ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’da son dönemlerde ulaşım adına bir birinden önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Akıllı otobüsler ile kısa bir süre önce tanışan Van’da, belediye otobüsleri ile ulaşımda da gün geçtikçe rahatlama sağlanıyor. Öte yandan belediye otobüsleri ile sınırlı kalmayan Van Büyükşehir Belediyesi tramvay ve trambüs gibi projelerle de Van’ın ulaşımında yeni bir model geliştirmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Son haftalarda gündemden düşmeyen tramvay konusunda tartışmalar sürerken bu kez de Van’daki bazı çevrelerden ulaşım için yeni bir talep geldi. Van Sivil Dayanışma İnisiyatif’nin öncülüğünü yaptığı bir kampanya ile Van’da kadınlara özel pembe otobüs talebi dillendirilirken kentin bir çok yerinde talep için imza kampanyası başlatıldı. Sosyal medyanın da gündeminden düşmeyen konuyu Şehrivan halka sordu. Halkın büyük çoğunluğunun ‘doğru’ bulduğu uygulama için çağrılar sürerken kampanyayı başlatan kesimlerden de açıklamalar geldi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşımda yapılan çalışmalar Vanlılar tarafından takdirle karşılanıyor. Yapılan tüm çalışmalara rağmen Vanlıların belediyeden yeni bir istediği daha var. O da kadınlara özel “Pembe Otobüs...” Türkiye’nin birçok şehrinde ve dünyanın birçok ülkesinde bulunan pembe otobüs kadınların daha rahat ulaşım yapmasına olanak sağlıyor. Van’da belediye tarafından daha önce kadınlar için hayata geçirilen belediye otobüslerinde Salı günleri kadınlar için ücretsiz ulaşım sağlanıyor... Vanlıları bu sefer de Büyükşehir Belediyesi’nden ve ilçe belediyelerinden kadınlara özel otobüs talep ediyor. Vatandaşın yanı sıra Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi de (SDİ) “Pembe Otobüs” için imza kampanyası başlattı...

 

SOSYAL MEDYADA AKIN VAR

Pembe otobüs talebi ilk ve en fazla sosyal medya üzerinden dillendirildi. Van’a pembe otobüs isteyen vatandaşlar Twitter üzerinden belediyelere çağrı da bulundu. #VanİçinPembeOtobüsİstiyoruz tagı açılan pembe otobüs isteği saatler içinde yüzlerce kişiye ulaştı. Sosyal medyada talepleri dile getiren vatandaşlar, kadınların daha rahat ulaşım sağlaması, geç saatlere kadar kadınların ulaşım sağlayabilmesi ve yolcular arasından olumsuzlukların ortadan kaldırılacağı mesajları verildi.

 

KARAGÜL: VAN’DA HAYATA GEÇMELİ

Gazeteniz Şehrivan konuşan vatandaşlardan Semih Karagül pembe otobüsün Van’a yapılması gerektiğini söyledi. Karagül şunları söyledi: “Türkiye’de birçok şehirde pembe otobüs gördüm. Çokta güzel bir uygulama pembe otobüs. Bu yüzden Van’da da hayata geçirilmesi gerekiyor. Ama bu demek değil, kadınlar sadece bu otobüslere binmeli diğer toplu taşıma araçlarını kullanmamalı diye. Belki de bu çalışma bazı insanlar tarafından yanlış anlaşılabilir ancak, bana göre normal toplu taşıma araçlarına binmek istemeyen kadınlar için bir alternatif olmalı. Bu alternatifte sadece kadınlara hizmet veren pembe otobüs olmalı. Her insanın talepleri farklıdır. Bu talepler karşılanmalıdır.”

 

DAĞLAR: TALEP VARSA YAPILMALI

Emine Dağlar adlı vatandaş ise pembe otobüs için, Van’da hayata geçmesi gerektiği söyledi. Dağlar, “Sadece kadınlar özgü otobüsün olması güzel olur. Ben toplu taşımada şu anda ulaşım konusunda bir sorun yaşamıyorum. Ancak Van’da gördüğüm ve gözlemlediğim kadarıyla rahatsız olan kadınlar var. Bu yüzden de bunun yapılması gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de birçok şehirde de bu uygulama var. Yakın şehirlerde Malatya ve Kayseri de bildiğim kadarıyla kadınlara özgü otobüs var. İnsanların daha rahat ulaşım sağlayabilmesi adına bu yapılmalıdır. Bu konuda talepler varsa belediye de bu taleplere karşılık vermeli. İnsanlar böyle bir istekte bulunuyorsa bu istekler yerel yöneticiler tarafından yapılmalı ve hayata geçirilmeli. İlk başta da dediğim gibi güzel bir çalışma olur.” Diye konuştu.

