açılması bu bölgede yaşayan vatandaşlar için güzeldi. Bir hafta açılıp ondan sonra kapanması sorunların yaşanması halk tarafından ne zaman açılıp yada açılmayacağını merak ediyor. Bu anlamda halk ekmek noktalarının ne zaman açılacağını sabırsızlıkla bekliyoruz. Tuşba Belediyesi ve Tuşba Belediyesi Başkanı Fevzi Özgökçe’den talebimiz vatandaş olarak halk ekmek noktalarının tekrar açılmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

KISA SÜREDE YENİDEN AÇILACAK

 

Öte yandan merakla beklenen bir diğer açıklama da Tuşba Belediyesi’nden geldi. Ramazan ayı öncesi çalışmanın müjdesini veren bir çok noktaya halk ekmek satış noktası yerleştiren Tuşba Belediyesi bu hizmeti Ramazan ayı ile birlikte bitirmişti. Ardından bir daha başlamayan satışlardan dolayı vatandaşlar yeniden satış taleplerini dillendirmeye başlamıştı. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Tuşba Belediyesi yetkilileri, halk ekmek uygulamasının kısa bir sürede yeniden başlayacağını ifade etti. 

 

 

TUŞBA “AÇACAĞIZ”, FIRINCILAR İSE “ONAYLAMIYORUZ” DİYOR!

 

Konuya dair Şehrivan’a açıklama yapan Van Lokantacılar Fırıncılar ve Kahvaltıcılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil, oda olarak halk ekmek uygulamasını doğru bulmadıklarını ifade ederek, “Bu uygulamayı onaylamıyoruz. Ekmeğin gramaj zaten düşürüldü. Türkiye’nin birçok noktasında ekmek bir buçuk lira ama bizde bir lira. Birçok ilde bir buçuk lira olmuş. Zaten her şeye zam geldi. Yakıta doğalgaza yapılan zamlar bizi fazlasıyla olumsuz etkiliyor. Dolar çok fazla yüksek. Yapılan zamlardan dolayı bizde etkileniyoruz. Haliyle ekmeğin ucuzlamasını doğru bulmuyoruz. Halk ekmeğin uygulamaya başlatılmasıyla biz fırıncılar olarak kötü etkileniriz.” Dedi.

 

 

VAN’DA BİR İLK OLACAKTI

 

Daha önce açıklama yapan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe daha önce hem DBP’li belediyenin gündemine aldığı hem de kayyum döneminde gündeme gelen halk ekmek noktasında atılan adımın müjdesini Vanlılar ile paylaşmış ve o dönem “Türkiye’nin birçok ilinde olan ve Van’da bir ilk olacak Halk Ekmek çalışmasını başlattık.” Maddi durumu kötü aileler için sevinç yaratan bir adım atmıştı. Ekmeğin 60 kuruştan satılacağını duyuran Özgökçe, “Ekmeğin bu kadar çok önem arz ettiği toplumumuzda belediye olarak bu konuda bir şeyler yapma zarureti hasıl oldu.” İfarelerine yer vermişti.

 

 

NOKTALARI BELİRLENMİŞTİ

 

Akköprü Mahallesi Özalp Yolu üzeri Sıhke TOKİ Kavşağı ile Akköprü Mahallesi Esenyurt-Tuşba Dostluk Parkı, Abdurrahmangazi Mahallesi İskele Caddesi Koçbaşı Sokak Lezgin Usta Durağı ile Abdurrahmangazi Mahallesi Tuşba İlçe Emniyet Müdürlüğü arkası, Altıntepe Mahallesi Zeve Caddesi Postane karşısı ile Altıntepe Mahallesi Zeve Caddesi Leylak 1. Sokak, İstasyon Mahallesi Şairizi 4. Sokak Selahattin Eyyübi Parkı karşısı ve Kalecik TOKİ Şehit Soner İdil Spor Tesisleri arkasından da olmak üzere ilk etapta 8 noktada satış yapılacak.

 

KAYA VE ÇOBAN DÖNEMİNDE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

 

Öte yandan Özellikle Kayum’dan önceki Eski Belediye Eş Başkanları Bekir Kaya ve Emine Çoban’ın bir toplantıda Van’da ‘Halk Ekmek’ noktalarının kısa sürede hayata geçeceğini dillendirmiş ve bunun üzerine çalışma yürüttüklerini toplantıda dile getirmişlerdi.  İpekyolu Belediye eski eş başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser’in Van Fırıncılar Odası ile yaptıkları görüşme sonucu olumlu alınan rapor 2015 Mart ayı meclis toplantısında gündeme alınmış ve ‘Halk Ekmek’ projesinin hayata geçirme kararı alınmıştı.  Meclis’te alınan olumlu karar sonrası Van’da hayata geçirilmesi planlanan ‘Halk Ekmek’ projesi ilk etapta 15 büfenin kurulması ve ekmeğin 65 kuruştan satılması planlanıyordu.

 

TAŞYAPAN; KÜÇÜK ESNAFI OLUMSUZ ETKİLER

 

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan (KHK) Kanun Hükmünde Kararname ile Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından göreve getirilen dönemin Van Valisi İbrahim Taşyapan, basınla ile bir araya geldiği toplantıda yöneltilen ‘Van’da neden halk ekmek satılmıyor?’ sorusu üzerine Van’da geçimini tandır ekmeği yaparak sağlayan küçük esnafı bu konuda olumsuz etkileyeceğini belirtmiş ve bu konuda iller ki dönemde ihtiyaç ve gelecek talepler doğrultusunda proje kapsamına alacaklarını belirtmişti. Ardından da konuyla ilgili tüm çalışmalar askıya alınmış ve herhangi bir adım atılmamıştı. Yeni dönemde ise Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili hiç bir çalışmanın bulunmadığını duyurmuştu.

Editör: TE Bilisim