Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen okul ve dershane baskınlarına Van da eklendi. Doğu Anadolu bölgesinin önemli okullarından bir tanesi olan Özel Serhat Eğitim Kurumları'nın bünyesinde bulunan Özel Serhat Koleji, Özel Nevbahar Koleji, Refia Ana Kreşi'ne polis baskın yaptı. Özel harekat polisi ve zırhlı araçlarla yapılan baskın öğrencilerin okula geliş saatine denk geldi. Öğrenciler korku içerisinde zırhlı araçların arasından okula girebildi. Polis okulda hard disk kopyalaması ve aramaları esnasında basın mensuplarının da görüntü almasına izin vermediği iddia edildi.

 

BARO TEPKİ GÖSTERDİ

Bugün sabahın erken saatlerinde zırhlı araçlarla düzenlenen baskına bir tepki de Van Baro Başkanı Murat Timur ve Baro yönetiminden geldi. Baro yönetimiyle okula gelip yetkililerden bilgi alan Timur, çıkışta basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Van’daki Özel Serhat Eğitim Kurumları'nın bünyesindeki okullara düzenlenen polis baskına tepki gösterildi. Okula gelip yetkililerden bilgi alan Van Baro Başkanı Murat Timur, “Öğrencilerde travma oluşturacak, öğrencilerde ciddi psikolojik tahribat oluşturacak bir uygulamayı hukuka uygun görmek mümkün değil.” Dedi.

 

Aramanın hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği görmek için burada olduklarını anlatan Van Baro Başkanı, "Bildiğiniz üzere Avukatlık Kanunu temel hak ve özgürlükler noktasında baroları sorumlu tutmakta. Barolara görev yüklemekte. Biz daha önce 10 yıl önce Van Barosu olarak temel hak ve özgürlüklerde nasıl tavır göstermişsek bugün yine de aynı tavrı gösteriyoruz. Bir yerde bir hak ihlali, özgürlükler noktasında bir kısıtlama kararı varsa bugün de baro olarak bunu izlemek gözlemlemek hem yasal görevimiz, hem de baromuzun yıllardır gösterdiği tavır. Evet bugün burada bir arama kararı alınmış ve gerekçesine baktığımız zaman burada vergi kaçırma olasılığı veya usulsüz öğrenci kaydı gibi iddialar arama kararında mevcut. Hukuk devletinde şu vardır. Hangi gerekçe ile bir arama kararı almışsanız usulüne uygun davranmanız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

“Siyasallaşmış yargının artık hukuk merkezli insani vicdanlı bir şekilde hareket etmesi gerekiyor.” diyen Murat Timur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet tarihine baktığımız zaman İstiklal Mahkemeleri'nden tutun sıkı yönetim mahkemeleri, devlet güvenlik mahkemeleri, özel yetkili mahkemeler ve son olarak sulh ceza hakimliklerinin kuruluşuna yönelik mahkemeler bu mahkemelerin hepsinin siyasal yargılamalar ve siyasi iktidarın beklenti ve taleplerine yönelik hareket ettiğini hepimiz biliyoruz. Bu mahkemelerinde sulh mahkemesinin vermiş olduğu bu kararı da bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Hukuk asla siyasi iktidar emrinde bir kurum değildir. Hukuk adalet, adil yargılama vicdan ölçüsünde toplumsal barışa katkı sunan, toplumsal barışı sağlayan, toplumsal yapıyı ayakta tutan bir yapıdır. Oysa geçmişten beri bu mahkemelerin yaptığı yargılamalar, bu mahkemelerin verdiği koruma tedbirleri, yakalama gözaltına alma, el koyma bunların hepsi hukuk içerisinde bunları değerlendirmek mümkün değil. Burada arama kararı gerçekleştirilirken, uygulamanın da hukuka uygun yapılması gerekiyor. Elbette bir arama karar var, bir mahkeme kararı var, bu mahkeme kararı yerine getirilirken, usule uygun davranmamız gerekiyor.”

 

Öğrencilerde travma oluşturacak onlarda ciddi psikolojik tahribat oluşturacak bir uygulamayı hukuken uygun görmenin mümkün olmadığını kaydeden Van Baro Başkanı Timur, “Eğitim kurumuna aramayı ne şekilde yapabilirdiniz, eğitim kurumuna aramaları mesai saatleri dışında yapabilirdiniz veya hafta sonu yapabilirdiniz. Bu şekilde hem çocukların hem velilerin psikolojilerinde tahribat yaratacak veya buradaki eğitim kurumların imajına zarar verecek bir uygulamayı hukuk açısından uygun bulmak mümkün değil.”

 

KARAKAYA: ÖĞRENCİLERİN OKULDAYKEN ARAMA YAPILMASI BİZİ ÜZDÜ

Serhat Eğitim Kurumları Genel Müdürü Raşit Karakaya da olayın kendilerini üzdüğünü belirterek, “Serhat Eğitim Kurumları halk tarafından en iyi eğitim kurumu olarak seçilmiş bir kurumdur. Allah’a şükür kurulduğumuz günden itibaren de her yıl Van’da birinciler çıkartmış bir kurum. Böyle bir kurumu böyle bir zamanda gelinmesi bizleri üzdü. Özellikle bizi üzen taraf, öğrenciler var iken buraya gelinmesi, ilköğretim okulumuza gittiler, orada ağlayan çocuklar, ağlamayan çocuklar, veliler ve öğrencilerin endişesi, mesai sonrası veya hafta sonu gelinebilirdi. Biz hukuk içerisinde gelindiği zaman kurumumuz her zaman hazırdır bu konuda alnımız ak." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim