ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Koronavirüs Hastalığının (COVID-19) Türkiye’de tespit edildiğini açıklamasının hemen ardından ani yükselen fiyat artışının önüne geçmek adına ülke genelinde denetimler yapılırken, tedbirler ise üst seviyeye çıkartıldı. Van’da da Valilik, Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tedbirlerini sıklaştırırken, dezenfeksiyon işlemlerine de devam ediyor.

Türkiye’de ilk Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tespit edilmesinin ardından halk arasından tedirginlik yarattı. Tedirginlikle birlikte piyasada bazı ürünlerin yüksek fiyattan satılması üzerine denetimler yapılırken, tedbirler ise alınmaya devam ediliyor. Van’da da koronavirüs salgınından dolayı kentte yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarına karşı denetim yapıldı. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Ticaret İl Müdürlüğü, Defterdarlık ve ilçe belediyeleri il genelinde denetim yaparken, dezenfeksiyon işlemlerine de devam ediliyor. Şu zamana kadar gerçekleştirilen denetimlere ek olarak son birkaç gün içerisinde önlemler üst seviyede devam ederken bir taraftan da Kapıköy gibi kapılardan yapılan girişlerde ise denetimler eksiksiz olarak uygulanıyor.

VAN VALİLİĞİ VE BÜYÜKŞEHİR’DEN SIKI DENETİM

Van’da, koronavirüs salgınından dolayı kentte yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarına karşı denetim yapıldı. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Ticaret İl müdürlüğü, Defterdarlık ve Tuşba Belediyesi ekipleri kent genelinde, Koronavirüs nedeniyle eczane, medikal ve marketlerde denetim yaptı. Vali yardımcısı Mesut Ozan Yılmaz’ın da katıldığı denetimlerde maske, eldiven, ateş ölçer, koruyucu tulumlar, kolonyalar, dezenfektanlar, hijyen ürünleri ve teme gıda malzemelerinin fiyatları kontrol edildi. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı ekiplerinin de katıldığı denetimlerin ardından açıklamalarda bulunan Mesut Ozan Yılmaz, vatandaşların güvenli alışveriş yapabilmeleri için denetimlerin aralıksız bir şekilde devam edeceğini belirtti.

“KORONAVİRÜS ÖRNEKLERİ ÜLKEMİZDE GÖRÜLSE DE SALGIN NİTELİĞİNİ TAŞIMAMAKTADIR”

Piyasada son dönemlerde Koronavirüsten kaynaklı yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçmek için kamu kurumları ve belediyelerin hareket geçtiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “Bugün halkın talep artışına yol açan ve arzı yetiştiremediği için fahiş fiyat uygulamalarını yerinde denetlemek için çıktık. Vanlı esnafımızdan gördüğümüz; fiyatı yüksek olan ürünleri etik olarak satmamayı tercih etmektedir. Bundan önce gittiğimiz esnafımızda ve burada gördüğümüz fahiş kar artışlarının sebebi Vanlı esnafımızın uyguladığı bir kar marjından kaynaklanmamakta. Stokların giriş fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Koronavirüs örnekleri ülkemizde görülse bile salgın niteliğini taşımamakta bu yüzden de vatandaşlarımıza dezenfektan ve temizlik ürünleri dışında ihtiyacı olmadığı halde panik havasına kapılıp talebi arttırıcı davranışlardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz. Fiyat ne kadar pahalı olursa olsun satılmayan mal ellerinde kalacaktır bunu da unutmasınlar.”

“VANLI ESNAFIMIZIN VİCDANINA VE TİCARİ AHLAKINA GÜVENİYORUZ”

Yapılan denetimlerin kötüyü cezalandırma ve iyiyi ödüllendirme amacı taşıdığını vurgulayan Vali Yardımcısı Mesut Ozan Yılmaz, “Vatandaşlarımızın kolonya, maske, ilaç gibi sağlıklarını etkilemeyen malzemeler dışında temel tüketim maddelerinde talep artışına yol açmaları piyasada kişilerin fiyat artışı yapmalarına neden oluyor. Bizler bu hususta Vanlı esnafımızın vicdanına ve ticari ahlakına tamamen güvenmekteyiz. Denetimlerimiz kesinlikle onları zan altında bırakmasın. Bizler kötüyü cezalandırmak için çıktığımız kadar iyiyi ödüllendirmek için de buradayız. Esnafımızdan aldığımız sinerji bizleri mutlu etmiştir. Burada yüksek fiyatlara malları satmadıklarını bu malları dükkanlarına getirmediklerini belirtmişlerdir. Bu süreç bittiğinde vatandaşlarımız yüksek fiyatla çıkarcılık yapmaya çalışanları asla unutmayacaktır. İki aylık süre geçici ama Van esnafı ile vatandaşlarımızın ticari hayatı bir ömür sürecektir. O yüzden kısa dönemde müşterilerini kaybetmeyi göze alanları bizler hem kamu kurumları hem de belediyeler olarak karşılarında duracağız” şeklinde konuştu.

