Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD)  bir otel de 'İş dünyası kardeşliği konuşuyor' adlı bir program düzenledi. Programa Van’ın ekonomide önde gelen oda ve sivil toplum kuruluşlarının yanında Isparta’dan gelen 15 kişilik iş adamları heyeti katıldı. Programda konuşan Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun Van olarak deprem konusunun gündemlerinden düşmediğini ancak en büyük depremin 30 yıl önce meydana geldiğini söyledi.

 

COŞKUN: EĞİTİM KONUSUNU ÖNEMİYORUZ

 

En büyük depremin Doğu ve Güneydoğu Anadolu da kardeşliğe, birlik ve beraberliğe darbe vuran deprem olduğunu aktaran Coşkun, “Son zamanlarda bu konularda güzel adımlar atılıyor, bunlardan biri de bu programdır bence. Terör konusunda bu deprem olurken bunun ham maddesi neydi? Maalesef eğitimsizlik ve fakirlikti. Bizde devlet olarak çözüm sürecinde bu bölgede en çok önemsediğimiz konuların başında eğitim geliyor. Her türlü eğitim faaliyetini ortaya koymaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

ÇİÇEKSAY: ÖNÜMÜZDE ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇ VAR

 

Van Aktif Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Ali Çiçeksay Van’ın yaşadığı deprem felaketinden sonra bütün Türkiye gibi Isparta’nın da yardıma koştuğunu ifade etti. Çok şükür deprem felaketini bir şekilde atlattıklarını aktaran Çiçeksay, konuşmasına şöyle devam etti: “İçinde bulunduğumuz bugünlerde önümüze baktığımız vakit, Van'la ilgili ciddi bir dönemeç var. Bu dönemeç hem yaşadığımız çözüm süreci, hem seçimler, hem de ilimizin büyükşehir olmasıdır. Van’daki ve şehir dışındaki arkadaşlarımızla Van’ın barındırdığı potansiyeli çözüm süreci ile birlikte çok daha hızlı yol alarak acaba budan sonra ki süreçle Van'la ilgili neler yapabiliriz. Van'ın bugüne kadar nispeten atıl kalmış bu potansiyelini nasıl harekete geçirebiliriz üzerinde duruyoruz.”

 

TAKVA: BEKLENTİLERİMİZ VAR

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Necdet Takva da devam eden barış görüşmelerinin ülkenin barış ve kardeşliğe ne kadar ihtiyacı olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti. Şehir dışından gelen iş adamlarından ve iş dünyasından beklentileri olduğunu belirten Takva, “Dolayısıyla bu beklentilerimiz bölgenin ekonomik gelişmişliği açısından geri kalmışlığını ortadan kaldırmak için bize gerekli olan enerjiyi paylaşmanız yönünde olacaktır. Van sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi açısından 77’inci sırada biz bunu hak etmedik. Ancak geçmişte ihmal edilmiş alanlardaki yatırımların ilerlemesi konusunda özellikle dışarıdan gelen iş adamlarımıza çok fazla iş düşüyor. İş birliği ve el birliğiyle bu kaderi tersine çevirebileceğimize dair inancı taşıyoruz. Hiçbir şey imkansız değil. Yeter ki birbirimize sevgi barış ve kardeşlik içerisinde yaklaşalım. Bu enerjimizi sinerjiye dönüştürelim." dedi

 

BAŞDEĞİRMEN: VAN İLE ISPARTA’NIN İKLİ BİRBİRİNE BENZİYOR

 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ITSO) Şükrü Başdeğirmen ise Isparta’dan 15 kişilik iş adamları heyetiyle 2 gündür Van’da gezi ve incelemelerde bulunduklarını dile getirdi. Van ile Isparta’nın iklimi, coğrafyası ve ekonomisi olarak birbirine çok benzer iki il olduğunu aktaran Başdeğirmen, “Isparta’dan buralarda bir şeyler yapmak için geldik. Ancak bu ön görüşmelerimizden çok bir şey çıkacağına inanmıyoruz. Ama 26 Ağustos’ta tekrar gelip buranın potansiyellerini araştırıp istişare ederek geliştirmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından VASİAD’ın KOSGEB’le birlikte düzenledikleri girişimcilik kursuna katılanlara sertifikaları verildi. Ayrıca konuşmacılara da birer plaket takdimi yapıldı. 

 

Editör: TE Bilisim