Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğine Anadolu ilgisiz kalmadı. Riskli evini yenilemek isteyen Anadolu şehirleri arasında 327 başvuruyla Hatay ilk sırada yer alırken, Hatay’ı Mardin, Balıkesir, Çanakkale, Van, Kocaeli ve Malatya takip ediyor.

Türkiye genelinde 6 milyon 500 bin konutun yıkılıp yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm kapsamında bakanlığa bugüne kadar vatandaşlar kendi istekleriyle 24 bin 38 riskli konut ve dükkan için başvuru yaptı. Bin 323 konut ve dükkanın yıkımı gerçekleşirken en fazla yıkımın yapıldığı yer İstanbul oldu.
Bakanlığa gelen riskli bina başvurularında Anadolu illerinin de kayıtsız kalmadığı ortaya çıktı. Riskli binasından kurtulmak isteyen Anadolu’da en fazla talebi 327 ev ve dükkanla Hatay gerçekleştirdi. Hatay’ı 262 başvuruyla Mardin ve 211 başvuruyla Balıkesir takip etti. Çanakkale, Van, Kocaeli ve Malatya da kentsel dönüşümün ilgi gördüğü iller arasında bulunuyor. Büyükşehirlerde ise en fazla talep İstanbul’dan gelirken, İstanbul’u, Ankara, Eskişehir, İzmir, Diyarbakır, Kayseri ve Samsun izledi.
Kentsel dönüşüme bazı illerden ise ilgi gösterilmedi. Yapılan çağrılar ve uyarılara rağmen Amasya, Artvin, Bayburt, Düzce, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kars, Muş, Nevşehir, Siirt, Yozgat ve Zonguldak kentsel dönüşüme ilgi göstermeyen iller arasında yer alıyor.


KREDİ VE FAİZ DESTEĞİ


Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar riskli alanlarda 37 milyon kira yardımı yapılırken, riskli bina kapsamında 287 hak sahibine yaklaşık 4 milyon 500 bin kira yardımı gerçekleştirilecek. Bu kapsamda evini yenilemek isteyen vatandaşların bankadan kullandıkları krediyse 13 milyonu buldu.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim