ŞEHRİVAN: MERAL YILDIZ – Koronavirüs ile mücadele kapsamında sosyal destek yardımları ve maaş gibi ödemelerini almak isteyenlerin PTT önlerindeki kuyruklar her geçen gün uzadıkça uzamaya devam ediyor.

Sabah erken saatlerden itibaren PTT önünde sıraya girmeye başlayanların sayısı kısa sürede artarken, PTT önünden başlayan Kargocular Sokağa kadar uzanan kuyrukta polis sosyal mesafe kuralına uyulması için sürekli uyarılarda bulunuyor.

Türkiye’de Koronavirüs (Covid-19) vakaları görülmeye başlar başlamaz ülke genelinde ve kentler özelinde birçok tedbir alındı. Başta Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere birçok ilgili bakanlık yeni tedbirler ve önlemler aldı. Bu anlamda yeni tedbirler hayata geçiren sektörlerden birisi de bankalar oldu. Birçoğu çalışma saatlerini, çalışma takvimlerini değiştiren bankalar sosyal mesafe korumak için yeni çalışma sistemi oluşturdu. Banka şubelerinde belli sayıda müşteri alan, bir işlem bitmeden diğer vatandaşı içeri almayan vatandaşların şube içindeki tedbirleri karşılık bulsa da dışardaki kuyruklar metrelerce uzadı gitti. Bu anlamda en büyük kuyruk ise süreç içerisinde PTT önlerinde oluşmaya başladı. Devletin koronavirüs sürecinde düşük gelirli vatandaşlara ödediği sosyal destek ödemesi başta olmak üzere, kısa süreli çalışma ödenekleri ve daha birçok ücretin ödendiği PTT önlerindeki kuyruk ilk günden bu yana hiç bitmezken vaka sayısının 400’ü aştığı Van’da bu kuyruklar daha büyük tedirginlik olmaya başladı. Sabahın erken saatlerinden başlayarak PTT şubeleri önünde metrelerce kuyruk oluşturan vatandaşların alınan tedbirlere rağmen çoğu zaman sosyal mesafe kuralını da ihlal ettiği gözlenirken, kuyruklarda bekleyen vatandaşlar ise benzer şekilde durumdan şikayetini dile getirip gün boyunca kuyrukta beklemekten dolayı yaşadığı rahatsızlığı dile getirdi.

ENDİŞE VERİCİ UZUN KUYRUKLAR

Yetkililer tarafından ve cami minarelerinden insanların dışarı çıkmaması ve evde kendisini izole etmesi ile ilgili yapılan uyarılara rağmen Van’da özellikle PTT ve banka önlerindeki insan yığınları endişeye neden oluyor. Polis tarafından sosyal mesafenin korunması ile alakalı yapılan uyarıları zaman zaman ihlal eden vatandaşların oluşturduğu uzun kuyruklar hem kişisel sağlık hem de toplum sağlığı açısından birçok tehlikeyi içinde barındırıyor. Ayrıca maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara verilecek olan sosyal destek paralarının, vatandaşların ikamet adreslerine götürüleceği belirtilmesine rağmen vatandaşların özellikle PTT önlerindeki kuyrukları uzadıkça uzuyor. Buna rağmen sosyal destek paralarını almaya gelen vatandaşlar, polisler tarafından bilgilendirilerek evlerine gitmeleri hususunda uyarılsa da vatandaşların uyarıları çok da dikkate almadığı görüldü.

BAZI BÖLGELERDE 500 METREYİ BULUYOR!

Genellikle e-devlet şifresi olmak üzere, pandemi için devlet tarafından yapılan destek ve elektrik faturalarının ödenmesinde yapılan destek gibi çeşitli işlemler yaptırmak isteyenler sabahın erken saatlerinde kuyruğa girdi. Sürekli olarak PTT şubesi önünde bekleyen polis ekipleri corona virüs tedbirleri kapsamında vatandaşları sosyal mesafeye uymaları konusunda uyardı. Sosyal mesafeye uyan vatandaşların oluşturduğu kuyruk, PTT önünden başlayarak ara sokaklara kadar uzayarak yaklaşık 500 metreyi buldu.

