Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kitapla Barış' sloganı ile açılan kitap fuarının ikinci gününde Yazar Ayşe Berktay ve Gazeteci Sevcan Atak’ın katılımı ile “Jineoloji” söyleşisi düzenlendi.

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kitapla Barış' şiarı ile bu yıl 2'incisi düzenlenen Van Kitap Fuarı kapsamında “Jineoloji” söyleşisi düzenlendi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN-TSO) Erek Toplantı Salonu’nda moderatörlüğünü Elif Gemicioğlu, konuşmacılarının ise Yazar Ayşe Berktay ve Gazeteci Sevcan Atak’ın yaptığı “Jineoloji” söyleşisi yapıldı. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide kadın ve toplumun yeniden ele alındığını, mevcut bilime karşı yeni bir arayışa girilen “Jineoloji” kavramı üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. Söyleşide konuşan Yazar Ayşe Berktay, Jineoloji kavramının sosyal bilimin bir eleştirisi olduğunu ve yeni bir bilim olduğunu ifade ederek, toplumda her şeyin sosyolojisi olurken, kadının sosyolojisinin olmadığını söyledi. Jineolojinin kadını yeniden ele alma biçimi olduğunu dile getiren Berktay, bilime de eleştiriler getirerek, bilimin iktidarların amaçları üzerinde kendi var etmeye çalıştığını belirtti. Sistemin kadın ve erkek arasında bir kutuplaşma yarattığını söyleyen Berktay, jineolojinin de yaşamda ortaya çıkan bütün sorunlara çözüm bulma arayışının adı olduğunu ifade etti.

 

BERKTAY: ÖZGÜN BİR KADIN BİLİMİNİN ADIDIR

Jineoloji biliminin, yarım asırdır sürdürülen Kürt kadınının özgürlük mücadelesinden birikimler elde ettiğini belirten Bekrtay,"Yaklaşık yarım asırdır, Kürt kadının özgürlük mücadelesinden oluşturduğu birikimlerle, jineoloji konusunda adım atıldı.  Bilimin eril bir alan olarak, bir bilgi olarak var edildiği bir düzen var. Biz kadınlar özgürlük mücadelesi verirken, bu özgürlük mücadelesinin yolunu, eksenini gideceği yolun haritasını, politikalarını oluşturmak için özgün bir kadın bilimine ve kadın aklına ihtiyaç var. Jineoloji bu aklın ürünü ile ortaya çıkmış bir bilimdir” dedi.

 

“KADIN ERİL ZİHNİYET TARAFINDAN DIŞLANMIŞTIR”

Toplumun şuan eril zihniyet tarafından esir alındığını söyleyen Gazeteci Sevcan Atak ise, yine yaşamın özü olan kadının eril zihniyet tarafından dışlandığını, bu dışlanmanın sadece bugün ile sınırlı olmadığını, bu sorunun neolitik çağdan bugüne kadar devam ettiğini dile getirdi. Jineoloji’nin de bu sorunlar doğrultusunda kadını ve toplumu yeniden ele alan bir kavram olduğunu söyleyen Atak, Jineoloji’nin kelime anlamının ise kadın-yaşam bilimi anlamına geldiği aktardı. Jineoloji ile bir bilim olarak içeriğinin neler olabileceği ya da neler olması gerektiğine dönük çeşitli tartışmalar yaptıklarını ifade eden Atak, bu tartışmalar doğrultusunda kadının ve yaşamın değerini tekrardan sağlamak için jineolojiyi bir bilim dalı olarak gördüklerini söyledi. (ŞEHRİVAN HABER)

 

Editör: TE Bilisim