 

“BELEDİYE OTOBÜSLERİ ARTIRILMALI”

Sadullah Sevli adlı esnaf otobüslerin artırılması gerektiğini belirterek çalışmanın güzel olacağına işaret etti. Sevli şöyle konuştu: “İlk olarak toplu taşıma için belediye otobüslerin artırılması halk otobüsü ve minibüslerinin bitirilmesi gerekiyor. Halk otobüsleri ve minibüsler bu şehre çok zarar veriyor. Belediyenin getirmiş olduğu mor otobüsler artırılırsa bu konuşulan sorun ya da talep edilen pembe otobüse de bence gerek kalmayacaktır. Pembe otobüsü isteyen insanlar halk otobüsleri ile minibüslerden rahatsız olan insanlardır.”

 

SEVLİ: ŞU AŞAMADA GEREKLİ

“Çok mu gerekli derseniz belediyeye ait otobüsler artırılmazsa evet gerekli” diyen Sevli, “İnsanların şahsi araçları yoksa ve toplu taşım araçları kullanıyorlarsa rahat yolculuk yapmak isterler. Ancak bizim memleketimiz de ne yazık ki halk otobüsü ve minibüsler bulunan muavinler insanları özelde de kadınlar çok fazla rahatsız ediyor ya da rahatsız edici hareketlerde bulunuyor. Bu yüzden de bu çalışma belediye otobüsleri artırılana kadar yapılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

FAYDALI: KESİNLİKLE OLMALI

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Şirin Faydalı ise şunları söyledi: “Kadınlara özel otobüs kesinlikle olmalı. Ben şahsen toplu taşımada sıkıntı yaşıyorum. Araç şoförlerinden tutun diğer insanlara kadar ciddi sorunlar var. Böyle bir uygulama olursa bizim için çok rahat olur. Bu uygulama hayata geçmeli. Bütün kadınlar bu aracı kullanmalı diye bir zorunluluk getirilmemeli. Kim nasıl isterse öyle gitmek istediği yere gitmeli. Kadınlara özgü bir otobüsün olması herkes açısında güzel olacaktır. Belediyeden bunu bekliyoruz.”

 

DUVAR: ERKEKLER İÇİNDE YAPILSIN

Ahmet Duvar adlı vatandaş ise uygulamanın doğru olmadığını söyledi. Duvar, “Bana göre yanlış bir uygulama olur. Belki sürekli Avrupa ülkelerini örnek gösteriyoruz ama Avrupa’da böyle bir şeyi göremezsiniz. Bunu sadece gelişmemiş ve dar bakışlı olarak düşünen yerlerde görebilirsiniz. O zaman erkekler içinde ayrı otobüsler olmalı. Bene bu doğru olmaz bu şekilde insanlar ayrıştırılmış olur. Bundansa belediyeye ait düzenli otobüsler artırılsa, diğer halk otobüsü ve minibüsler azaltılsa hiçbir sorun kalmaz.” Dedi.

 

İNANÇ: ULAŞIM MESELESİ ÖNEMLİDİR

Vanlıların taleplerinin yanı sıra pembe otobüsler için imza kampanyası da başlatıldı. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından başlatılan kampanya kapsamında pembe otobüs için imzalar toplanacak. Başlatılan imza kampanyası hakkında Dabbağoğlu Parkında bilgi veren Van SDİ Dönem Sözcüsü Haluk İnanç ilk olarak şunları söyledi: Yaşadığımız çağda kentsel yaşam hızlı bir şekilde değişmekte, nüfus artışlarıyla beraber yapılaşma genişlemekte ve yayılmaktadır. Bu değişim doğal olarak sosyal hayatı zorlaştırmaktadır. Çağın getirdiği hızlı değişime bağlı olarak vatandaşların çok büyük zorluklarla karşılaştığı alan kuşkusuz ulaşımdır. Ulaşımda yaşanan sıkıntı ve zorluklar yaşadığımız dünyada hemen hemen tüm ülkelerin birincil gündem meselesidir. Van olarak da bundan payımızı almış bulunmaktayız.”

