Ömer Faruk TOKTAŞ – Şehrivan ÖZEL


Birçok sektörde Van adına yeni gelişmeler sağlanırken Doğu Anadolu Bölgesi’nin ve özellikle Van’ın geçimini sağladığı en büyük sektörün şüphesiz İnşaat Sektörü olduğu gözler önünde. Özellikle depremden sonraki 3 yıllık süreç içerisinde kullanılan malzemeden çalıştırılan işçiye kadar Van’da ki inşaatların tümü sıkı bir denetim içerisinde yükseldi. İnşaatın bu denli önem arz ettiği bir bölge için işte Batı’nın birçok ilinde kullanılan yeni bir sistem daha: İzocoat!..

Türkiye’deki etki ağını açtığı şubelerle git gide genişleten Net Yapı Mühendislik inşaatlarda dış cephe mantolamasında devrim yaratacak ürün olan İzocoat’ı Van’a getirdi. Üretimi Antalya’da gerçekleştirilen bu ürün normal mantolama sistemlerinin aksine daha ince bir tabaka olarak uygulanıp daha büyük tasarruflar sağlıyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Net Yapı Mühendislik Yetkilisi Naci Pektutan İzocoat Mantolama sisteminde kullanılan ürünün organik maddelerden oluştuğu için yangın, ısı ve nem gibi konularda yalıtım sağladığını belirtti. Ürünü Van’a getiren ilk firma olduklarına değinen Pektutan “Bu mantolama sistemini ilk olarak Onur Apartmanı’nda gerçekleştirdik. Uygulaması daha kısa sürdüğü için mal sahipleri ve ustalar genellikle bunu tercih ediyor. Bir usta günlük olarak ortalama 30 metrekare alanı tamamlayabiliyor.” Diyerek ekeldi.

‘İZOCOAT YANGINA DA DAYANIKLI’

İzocoat ürününün diğer mantolama ürünlerinin aksine yangından etkilenmediğini belirten Pektutan “İzocoat ürünü yeni nesil bir yalıtım ürünüdür. Organik maddelerden oluşuyor. Normal mantolama ürünlerinden birçok farkı var. Ben size bu farklardan bahsetmek istiyorum. Normal mantolama ürünleri petrol ürünleridir. Bu ürünlerinde belirli bir süreden sonra imha edilmesi gerekiyor. İmha ise toprağın altına gömülerek yapılır. Normal mantolama ürünleri cephede 5 yıl boyunca kaldıktan sonra çürümeye başlar. İzocoat ürünü ise bir ömürlük yalıtım sağlar. Normal mantolama sadece ısı yalıtımı yapar. Fakat İzocoat ürünü Van gibi bölgelerde 3 santimetrelik uygulama ile ısı yalıtımını, su yalıtımını ve ses yalıtımını yapar. Normal mantolama ürünlerinde nemlenme oluşabiliyor fakat İzocoat ürünü organik olduğu için nemlenmiyor. İzocoat ürünü aynı zamanda yangın önleyici bir özelliğe de sahip. Bu ürün ile dış cephe mantolaması yapıldıktan sonra cephe 400 derecelik ısıya maruz kalsa bile bunun sadece 35 derecesi içeriye yansıyor. Uygulaması gerçekten oldukça kolay bir ürün. Normal mantolama sistemi binalara büyük bir ağırlık oluştururken izocoat sistemi oldukça hafif kalıyor.” Dedi.

‘UYGULAMASI OLDUKÇA BASİT’

Uygulanmasının çok kolay olduğu için inşaat ustalarından yoğun bir talep beklediklerini belirten Pektutan “Bu ürünün Van’da kullanımını ilk başlatan firma biz olduk. İzocoat ürünü Antalya’da üretiliyor. Bu firma Ar-Ge çalışmalarına sürekli devam ediyor zaten. Böyle bir ürün ile zaten dış cephe mantolamasına başka bir boyut kazandırdılar. Bu mantolama sistemini ilk olarak Onur Apartmanı’nda gerçekleştirdik. Uygulaması daha kısa sürdüğü için mal sahipleri ve ustalar genellikle bunu tercih ediyor. Bir usta günlük olarak ortalama 30 metrekare alanı tamamlayabiliyor. Bu ürünün bir diğer avantajı da kara sıva ve mantolama işini tek bir çalışmada birleştirmek. Bu şekilde hem zamandan hem de maddi yönden kazanç elde ediliyor. Bizim getirdiğimiz bu çalışma ile ilgilenen birçok mal sahibi ve müteahhit var. İlerleyen dönemlerde bu sistemin daha da yaygınlaşacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

‘İZOCOAT BOYAYI CANLI TUTUYOR’

İzocoat ürününün boyayı uzun bir süre canlı tuttuğunu belirten Pektutan “Milli Eğitim Bakanlığı yeni yapılan okullarda bu mantolama sisteminin kullanılması için çalışmalar içerisinde. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi diğer mantolama ürünleri daha hızlı bir şekilde alev alabiliyor. İzocoat ürünü ise bunun tam tersi yangın esnasında karşı tarafa hiçbir etki göstermiyor. Bu ürünün bir diğer avantajı da yapışkanlılığının fazla olması ve üzerine sürülen boyayı iyi bir şekilde tutmasıdır. Mantolama ve boyama işini yaptıktan uzun bir süre sonra boya daha dün yapılmış gibi canlı kalıyor. Normal bir mantolama işini yaparken 6-7 cm kalınlığında bir mantolama yapmanız gerekir. Fakat İzocoat ürününün 3 cm uygulanması normal mantolamanın 8 cm uygulanışına eş değer oluyor. Ürünün kalitesine ve sağladığı kazanca firmamın imzasını atıyorum. Bu şekilde bir garanti veriyorum. Kimse tereddüde düşmeden gelip bu hizmetten faydalansın.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim