ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ERDAL ERBAŞ/HAKAN İZGİ-  Bir Kanada firmasının Çanakkale’deki Kaz Dağları’nda yürüttüğü maden çalışması sonrası gündemden düşmeyen ormanlar ve ağaç kesimi ülke genelinde ormanları bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye’de ormanlaşmanın tartışıldığı süreçte ülkede orman ve yeşil alanların durumu yeniden ele alındı. Türkiye’nin genelinin oranlarla ele alındığı çalışma ve rakamsal sıralamalarda Van yine diplerde yer aldı. Yüzde 29’uzu ormanlarla kaplı olan Türkiye’de, Van toplamda sadece yüzde 2 civarındaki orman alanı ile sonlarda yer aldı.

Orman yangınlarının, yok olan ormanların, yeşil kentlerin çokça tartışıldığı bir süreçte Türkiye bir kez daha gözünü ormanlara çevirdi. Türkiye’nin uzun süredir gündeminden düşmeyen ormanlaşma oranları tartışılırken Van’ın bu noktadaki kötü sıralaması da bir kez daha gözler önüne serildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre 2015 yılı itibariyle Türkiye’nin yüzde 29’u ormanlarla kaplı, bu oran Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise yüzde 43. Van’da ise yüzölçümüne göre yapılan orman dağılımında bu sayı yalnızca yüzde 2 oranında. Veriler, Türkiye’de ormanlık alan oranının son 15 senede yüzde 5 oranında yükseldiğini gösterirken Van’da ise hiç bir artış yok. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Orman Atlası’na da yansıyan rakamlarda Van, bir kaç ile birlikte neredeyse ormanı olmayan iller arasında yer alıyor. Bazı illerin yüzde 50’lilerde orman varlığına sahip olduğu raporlamalarda diğer bir çok sıralamada olduğu gibi yüzölçüme göre ormanlaşmada, kişi başına düşen orman alanı gibi konularda da yine Türkiye’nin son 10 ili arasında yer alıyor.

VAN YİNE DİPLERDE...

Türkiye’nin ormanlaşmayı konuştuğu bir süreçte son verilerle yapılan çalışma Türkiye’nin en çok orman alanına sahip olan kentlerini öne çıkarda. Yapılan değerlendirmeler ve raporlamalara göre Türkiye’de en fazla ormanlık alan Antalya, Kastamonu ve Mersin’de Türkiye’de en fazla ormanlık alan Antalya’da bulunuyor. 1 milyon hektar alanı geçen tek il Antalya. Antalya’yı sırasıyla 873 bin hektar ile Kastamonu, Mersin (835 bin), Muğla (829 bin), Kütahya (646 bin), Balıkesir (632 bin), Adana (593 bin), Denizli (588 bin), Manisa (542 bin) ve Bolu (531) takip ediyor. Van ise sıralamada diplerde! Van’ın toplam orman oranı yalnızca 45 bin 141 hektar. Toplam 1 milyon 898 bin 97 hektarlık bir alana sahip Van’daki bu oran yalnızca yüzde 2’lere tekabül ediyor.

YÜZDE 2’LİK ORANIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU DA BOZUK ORMAN!

Van’da 2013 yılında Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada Van’ın sahip olduğu ormanlık alan yüzdesi yalnızca yüzde 1 oranında. Bir kaç ile birlikte minimum bu kadar düşük bir oranda sahip iller arasında yer alan Van, haritalandırmada da Türkiye’nin neredeyse tamamı yeşile boyanmış illerinin olduğu haritada sarı şekliyle neredeyse yeşilin görünmediği ketlerden birisi olarak göze çarpıyor. Bu rakam TÜİK ve Orman Bakanlığı’ndan referans alınan yeni oranlamada yüzde 2’lerde görünüyor. Fakat raporun detaylı okumasında ise yüzde 2’lik alanın tamamının orman olmadığı göçe çarpıyor. Zira rapora göre bu 45 bin 141 hektarlık alanın tam 43 bin 234 hektarlık bölümü bozuk orman. Geriye kalan sadece bin 907 hektarlık alan normal orman standartlarında sayılıyor. Yani Van’ın normal alan oranı hesaplandığında bu oran 0’ın altında ve çok düşük bir oranda kalıyor.

