Van'ın İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı'ndan geçiş yapan araç sahipleriyle bazı vatandaşlardan PKK adına "vergilendirme" adı altında zorla para topladıkları gerekçesiyle tutuksuz yargılanan 5 sanık, 13'er yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 31 Ağustos 2013'te, terör örgütü adına haraç topladıkları ve örgüte eleman kazandırdıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 5 sanığın yargılanmasına devam edildi. Dosyadaki incelemesini tamamlayan mahkeme heyeti, atılı suça ilişkin mevcut delil durumu, telefon görüşmesi kayıtları ve terör örgütü tarafından düzenlendiği belirlenen makbuzların üzerinde bulunduğu sanıklara, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 13'er yıl 6'şar ay hapis cezası verdiğini açıkladı. Kararda, her demokratik devletin, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını gözeterek teröre karşı etkili bir koruma sağlamak gibi görevinin olduğu anımsatılarak, "Devletler, yetki alanlarında bulunan herkesin temel haklarını, özellikle de yaşama hakkını terör eylemlerine karşı korumaya yönelik olarak tedbir almakla yükümlüdür" ifadesine yer verildi.

 

"Para vermek istemeyenler tehdit edildi"

Kararda, sanıklardan M.E.D'nin PKK'nın dağ kadrosunda faaliyet gösteren teröristlerle birlikte hareket ettiği vurgulandı. Sanığın, Kapıköy Sınır Kapısından giriş-çıkış yapan şoförler ve bazı vatandaşlardan haraç topladığı ortaya çıktığı belirtildi. Sanıklardan F.K'nin ise Özalp ilçesinde, PKK adına gönderilen ve altında "doktor" yazan mektubu bir kişiye vererek, 30 bin lira sözde "vergilendirme" adı altında haraç istediği vurgulandı.

 

Editör: TE Bilisim