Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, kaçak avlanma sonrası ele geçirilen balıkların imha edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, vatandaşların ‘Bu balıklar neden imha ediliyor, günah değil mi? imha edileceğine halka dağıtılsın’ gibi sözlerine açıklık getirdi. Altuner, “1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununun 34. Maddesinde belirtildiği gibi yakalanan canlı olmayan su ürünleri ihale usulüyle satışa çıkarılır. 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununun 34. Maddesi şu şekilde; Zapt edilen canlı olmayan su ürünlerinden insan tüketiminde veya sanayide kullanılması mümkün, ancak muhakeme neticesine kadar muhafaza edilmesi mümkün olmayanlar, en yakın bakanlık laboratuvarında veya kamu kuruluşlarında görevli veteriner hekim, hükümet, belediye veya sağlık merkezi tabiplerinden birine muayene ettirilir. Tüketiminde veya kullanılmasında sakınca görülmeyenler, derhal mahallin en büyük maliye memuru marifetiyle maliye teşkilatı bulunmayan yerlerde belediye veya ihtiyar heyeti tarafından en yakın satış yerinde açık artırma sureti ile satılır. Satışa ait bir zabıt tutanağı düzenlenerek, satış bedeli tahkikat sonucuna kadar adli mercilerin emrinde olmak üzere maliye veznesine emaneten yatırılır. Sanığın mahkumiyetinin kesinleşmesi halinde satış bedeliyle ilgili vezneye gönderilir. Satılamayan veya muhammen bedel üzerinden alıcı bulamayanlardan, insan tüketiminde kullanılması mümkün olanlar bakanlıkça belirlenen sosyal yardım kurumlarına bağışlanır” dedi.


“BOZUK BALIKLAR İMHA EDİLİYOR”

Ele geçirilen balıkların muhafaza edilebileceği bir yerin olmadığını da sözlerine ekleyen Altuner, “Bu 10 günlük süre içerisinde satışı yapılana kadar balık bozulur ve tüketilemez hale gelir. Bilindiği üzere balık çabuk bozulan bir su ürünleri canlısı. Yakalandıktan sonrada onu muhafaza edecek soğuk depolar veya büyük derin dondurucular olmadığından balığı uzun süre beklettiğimizde bozulacağından dolayı imha etmek zorunda kalıyoruz. Sosyal yardım kurumlarına gönderdiğimizde onlarda kabul etmediğinden imha etmek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim