ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - MERAL YILDIZ - Kara, demir, deniz ve hava yolu ulaşımıyla Türkiye’nin birçok şehrinden ön plandan olan Van, havayolu ulaşımında sıkıntılı günler geçiriyor. Van havalimanı apron alanında yapılan çalışmalarından dolayı, seferlerin sayısı azaldı, bilet fiyatları uçtu, insanlar uçuşlarında yeni düzenlemeler yapmak zorunda kaldı.

 

2018 yılına turizmde rekorlar ile başlayan, İranlılar’ın gelişinde tüm zamanların rekorunu elde eden Van’da şu sıralar turizm konusunda sıkıntılar yaşanıyor. İranlılar’ın İran hükümetinin harç zammı yüzünden gelişlerini azalttığı kentte yerli turist anlamında da sıkıntı yaşanıyor. Van Ferit Melen Havalimanında başlayan çalışmalardan sonra uçak seferleri de azalan Van’da turizmciler bölgede oldukça hareketli olan yerli turist hareketliliğinden kentin mahrum kaldığını ve çalışmaların hızla bitmesi gerektiğini bekliyor. Pistin zemininde yapılan çalışmalardan dolayı uçak şirketlerinin akşam uçuşlarını belli bir saatten sonra yapmadığı ve uçuşları azalttığı kentte bilet fiyatları da fırlarken kente gidiş gelişlerle birlikte Ankara, İstanbul gibi kentlere gidiş konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Resmi kanalların Ağustos ayında biteceği söylediği çalışmalar için turizmciler “Çalışma ile ilgili bir itirazımız yok ama biraz daha uzarsa ciddi sıkıntılar yaşarız” şeklinde kaygılarını ortaya koyuyor. Gözler ise çalışmaların hızla bitirilmesinde.

 

 

GÜNLÜK 25 UÇUŞTAN 10’A KADAR DÜŞTÜ!

 

Van Ferit Melen Havalimanında yapılan çalışmalar uçak seferlerinin azalmasına neden oldu. Seferlerin azalması hem uçak bileti fiyatlarını artırdı hem de vatandaşın seyahatindeki değişikler nedeniyle zorluk yaşamasına neden oldu. Çalışmalar başlamadan önce 25 uçak seferi ile Türkiye’nin birçok şehrine havayoluyla çok rahat bir şekilde giden bilen Vanlılar, başlayan çalışmaların ardından günlük olarak düzenlenen 10 seferden dolayı zorluk yaşıyor. Gün içinde Van’da başka şehirlere giden insanlar, aynı gün akşam saatlerinde, sabaha doğru Van’a dönebiliyorken, apron alanında yapılan çalışmalar bu seferlerinde azalmasına hatta bitmesine neden oldu. Şehrivan Gazetesi olarak yaşanan sorunları Vanlı turizmcilere ve sorunu dile getiren isimlere sorduk. İşte geç biten çalışmaların Van’a zararları...

 

TUNÇDEMİR: 10 UÇAK GELEBİLİYOR

 

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Abdullah Tunçdemir, Şehrivan’a yaptığı açıklamada, “Havalimanındaki çalışmalar bu ayın 30’unda tamamlanacak. Sezon başlangıcında böyle olması kötü etkiledi bizi ve tabi ki Van’ı. Normal sezona olsaydı günde 25 uçak olacaktı ama şimdi günde 10 tane uçak gelebiliyor. Bunun yanında uçak az olunca fiyatlar da yüksek oluyor. Art niyet yok tabi ama inşallah bu ayın sonunda çözüme kavuşacak. Şanssız bir sezon oldu bizim için. Hava şatları da çok ciddi etkiledi. Aşırı yağmur yağışından dolayı çalışmalar aksadı. Şu an çalışmalar devam ediyor. Bizim temennimiz bir an önce sorunun çözüme kavuşması. Bu yıl beklentimiz çok yüksekti ancak yaşanan olumsuz hava şartları, İran’daki sıkıntılar ve seçiminde etkisi ile bazı aksaklıklar yaşandı. Temennimiz bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması.” Dedi.

 

 

YEŞİLAĞAÇ: ÇALIŞMALAR AĞIR İŞLİYOR

 

Gazete olarak görüştüğümüz Royal Berk Otel Yetkilisi Reşat Yeşilağaç’ta çalışmaların bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Yeşilağaç şu ifadelere yer verdi: “İstanbul’a günde 6-7 sefer yapılırken, çalışmaların başlamasıyla birlikte bu sayısı 2-3’e kadar düştü. İnsanlar İstanbul, Ankara gibi şehirlere gidip-gelme konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Biz turizmciler olarak burada insanları ağırlamak istiyoruz ancak bu sorunlar dolayı insanlar gelemiyor. Hem uçak sayısının az olması ve saatlerinin uygun olmaması hem de bu sorunlara oranla bilet fiyatlarının fırlaması bizi kötü etkiliyor. Sizin aracılığınızla yetkililere bu çalışmaların bir an evvel bitirilmesi konusunda çağrıda bulunuyor. Nedense çalışmalar çok ağır işliyor. Bu şekilde sorunların birikmesine neden oluyor.”

