ŞEHRİVAN HABER: COVID-19 önlemleriyle ilgili normalleşme süreci 1 Mart’tan itibaren başlıyor. Normalleşme öncesi risk grupları dört ayrı şekilde oluşturulurken bazı iller için normale dönüş hazırlığı başladı. Türkiye’de en iyi durumda olan iller arasında ilk 10’da olan Van’da vaka azlığına rağmen kent nüfusa göre orta risk grubunda yer alacak ve normalleşmede ikinci kategorideki iller arasında yer alacak.

VAN NORMALLEŞMEYE ‘KONTROLLÜ’ BAŞLAYACAK

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, vaka sayısının en az olduğu iller arasında doğu illeri ön sırada yer alıyor. Vaka sayısının en az olduğu büyükşehirlerden Van’da ise alınan tedbirler, maske, mesafe ve hijyen konularına çok dikkat ediliyor. Alınan tedbirler sonucu Van’da vaka sayısı günlük 20-30 aralığına kadar düştü. Bu sayıya rağmen hala normalleşme durumu netleşmeyen Van ile ilgili karar beklenirken uzmanlar normalleşmeye yakın 5 ili belirledi. Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüsle mücadele kapsamında açıkladığı illerin haftalık vaka oranlarına göre 100 bin nüfusta vaka sayısı 10’un altında kalarak ‘düşük riskli’ görülen iller Hakkari, Şırnak, Muş, Batman ve Diyarbakır oldu. Van ise hesaplamaya göre hala orta riskli iller arasında yer alırken normalleşme öncesi Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’den açıklama geldi. Bilmez, “Vaka sayımız oldukça iyi. Özellikle hastanelerimizdeki yükümüz oldukça hafifledi. Kentte 550 yatağı Covid-19 için ayırmıştık. Şu an Van’da toplam hastanelerimizde yatan Covid-19 hastamız 50’linin çok altında.” Dedi.

YÜZDE 10’NUN ALTINDA NORMALLEŞME BAŞLIYOR

COVID-19 önlemleriyle ilgili normalleşme süreci 1 Mart’tan itibaren başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından, “1 Mart itibarıyla süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak” paylaşımında bulunmuştu. İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek. Bu noktada sürecin işleyici beklenirken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan normalleşme sürecindeki illeri paylaştı. Turan, “Yüz binde 10’un altında vaka sayısı olan illerde kişiler, kendi tedbirlerini uygulamaya devam ederek, hijyen kurallarına uyarak, açılmaya başlayacak. Ancak yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açılma olacak. Örneğin önce küçük işletmeler açılacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açılma şimdilik zor görünüyor” dedi.

VAN ŞU AN NORMALLEŞECEK İLLER ARASINDA DEĞİL

Vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller 1 Mart itibarıyla hemen normalleşmeye başlayacak. Bu illerin başında ise Hakkâri (3.21) ve Şırnak (3.91) geliyor. Prof. Dr. Turan, “Hakkâri ve Şırnak gibi vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak açılabilecekler. Ancak sıkı takip edilecekler. 14 günlük takip sonrasında vaka sayılarında artış olursa bu illerde yeniden kapanma olacak” dedi. Bakan Koca’nın son paylaştığı haritada oranı 1000’de 13,92 olan Van ise orta riskli iller arasında yer alacak ve normalleşmenin kontrollü olarak yapıldığı illerden birisi olacak. Bilim kurulu üyesi Turan, Van’ı da kapsayan illerin durumu için şu sözlere yer verdi. “Yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açılma olacak. Örneğin önce küçük işletmeler açılacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açılma şimdilik zor görünüyor” dedi.

NORMALLEŞME DURUMU İŞTE BÖYLE BELİRLENECEK

Bakan Koca konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve risk hesaplamalarının da vaka sayılarına göre belirleneceğini söylemişti. O kriterler şöyle olacak:

DÜŞÜK RİSK (MAVİ): Yüz binde 10’un altında vaka görülen iller

ORTA RİSK (SARI): Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller

YÜKSEK RİSK (TURUNCU): Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller

ÇOK YÜKSEK RİSK (KIRMIZI): Yüz binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller.

Editör: TE Bilisim