 

“SORUNA ÇÖZÜM ZORUNLU KILMAKTADIR”

Şehir merkezinde yarım milyonun üzerinde insanın yaşadığına dikkat çeken İnanç, buna rağmen şehrin ulaşım alt yapısının yoğunluğa uygun olmadığını belirtti. İnanç, “Bu yoğunluğun çok altında bir hizmet kapasitene sahip bulunmaktadır. Ulaşımda yaşanan zorluğun ve sıkıntının ceremesini maalesef yaşlılar, çocuklar, hanımlar ve annelerimiz çekmektedir. Medeniyet tasavvurumuzun süzgecinden geçmemiş kentsel yaşam düzenlemeleri ve ideolojik eşitlikçi bakış açıları kadınların ulaşım alanında yaşadığı zorluğa insani bir çözüm getirememektedir. Vatandaşlarımızın balık istifi misali doluşmak zorunda kaldıkları otobüs ve minibüslerde en büyük sıkıntıyı hamile, çocuklu ve yaşlı hanımlar görmektedir. Özellikle ilimizdeki büyük hastanelerin ve TOKİ konutlarının zorunlu olarak şehir merkezi dışına taşınmış olması yaşanan zorluğu pekiştirmektedir. Ayrıca kadınların toplu taşıma araçlarında karşılaştıkları gayri ahlaki ve gayri insani muameleler soruna çözümü zorunlu kılmaktadır.” Dedi.

 

İNANÇ ÖRNEKLERİ TEK TEK VERDİ

“Ulaşım alanında kadınların yaşadığı bu soruna en temel çözüm ülkemizin bazı şehirlerinde ve dünyada bir kısım ülkelerde de uygulanan sadece kadınların kullandığı ulaşım araçlarının tahsis edilmesidir diyen İnanç şöyle devam etti: “Bu konuda uygulamalara bakıldığında. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda Harran Üniversitesi’nde eğitim gören hanım öğrencilerin kız yurdundan üniversiteye taşınması için sadece kadınların kullanacağı otobüs seferleri. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce gelen talepler üzerine geçtiğimiz Haziran ayından itibaren Bursa’da sadece kadınların kullandığı pembe vagon uygulaması. Malatya’da İnönü Üniversitesi’nde okuyan bir grup kız öğrencinin talebi üzerine pembe trambüs seferleri başlatılmıştır. Ayrıca dünya üzerinde Mısır, Endonezya, Dubai gibi Müslüman ülkelerde yine Güney Amerika ülkeleri olan Brezilya ve Meksika’da sadece kadınlara ait toplu ulaşım araçlarıyla hizmet yapılmaktadır. Yine Japonya Tokyo’da 10 yılı aşkın bir zamandır kadınlar için ayrı metro seferleri sürmektedir.”

 

“ÇÖZÜME KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”

Van’da pembe otobüs seferi yapılması gereken güzergahları da söyleyen İnanç, “Van’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşları olarak bizler de ilimizdeki kadınların, annelerin, genç öğrenci kızlarımızın toplu ulaşım alanında yaşadığı sorunun çözümüne katkı sunmak istiyoruz. Bu konudaki ciddi taleplerin göz ardı edilmeden benzer bir çözümün getirilerek, sadece bayanların kullanabileceği toplu ulaşım seferlerinin başlatılmasını talep ediyoruz. Bu haklı talebin karşılanması konusunda adım atılması gerekmektedir. İlk etapta Çarşı - Üniversite ve Çarşı - Bölge Hastanesi güzergahlarında bu uygulama başlatılmalıdır. Bu çözüm kadına bir lütuf değil bilakis görmezden gelinemeyecek mühim bir ihtiyaçtır.” Şeklinde konuşu.

 

İNANÇ: POZİTİF AYRIMCILIĞIN GEREĞİDİR

Pembe Otobüs taleplerine yönelik olarak yapılan yorumlar hakkında da konuşan İnanç son olarak, “Pembe otobüsler için getirilen itirazlar temeli olmayan ideolojik yaklaşımlardır. Özel aracıyla işine, evine gidip-gelen aynı zamanda bu insani talebimize itiraz edenlerin halkın içine çıkıp çocuğuyla, yaşlı annesiyle toplu taşıma araçlarında yolculuk yaptıktan sonra itirazlarını dile getirmelerini isteriz. Kadınların ulaşım alanında yaşadığı sıkıntı ve zorlukların aşılması konusunda dile getirdiğimiz insani talebimiz anayasal dayanağı bulunan kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın da gereğidir. Kadınların, küçüklerin ve bedeni yetersizliği bulunanların vs. her alanda özel olarak korunması hukuksal bir gerekliliktir. Bu gerekliliğin sadece kadınlara tahsis edilmiş toplu ulaşım seferlerinin başlatılması ile Van’ımızda da hayata geçirilmesini, bu konudaki çalışmaların bir ana önce başlatılmasını yetkili makamlardan talep ve istirham ederiz.”

 

İMZA KAMPANYASI İÇİN KURULAN STANTLAR

1-Dabbaoğlu Parkı

2-Şişli Öğretmenevi

3-Sanat Sokağı

4-Kampüs İçi Durakları

5-Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Editör: TE Bilisim