 

BEYAZ: ÇALIŞMAYI KÖTÜLEMİYORUZ AMA...

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz’da geciken havalimanı sorunu ve turizmcilerin yaşadığı sorunları Gazeteniz Şehrivan’a anlattı. Beyaz, “Yaz dönemi biz turizmcilerin iş yaptığı, insanların seyahat yaptığı bir dönemdir. Bu dönemde büyük yoğunluklar olur. Ancak Van’da yoğunluğun yaşadığı dönemde Van havalimanı apron bölümünde çalışma başlatıldı. Burada yapılan tadilat çalışması Van için yapılan önemli bir yatırımdır. Biz bu yatırımı göz ardı etmiyoruz kesinlikle. Ancak burada işlerin ağır işlemesi Van, turizmcileri ve insanları kötü etkiledi.” Şeklinde konuştu.

 

 

“KURBAN BAYRAMINDA AYNI SORUN YAŞAMAMALI”

 

Ağustos ayında çalışmanın biteceğinin kendilerine aktarıldığını aktaran Beyaz şöyle konuştu: “Yaptığımız görüşmelerde bize çalışmanın Ağustos ayı içinde biteceği söylendi. Ancak turizmciler olarak bu konuda endişelerimiz var. Görüşmelerde DHMİ yetkilileri, her şeyin kontrol altında olduğunu ifade edildi. Bildiğiniz gibi Kurban Bayramı da Ağustos ayına denk geliyor. İnsanlar bayram tatillerinde seyahat yapıyor. Bu yüzden Kurban Bayramında aynı sorunların yaşanmaması adına çalışmanın kesinlikle Ağustos ayında tamamlanması gerekiyor.”

 

EK SEFER TALEBİNDE BULUNDU

 

Gazetemiz aracılığıyla uçuk firmalarına da çağrıda bulunan Beyaz, “Pegasus yaşanan sıkışıklıktan dolayı ek seferler açtı. Ancak yaptığımız görüşmelere rağmen Türk Hava Yolları ek sefer açmadı. Hatta Ankara’ya uçuşu olan tek firma Anadolu Jet bir uçuşunu daha azalttı. Böyle sıkıntı bir süreç, böyle bir adımın atılmasını da doğru bulmuyoruz. THY’den ek seferlerin açılmasını talep ediyoruz. Özellikle Türkiye’yi dünyada tanıtın ve büyük işlere imza atan THY’nin ek seferleri açmasını bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

BEYAZ: VAN TURİZMİ SIKINTIDA

 

Beyaz konuşmasını turizmcilerin yaşadığı sorunlarla devam ettirdi: “Turizm açısında yaşanan bu sorunlar Van olarak bizi kötü etkiledi. Ciddi sorunlar yaşıyoruz. İnsanlar yaşanan bu uçuş sorunlarından dolayı Van’a gelemiyor. Pazarımız sürekli daralıyor. Zaten İranlılar gelemiyor. Bu sene iç pazardan çok ümitliydik. Ancak bu sorunlar olduğu zaman insanlar Van’a gelemdi. Bu da yaşadığımız sorunların daha da büyümesine neden oldu. Van turizm sektörü sıkıntılı günler geçiriyor. Bunu açık bir şekilde söyleyebilirim. Ben buradan ilk olarak DHMİ’ye bu çalışmanın ivedi bir şekilde bitirilmesi çağrısında bulunuyor. DHMİ’nin yanı sıra uçuş firmalarında böyle sıkıntılı günlerde ek sefer koymaları talebinde bulunuyorum. Böyle de bir talebimiz var.”

 

UÇUŞ REKORU KIRILDI

 

Van’da tüm bu sorunlar yaşanmasına rağmen Türkiye’de bir rekora imza atıldı. 1 Temmuz günü dünya üzerinde yapılan uçuşlar ele alındığı zaman Türk hava sahasında yaşanan uçak yoğunluğuyla rekora imza atıldı. Temmuz ayının ilk gününde Türk hava sahası üzerinden 5 bin 87 trafik gerçekleştirilerek bir rekora imza atıldı. 1 Temmuz günü dünya üzerinde 200 bin uçak seyahat ederken, Türk hava sahasında da uçak trafiği yoğunluğu yaşandı. Türk hava sahası üzerinden 5 bin 87 trafik gerçekleştirilerek bir rekora imza atıldı. 1 milyon kilometrekarelik hava sahasında aynı gün gerçekleşen 5 bin 087 trafikle tüm zamanların rekoru kırıldı. Konuyla ilgili olarak resmi twitter adresinden bir açıklama yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, "01 Temmuz 2018'de, Türkiye Hava Sahasında bir günde 5 bin 087 trafik gerçekleşti ve tüm zamanların rekoru kırıldı. Aynı gün içinde bu sayıya dâhil olan ve ülkemizin üzerinden transit geçen hava trafiği de yine rekor kırarak bin 577 sayısına ulaştı. Yaklaşık 1 milyon kilometrekarelik Türk Hava Sahasını başarıyla yöneten tüm kıymetli mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.

Editör: TE Bilisim