“KUYRUĞUN SONUNU GÖREMİYORUZ”

Sabah erken saatlerde geldiklerini söyleyen vatandaşlar 3-4 saat beklediklerini, sıranın yavaş ilerlediğini kaydetti. Sırada bekleyen vatandaşlardan Bülent Arı, elektrik faturasını ödemek için PTT’ye geldiğin ifade etti. "Saat 08.00'de geldim ve sıraya girdim. Elektrik faturamı ödeyeceğim. Kaç saattir bekliyorum. Sizin de gördüğünüz gibi kuyruğun sonunu göremiyoruz” Dedi.

“SOSYAL MESAFEYE UYUYORUZ ELİMİZDEN GELDİĞİNCE”

4 saattir kuyrukta ayakta beklediğini ifade eden Hüseyin Yalın, “Erken gidersem kimse olmaz diyerek, saat 08.00 geldim. Ancak sıra bir türlü bitmedi. 4 saattir bekliyorum. Sosyal mesafeye uyuyoruz elimizden geldiğince. Haliyle de kuyruk uzuyor. Hava sıcak ve oruçluyuz. Bu durum bizi baya zorluyor. Sabahtan beri kuyruktayım.” Diye konuştu.

“SABAH GELİP İŞLEM YAPMAK İSTEDİM”

Devletin pandemi sürecinde verdiği desteklerden biri olan elektrik faturasının ödenmesinde 90 liralık destekten faydalanmak için geldiğini ifade eden vatandaşlardan Ali Tuğrul, “Sabah gelip işlem yapmak istedim. Virüsten haberimiz var ve mümkün olduğunca dikkat etmeye çalışıyoruz. Polis memurları da bu konuda sürekli uyarılarda bulunuyor. Kendilerine minnettarız. Sağlımız için sürekli burada bulunan emniyet teşkilatı mensuplarına sonsuz teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“VİRÜS ŞEHİRDE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından dar gelirli vatandaşlara verilen 1000 TL’lik para yardımı için PTT şubesine geldiğini ifade eden Rahmi Beşenk, “Hava baya sıcak ve ramazan ayı olması münasebetiyle de zorlanıyoruz. Sabah saatlerinde başlayan kuyruk gün boyu devan ediyor. Oluşan uzun kuyruklar herkesi tehlikeye düşürüyor. Zaten ortada bir virüs belası var ve her geçen gün şehirde artıyor.” Dedi.

“SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİYORUZ”

Gazetemize konuşan Necdet Alkan isimli bir diğer vatandaş ise devlet destekli elektrik faturasını ödemelerinde yararlanmak için PTT’ye geldiğini belirtti. Alkan, “Devletimiz bize pandemi sürecinde yardımcı olmak için bazı çalışmalar yaptı. Bu çalışmalardan bir tanesi de elektrik faturası ödemelerindeki 90 TL’lik ödeme. Bizde bundan yararlanmak için geldik. Evet virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu bizde biliyoruz. Maskesiz asla çıkmıyoruz dışarıya. Ve özellikle de sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Allah yardımcımız olsun.” Diye konuştu.

VATANDAŞLAR: KEŞKE BAŞKA BİR YOLU OLSA!
 

PTT kuyruğunda bekleyen vatandaşlar Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Hiçbirimiz bu durumda olmaktan memnun değiliz. Gün boyudur sıcak altında ve metrelerce kuyrukta bekliyoruz. Ama başka şekilde işlem yapma şansımız yok. Keşke başka bir yolu olsa. Durumun da sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Bundan sonraki süreç için belki imkanlar değiştirilebilir. Belki vatandaşlara farklı şekillerde temasın daha az olduğu bir şekilde hizmet verilebilir. Ricamız budur.” Dedi.

Editör: TE Bilisim