Çaldıran’da da iki ay önce bir kişinin ölümüyle Seytki ve Sipki aşiretleri arasında başlayan husumet, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari ve Çaldıran Kanaat önderlerinden Sıddık Aladağ’ın araya girmesi ile barışla sonuçlandı. Çaldıran’da bugün gerçekleştirilen barış programına Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan,Çaldıran Kaymakamı Yusuf Durani Dinç ve çok sayıda kişi katıldı.

SAVCI SAYAN’DAN TEŞEKKÜR

Husumetli iki aşiretin barış programına katılan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan şunları söyledi:” Bugün iki kardeş aile arasındaki kötü olayı onların yaptığı barışa şahit oluyoruz. iki ailemizin barışması bizi çok mutlu etmiştir. Böyle kötülüklerin bitmesi için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Bu barışta emeği geçen herkese başka kanaat önderimize, belediye başkanımıza çok teşekkür ederiz.”dedi.

Savcı Sayan’ın konuşmasından sonra bölgenin kanaat önderlerinden Sıddık Aladağ’da bir konuşma yaparak barış programına katılan misafirlere teşekkür ederek meydana gelen barıştan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

“3 AY ÖNCE TATSIZ BİR OLAY MEYDANA GELDİ”

Daha sonra konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ise şunları söyledi: “Yaklaşık üç ay önce iki aile arasında istenmeden tatsız bir olay meydana geldi, olayın adli boyutu devam ediyor ama yeni tatsızlıklara sebep olmaması için kanaat önderlerimiz, ileri gelenlerimiz araya girdi buranın örf ve adetlerine göre Celal beyden de Allah razı olsun resul Allah metodu ile olayı kan davasına dönüştürmeden yeni olumsuzlukların meydana gelmemesi için büyüklük gösterdi. Yapılan girişimler neticesinde iki ailemiz Kuranı Kerim huzurunda Allah rızası için bir araya geldiler. Ne mutlu o topluma insanları iyiliğe teşvik eden insanları kötülükten alı koyan ileri gelenlerin kanaat önderlerin olması. Toplumuzda bu gibi olayların olmaması için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız, bu girişim için her kese teşekkür ediyorum, barışımız kalıcı olmasını cenabı Allah’tan niyaz ederim. “dedi.

“İNŞALLAH GÜZEL ÖRNEK OLUR”

Son olarak konuşan Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari Barış ve kardeşliğe dikkat çekerek şunları söyledi: “Hiçbir zaman olmasını istemediğimiz hadiseler ortaya çıkıyor. Bunun daha büyük kötülüklere neden olmasına engel olmamız gerekiyor. Bu güzel davranışın başkalarına örnek olmasını temenni ediyorum. Bu tür hadiselere inşallah güzel örnek olur. Kardeşliğimizin, birliğimizin, beraberliğimizin devam etmesi ve güçlenmesi için bunlar gerçekten örnek davranışlardır” dedi.

Duaların okunması ve konuşmaların yapılmasının ardından, her iki aşirete mensup kişiler aralarındaki husumeti barış ile sonuçlandırdı. Daha sonra taraflar hep birlikte barış yemeği yedi.

VANEKSPRES

Editör: TE Bilisim