Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş, Van'ın su cenneti olduğunu belirterek, "Suyumuz 3,5 milyon nüfusa yetecek kapasitede olmasına rağmen, israf ve kaçaklardan dolayı 600 bin nüfusa yetmiyor" dedi.

 

Kurubaş Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya gelen VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, mahallenin bir kısmında yaşanan su ve kanalizasyon sıkıntılarıyla ilgili incelemelerde bulundu. Mahalle Muhtarı Nazım Tatar’ın sorunlarını iletmesi üzerine mahalleye geldiklerini ifade eden Ali Tekataş, "Vatandaşlarımızın talep ve isteklerini yerinde inceleyerek, sorunu kaynağından öğrenip, çözüm yolları arıyoruz" dedi.

 

Kurubaş Mahallesi’nin su sorununun çözümü için teknik ekiplerin araştırmasından sonra gelen rapora göre duruma müdahale edeceklerini söyleyen Tekataş, “Su meselesinin kısa zamanda çözümü için çalışacağız. Ancak kanalizasyon için de imar durumuna bakılacak. İmar uygulamasının olmadığı yerlerde kanalizasyon çalışması yapılamıyor. Bunun çözümü için de büyükşehirle görüşeceğiz" diye konuştu.

 

Van'a Bejingir su kaynağından gelen suyun 3,5 milyon nüfusa yetecek kadar bir kapasiteye sahip olmasına rağmen bilinçsiz kullanımdan dolayı 600 bin nüfusa bile yetmediğini dile getiren Tekataş, “Türkiye'de Van su cenneti olarak bilinir. En kaliteli suyu kullanıyoruz. Ancak bunun kıymetini bilmiyoruz. Biz şu anda saniyede 5 ton su pompalıyoruz. İlimizde israf ve kaçak olmadığı takdirde Van'ın kaynak suyu yaklaşık 3,5 milyon insana yetecek kadardır. Şimdi aynı su sadece Van merkeze yetmez hale geliyor" şeklinde konuştu.

 

Kaçak su kullanımının kul hakkı olduğunu ifade eden Tekataş, “Bile bile kimse komşusunun hakkını gasp etmesin. Kul hakkını küçümsememeliyiz. Her canlının vazgeçilmezi olan suyun değerini bilerek kullanmak vatandaşlık görevidir. Var olan su varlığımızı boşa harcamak, kurumumuzun da alın teri ve emeğinin kaybı anlamına gelir. Su cennetindeyiz, bunun kıymetini bilmeliyiz" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim