ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAKİM İNALÖZ- Birkaç hafta öncesine kadar da hiç kar yağışı olmaması ve mevsimin anormal seyrettiği Van’da, son iki haftada yağış kenti terk etmedi. İki haftadır ara ara etkili olan kar yağışı dün ise zirve yaptı. Önceki akşam başlayıp dün de gün boyu yağan kar şehri adeta felç ederken Van son yılların en büyük yağışı ile karşı karşıya kaldı. En işlek caddelerin bile kar altında kaldığı, ulaşımın kilitlendiği, insanların evlerine hapsolduğu yağış sonrası Van’da tüm çalışmalara rağmen kar esareti Vanlı’ya zor bir gün yaşattı.

Van’da kış önceki gün itibari ile gerçek yüzünü göstermeye başladı. Gece boyunca kar yağışı aralıksız devam ederken, belediye ekipleri de gece gündüz kar temizleme çalışmasını sürdürdü. Kar yağışı nedeniyle kent genelinde 335 mahalle ile 244 mezra olmak üzere toplam 579 yerleşim yerine ulaşım sağlanamadı. Güne kar ile başlayan kentte ulaşım kilitlenirken vatandaşlar evlerinden çıkamadı. Araçların kar altında kaldığı, cadde ve sokakların karla kapandığı yağış sonrasında büyükşehir belediyesi toplu taşımayı ücretsiz yaparak araçların çıkamadığı süreçte vatandaşın ulaşım sıkıntısını gidermeye çalıştı. Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez’in de ekibiyle gün içinde caddelerde dolaşıp çalışmaları incelediği gün içerisinde ana caddelerin kar yükü esnafların da seferberliği ile çözülmeye çalışıldı. Gün boyunca yerde kalan kar kentte her anlamda sıknıtı yaşatırken sosyal medyada gün boyunca belediyelerin karla mücadelede zayıf kaldığı yorumları yapıldı.

ESNAF KARI KENDİ İMKÂNLARIYLA TEMİZLEDİ

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte iş yerlerini açmak isteyen esnaflar yoğun kar birikintilerini kendi imkânlarıyla temizlemeye başladı. Sosyal medya hesaplarından ve çeşitli platformlardan açıklamalarda bulunan esnaflar şehrin en işlek noktalarında yarım metreye çıkan kar karşısında temizleme çalışmalarının ağır kaldığını belirttiler. Gün boyunca da birçok kesimden esnafın ve vatandaşların kar çalışması yaptığı fotoğraflar gelirken belediyelerin katıldığı çalışmalara rağmen kar kaldırma işi gün boyunca bitirilemedi.

“8 YILDIR BÖYLE KAR GÖRMEDİK”

Cumhuriyet caddesinde ekiplerin çalışmasını izleyen vatandaşlardan Orhan Altun, Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Altun, “Yaklaşık 8 yıldır böyle bir kar görmemiştim. Bu sene de beklenen kar şimdi yağdı. İnşallah bereketli olur. Karın yağması ile birlikte görüyorum ki belediye ekipleri de temizlemeye başlamış. Kısa zaman içerisinde de tüm cadde ve sokakları temizleyeceklerine inanıyorum.” Dedi. Cadde de esnaflık yapan Onur İnan da ekiplerin geceden bu yana çalıştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyesi ekiplere gerçekten büyük bir özveri ile çalışıyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Geceden bu yana küreme çalışmaları yapılıyordu. Şimdi de caddede kar temizleme çalışması yürütülüyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

VALİ DE CADDEYE İNDİ

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, belediyede kadın personeller haricindeki tüm çalışanların karla mücadele için görevlendirildiğini belirterek, vatandaşların bu tür durumlarda toplu taşıma araçlarını tercih etmesini önerdi. Van'da etkili olan yoğun kar yağışı, büyükşehir belediyesi ekiplerini alarma geçirdi. Kent merkezinde ana arter ve kaldırımlarda yoğun kar mesaisi yapan ekipler, çalışmalarına aralıksız devam ederken, Van Büyükşehir Belediyesinde kadın personel dışında neredeyse tüm personel karla mücadele çalışmalarına katıldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.

BİLMEZ: ÇALIŞMALAR BİN PERSONEL VE 250 ARAÇLA YAPILDI

Cadde üzerine bırakılan araçların kar temizleme çalışmalarına engel olduğunu belirten Vali Bilmez, zorunlu olmadıkça özel araçların kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Bilmez, “Kar kalınlığı kırsalda yer yer 1 metreyi, şehir merkezinde ise 65 santimetreyi buldu. Hava sıcaklığı da eksi 3 ila 6 arasında değişiyor. Çalışmalar bin personel ve 250 araçla yapılıyor. Belediyede bayan personeller hariç tüm arkadaşlarımızı karla mücadele için gönderdik. Arkadaşlarımız gece boyunca çalıştılar. Ana arterlerimiz hepsi açık. Şimdi de kent genelinde biriken karları toplama ve şehir merkezinde uzaklaştırma çalışması yürütüyoruz. İpekyolu Belediyemizle de koordinasyon halinde çalışıyoruz. İnşallah ana arterlerimiz tamamlandıktan sonra ara sokaklara da gireceğiz. Bizler esnafımızdan ve sürücülerimizden destek bekliyoruz. Karla mücadele çalışması yapılan cadde ve sokaklardaki araçları kaldırmalarını talep ediyoruz. Araçlar yoldan kaldırılmayınca maalesef sokak temizliği de yapılamıyor. Bu konuda daha hassas davranmalıyız. Ayrıca bizler vatandaşlarımızın bu tür durumlarda toplu taşıma araçlarının tercih etmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