VAN EN AZ ORMANLIK ALANA SAHİP İLLER ARASINDA

Öte yandan Yüzölçüme göre ormanın en az olduğu iller arasında Van, Iğdır, Ağrı ve Şanlıurfa yer alıyor. Yüzölçüme düşen ormanlık alan sıralamasında en altta binde 4 ile Iğdır yer alıyor. İkinci sırada Ağrı var. Ağrı’nın sadece binde 5,3’ü ormanlarla kaplı. Bu oran Şanlıurfa’da ise binde 7,7. Bu üç ilin yüzde 1’i bile ormanla kaplı değil. Bu alanda bu illeri sırasıyla Nevşehir, Van, Aksaray, Kars, Ardahan, Kırşehir ve Niğde takip ediyor. Orman Bakanlığı’nın daha önce yaptığı bir çalışmada yüzde 1 oranında ormanı bulunan Van’da son raporlarda bu oran yüzde 2,16 oranında.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ORMANLIK ALAN ORANI YÜZDE 0,4!

Kişi başına ormanlık alan en fazla Tunceli, Artvin ve Kastamonu’da. Kişi başına düşen ormanlık alan oranında Tunceli zirvede yer alıyor. Tunceli’de kişi başına 27,8 dekar ormanlık alan düşüyor. Kişi başına düşen en az ormanlık alan sıralamasında Ankara ve İstanbul var. Kişi başına düşen en az ormanlık alan oranında ise Iğdır zirvede. Buna göre Iğdır’da kişi başına 0,08 dekar orman alanı düşüyor. Bu oran Şanlıurfa’da 0,7; Van’da 0,4, Ağrı’da 0,1. Bu sıralamada sadece Gaziantep, Aksaray, Kocaeli ve Aksaray’ın önünde bulunan Van, Türkiye geneli sıralamada 77’inci sırada yer alıyor! Yani diğer bir çok sıralamada olduğu gibi Van bu sıralamada da yine Türkiye’nin son 10 ili arasında.

SON OLARAK KENT ORMANI GÜNDEME GELMİŞTİ!

Ormanlaşmada kötü bir sıralamaya sahip Van’da geçtiğimiz aylarda Şehrivan’ın gündeme getirdiği Kent Ormanı konusu da en çok tartışılan konulardan birisi olmuş ve Van’daki orman tartışmalarını bir kez daha başlatmıştı. Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık ile birlikte İpekyolu sınırlarındaki Kurubaş mevkinde Kent Ormanı’nın mevcut durumunu görüntüleyen gazeteniz Şehrivan, toplam 400 dönümlük arazide tek bir ağacın bile kalmadığı fotoğrafın olmadığı fotoğrafla birlikte “Kent ormanının adı var kendisi yok” başlığı ile konuyu okuyucularına duyurmuştu. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Kalçık ise bu konuda kentteki yöneticilere seslenerek bu alanın sahiplenilmesi çağrısını yapıp bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirmişti.

DÖRT BİR YANIMIZ KEL DAĞLAR!

Van’da sadece Kurubaş’taki Kent Ormanı değil, şehri çevreleyen dağlar, tepeler ve ilçelerin genelinde de aynı yeşilden uzak görüntü hakim. Sadece Erciş ve Edremit ilçelerinin nispeten yeşil olmasıyla dikkat çektiği kentte, bir çok ilçede ormanlaşma ve yeşil oranı yok denecek kadar az bir seviyede kalmaya devam ediyor. Van’ı çevreleyen dağlar ve tepeler ağaçsız ve yeşil olması hasebiyle kel dağlar olarak adlandırılırken Van gibi denizi ve güzelliği ile büyüleyen bir kentin bu durumu kenti ilk kez gören herkesin üzüntüsünü dile getirdiği bir konu olarak öne çıkıyor. Konuyla ilgili çevrecilerden ve STK’lardan çağrılar ve girişimler gelse de kapsamlı ve kurumlar eliyle bir çalışma yapılmadığı için Van’da yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları çok düşük oranlarda seyretmeye devam ediyor.

Editör: TE Bilisim