İçişleri Bakanlığınca, Kanun Hükmünde Kararname gereği Van’ın İpekyolu, Edremit, Erciş ve Özalp belediye başkanlıklarına görevlendirilen kaymakam ve vali yardımcıları göreve başladı.

 

"Sözde öz yönetim" ilanına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve "Suç işlemeye tahrik", "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından tutuklanan Van belediye başkanlarının yerine ilçe kaymakamları ve vali yardımcıları göreve başladı.

 

VAN’DA KAYYUMLAR GÖREVE BAŞLADI

İçişleri Bakanlığı tarafından Van'ın Edremit Belediyesine Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, İpekyolu Belediyesine Vali Yardımcısı Önder Can, Erciş Belediyesine Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, Özalp Belediyesine Kaymakam Serdar Karal görevlendirildi. Vali yardımcıları ve kaymakamlar, sabah saatlerinde görevlerine başlamak üzere belediye binasına giderken, emniyet güçleri de belediyeler önünde yoğun güvenlik önlemi aldı. Belediye binaları önündeki güvenlik önlemleri dışında DBP ve HDP il binaları önünde de güvenlik önlemi alındı.

 

ERCİŞ

Erciş'te 12 Ekim 2015'te yapılan basın açıklamasında "öz yönetim" ilan edilmesiyle ilgili Erciş Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde düzenlenen operasyonlarda aralarında görevden alınan Belediye Başkanı Diba Keskin'in yanı sıra bazı yönetici ve belediye meclis üyelerinin bulunduğu 11 kişi tutuklanmıştı. Keskin, İçişleri Bakanlığınca, Anayasa'nın 127. maddesinin 4. fıkrası ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesine dayanılarak, 28 Ekim 2015'te görevinden alınmıştı.

 

EDREMİT

Van'da, 15 Ağustos 2015'te yapılan "öz yönetim" ilanlarına ilişkin Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan tutuklanan Edremit Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin, İçişleri Bakanlığınca görevden alınmıştı. Çetin hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılmıştı.

 

İPEKYOLU

Van'ın İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav, 14 Ağustos 2015'te yapılan "öz yönetim" çağrısının ardından başlatılan soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmıştı. Ağırlaştırılmış müebbet istemiyle hakkında dava açılan firari Bidav ile ilgili yakalama kararı çıkartılmıştı.

 

ÖZALP

Özalp Belediye Başkanı Handan Bağcı, Tepedamı Mahallesi kırsalında PKK mensuplarının bulunduğu bilgisi üzerine operasyon gerçekleştiren ve bir örgüt üyesini etkisiz hale getiren güvenlik güçlerinin, bir eve sığınan diğer örgüt mensuplarına yönelik yürüttüğü çalışmayı "canlı kalkan" olarak engellediği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Bağcı, sevk edildiği adliyede önce adli kontrol şartıyla serbest kalmış, daha sonra savcının itirazı üzerine "Terör örgütü adına suç işlemek", "Görevli memura mukavemet" ve "Mala zarar verme" suçlarından tutuklanmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı.  

Editör: TE Bilisim