KAR MÜCADELESİNE KATILAN ESNAFA TEŞEKKÜR ETTİ

Esnafın da çalışmalara yardımda bulunarak destek verdiğini belirten Vali Bilmez, esnafa teşekkür ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnafımız dükkânlarının önünün temizlenmesinde bizlere yardımcı oluyorlar. O arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Temennimiz bu tür duyarlı esnafımızın sayılarının artmasıdır. Kar bir nimettir, daha çok yağmasını istiyoruz. Ama karlı havalarda mümkün mertebe özel araçlarla çıkılmaması gerektiğini tavsiye ediyoruz. Mümkün mertebe ana arterlerdeki yolların kenarına araç park edilmemesini, park edenlerin de en kısa sürede araçlarını kaldırmalarını istiyoruz. Bu sayede çalışmalarımız daha hızlı bir şekilde tamamlanabilsin. Özellikle geceden bu yana çalışan genel sekreterimiz, genel sekreter yardımcılarımız, daire başkanlarımız ve bütün personelimizi tebrik ediyorum. Özverili bir çalışma ortaya koyuyorlar.”

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Dün aşırı kar yağışı ile birlikte dört bir yanda olumsuzlukların yaşandığı kentte kar en çok ulaşımı etkiledi. Araçların sokağa çıkamadığı, şehir içi yollarının bile ulaşımda yetersiz kaldığı süreçte, vatandaşlar işlerine, evlerine ulaşamayacak kadar büyük zorluklar yaşadı. Kara yolu ile birlikte havada da sıkıntılar yaşanırken yoğun kar yağışı uçak seferlerini de olumsuz etkiledi. İki gün boyunca devam eden yağışlar sonrasında dün Van’da yapılması planlanan uçak seferleri, hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

VATANDAŞ ULAŞAMAYINCA OTOBÜSLER ÜCRETSİZ OLDU

Van Büyükşehir Belediyesi ise kentte yağan yoğun kar yağışı nedeniyle oluşan olumsuzluklar sonrası sosyal medya hesabı üzerinden bugün gün boyu belediye ait otobüslerin ücretsiz olduğunu açıkladı. Hayatı olumsuz etkileyen yoğun kar yağışı sonrası çalışmalarına devam eden Van Büyükşehir Belediyesi resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kar yağışından ötürü yolda kalan vatandaşlarımız Büyükşehir Belediyemize ait otobüsleri gün boyu ücretsiz olarak kullanabilirler.

YOL AÇMA ÇALIŞMALARI GÜN BOYU DEVAM ETTİ

Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri; merkez İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçeleri başta olmak üzere tüm ilçelerde kapanan yerleşim yerlerinde yol açma çalışmalarını gün boyu devam ettirirken, Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler gece saatlerinden itibaren yol temizleme çalışmalarını sürdürdü. Öte yandan, bölge genelinde ana yollar ulaşıma açıkken, Hakkari-Şırnak kara yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.

VASKİ BÜYÜKŞEHİR’E DESTEK VERDİ

Büyükşehir Belediyesini ekiplerinin çalışmalarına Van Su ve Kanalizasyon İdaresi(VASKİ) ekipleri de araç ve personelleriyle destek verdi. VASKİ ekipleri tüm ilçelerden gelen talepleri değerlendirerek ihtiyaç duyulan yerlere kepçelerle kar temizleme çalışmalarına katıldı. Bahçesaray, Çatak, Gürpınar, Gevaş, Muradiye, Özalp ve Saray ilçelerinde VASKİ ekipleri kar çalışmalarına katılarak destek sundu. Ekipler şehir merkezinde de sabah saatlerinden itibaren kar temizleme çalışmalarına katıldı. VASKİ ekiplerinin çalışmaları kapsamında, Vaski Makine İkmal Garajı, Vaski Ana Bina, Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Sahası,1 Nolu Su deposu,2 Nolu Su deposu, Gölbaşı caddesi, Abdurrahman Gazi Mahallesi, Zirai Donatım Sokak, Altıntepe Mahallesi Alt yol, Altıntepe Mahallesi Zeve Caddesi, Akköprü Mezarlığı ve Mezarlıklar Müdürlüğü, Seyrantepe Mezarlık yolu, Akköprü Deresi İlçe Minibüsleri Durağı, İkinisan Polis Karakolu Sokağı, Narman Arsenik Tesisi, Otogar Arsenik Tesisi, Otogar Sahası, Edremit Arıtma Tesisi, Ağız ve Diş Sağlığı Hastane Yolu, İskele Arıtma Tesisi, Şemsibey Su Deposu ve Müftülük Binası yolu olmak üzere birçok alanda kar temizliği gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerine destek veren VASKİ ekipleri tüm araç ve personelleri ile dün gün boyu çalışmalarını sürdürdü.

İPEKYOLU EKİPLERİ GÜN BOYU ÇALIŞTI

İpekyolu Belediyesi ekipleri vatandaşların yoğun kar yağışından dolayı olumsuzluklardan en az şekilde etkilenmesi için 5 ayrı ekip, 30 iş makinası ve 150 personel ile başta şehir merkezi olmak üzere 20 merkez mahalle ve 30 kırsal mahallede yol açma ve kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Belediye ekipleri, yoğun kar yağışı ve buzlanmanın ulaşımı olumsuz etkilediği ilçede bir yandan yolları açık tutmak için aralıksız bir şekilde çalışırken diğer yandan da tuz serpme araçlarıyla mahalle aralarında buzlanmaya karşı çalışmalarını yaptı.

YÜKSEK KESİMLERDE 1 METRELİK KAR

Öte yandan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kent genelinde 579 yerleşim yeri ulaşıma kapanırken, kar seviyesi yüksek kesimlerde yer yer 1 metre, kent merkezinde ise yarım metre olarak ölçüldü.

Editör: TE Bilisim