VAN’DA İHBAR HATTI DEVREDE

Yaz aylarına doğru virüsün etkisinin kaybolabileceğinin öngörüldüğünü belirten Yılmaz, “Bugün itibarıyla ilimizde tespit edilmiş herhangi bir vaka bulunmamaktadır. Ancak vatandaşlarımız çok zaruri olmadıkça da hastanelerimiz meşgul etmesinler. Kendi önlemlerini alsınlar” diye konuştu. Denetim yapan zabıta ekipleri, kurallara uymayan ve fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen işletmelere kabahatler kanunu gereğince işlem uygularken, bu tür durumlara maruz kalan vatandaşların 7/24 alo 153 zabıta ihbar hattını aramaları istendi.

VAN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ ALINDI

Türkiye’de de görülen korona virüsten korunmak için Van Cumhuriyet Başsavcılığı dezenfaktosyon işlemi gerçekleştirdi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla adliye binasında ve bağlı tüm ceza infaz kurumlarında korona virüsüne karşı dezenfekte çalışması büyük bir hassasiyetle gerçekleştirildi. Binlerce kişinin giriş çıkış yaptığı adliye binasında mesai saati sonrasında tüm birimlerde ilaçlama yapıldığı, söz konusu faaliyetin her hafta rutin olarak yapılacağı öğrenildi.

VAN YYÜ DURSUN ODABAŞ TIP MERKEZİNDEN GÜNLÜK DEZENFEKSİYON İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi başta olmak üzere kentteki hastanelerde hijyen ve dezenfekte çalışmaları artırıldı. Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Ümit Haluk İliklerden, sadece korona virüsünün değil, tüm enfeksiyon hastalıklarına karşı dezenfeksiyon çalışmalarını yürüttüklerini belirtti. Hastane genelinde ve özellikle de ortak kullanım alanlarında çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini ifade eden Başhekim İliklerden, “Sadece korona virüs değil, tüm enfeksiyon hastalıkları bulaş ile taşınır. Bu kapsamda Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi olarak, bulaşıcı hastalıkları önlemek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede ortak kullanım alanları ağırlıklı olmak üzere Enfeksiyon Kontrol Komitemizin önerileriyle günlük dezenfeksiyon işlemleri yapmaktayız” dedi.

ERCİŞ BELEDİYESİ’NDE KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ ALINDI

Van’ın Erciş Belediyesi korona virüs nedeni ile tüm camilerde ve caddelerde dezenfekte çalışmaları başlattı.

Türkiye’de de görülen korona virüsten korunmak için Erciş belediyesi, dezenfaktosyon işlemi gerçekleştirdi. Cuma namazı öncesi tüm camilerde dezenfekte işlemi gerçekleştiren ekipler, ayrıca ilçe geneli cadde sokak insanların yoğun olduğu yerde dezenfekte çalışması yapılıyor.

BAŞKALE'DE VATANDAŞLARIN YOĞUN KULLANDIĞI YERLERDE DEZENFEKTE ÇALIŞMASI YAPILDI

Van’ın Başkale Belediyesi ekipleri dezenfeksiyon çalışmalarına devam ediyor.

Başkale Belediyesi ekipleri, kamu kurumlardan camilere, araçlardan bankamatiklere kadar vatandaşların yoğun olarak kullandığı mekanlarda ve araç gereçlerde ilaçlama yaptı. Başkale Belediyesi'ne bağlı ekipler korona virüs önlemleri kapsamında vatandaşlar tarafından yoğun kullanılan kamu kurumları, okul gibi çeşitli mekanların yanı sıra camilerde de dezenfekte çalışması yaptı. İlaçlama çalışmasının periyodik olarak devam edeceğini söyleyen belediye yetkilileri, özellikle kış aylarında artan salgın hastalıklara yayılmasını engellemek ve insanları mümkün olduğunca virüslerden korumak amacıyla bundan sonra çalışmalara aralıksız devam edeceklerini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim