Van'da kar yağışı ve soğuk havaya aldırış etmeyen vatandaşlar Newroz kutlaması için Kültür Park'a akın ediyor. Hazırlanan bir kilometrelik dev bayrak ile gençler öncülüğünde kent merkezinden Newroz alanına yürüyen kitle renkli görüntüler oluşturdu. 

Van'da Newroz kutlaması "Yeter artık Önder Apo'ya özgürlük" şiarı ile kalenin eteğinde bulunan Van Kültür Park'ında yüz binlerce vatandaşın katılımı ile başladı. Sabah saatlerinde yağan kara rağmen halk erken saatlerden itibaren mahallelerde bir araya gelerek Newroz kutlamalarının yapıldığı alana akın etti. Yine çevre ilçe ve köylerden kente gelen vatandaşlar, renkli kıyafetleri, sloganları, ıslıkları ve zılgıtları ile Newroz alanını doldurdu. Binlerce vatandaşın katıldığı Newroz kutlamasında, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Van ve bölge milletvekilleri, il ve ilçe belediye eş başkanları, HDP ve DBP il ve ilçe eş başkanları, İl Genel Meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı. 

 

DEV BAYRAKLA YÜRÜDÜLER

Kadın, genç, çocuk, yaşlı demeden alana akan binler, giydikleri ulusal kıyafetler şal, şepik, kiras, fistan ve sarı, kırmızı, yeşil renkleri ile alanı renk cümbüşüne dönüştürdü. Kutlamaya katılmak için kent merkezinde bulunan Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi kilometrece yolu yürüyerek alana geldi. DBP Genç Kadın Meclisi öncülüğünde bir kilometrelik dev sarı, kırmızı, yeşil bayrak, PKK, KCK, YPG ve YPJ bayraklarının açıldığı yürüyüşte kitle, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê" ve "Bijî YPG" sloganları atarak ve marşlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. "Öz savunmayı geliştir, kadın kimliğine sahip çık" ve "Gün güneşsiz olmaz, dünya Apo'suz olmaz" pankartlarını açarak yürüyen kitleye, yoldan geçen araçlar kornalarla, vatandaşlar ise alkış ve zafer işaretleri ile karşılık verdi. Erbaneler eşliğinde alana giren kortej, alandaki kitle tarafından slogan ve zılgıtlarla karşılandı.

 

NEWROZ ALANI RENGA RENK!

Hınca hınç dolan Newroz alanında ise vatandaşlara 10 bin adet Öcalan'ın posteri ile KCK, YPG, KJK bayrağı dağıtıldı. Alana Kobanê'de IŞİD saldırılarında yaşamını yitiren MLKP savaşçısı İvana Hoffman'ın da dev posteri asıldı. Yine alan sarı, kırmızı, yeşil ile mor ve beyaz balonlar ile donatılırken, birbirinden renkli flamaları ve bayrakları sallayan vatandaşlar renk deryası oluşturdu. Sahneye ise "Artık Yeter Önder Apo'ya Özgürlük" yazılı pankart, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ve Sakine Cansız'ın posterleri ve KJK, YPG ile PKK flamaları asıldı. Yine kutlamanın yapıldığı alana Newroz sağlık çadırı, kitap stantları, mahalle meclislerinin yemek stantları, sarı kırmızı ve yeşil renklerden oluşan flamalar ve örüklerin satıldığı yerler kuruldu. 

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının yer aldığı lolipoplar taşıyan vatandaşlar, sık sık "Bijî Serok Apo", "Be Serok jiyan na be", "Bijî berxwedana YPG/YPJ", "Bijî berxwedana Kobanê", "Jin jiyan azadî" ve "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları attı. Soğuk havaya aldırış etmeyen vatandaşlar kutlama öncesi çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu. 

Newroz kutlaması demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Tertip Komitesi adına konuşan DBP İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, PKK Lideri Abdullah Öcalan, siyasi tutsaklar ve özgürlük savaşçıları ile alanı dolduran yüz binlerin Newroz'unu kutladı. Kutlama Kobanêli çocuk korosunun sahne alması ile devam ediyor. 

 

Newroz'dan fotoğraflar...

 

 

 

 

 

 

Newroz alanınına gidişler devam ediyor...

 

 

 

 

Yöresel kıyafetler giyildi...

 

 

 

 

 

Selahattin Demirtaş posterleri açıldı...

 

 

Kobanêli çocuklar sahne aldı...

 

 

 

Sarı, Kırmızı, Yeşil - Dev bayrak Newroz alanına götürüldü...

 

 

 

Alan doldu taştı...

 

 

Yöresel yemekler pişirildi ve ikramlar başladı...

 

 

 

 

Gazeteci-Yazar Günay Aslan Newroz alanında gençlerle fotoğraf çektirdi...

 

 

Newroz'dan görüntüler...
 

 

Demirtaş sahne aldı...

 

Editör: TE Bilisim