2011 yılında hasar alan ve o günden bu güne kadar kapıları kapalı olan Devlet Tiyatrosu sonunda onarılmaya başlandı. 2 yıl gibi bir sürede tamamlanması beklenen binanın ilk çalışmaları dün itibariyle başladı.

 

2011 yılında yaşanan 2 büyük deprem insan hayatı, maddi kayıpların yanı sıra sanat dalını da kötü bir şekilde vurdu. Yaşanan depremlerin ardından Van’ın halk kütüphanesi ile devlet tiyatro binaları ağır hasar aldı. Kütüphane uzun süre boyunca kapalı kalan ardından da geçici olarak Güzel Sanatlar Galerisi’ne taşınırken tiyatro ise yıllarca çadırda yapıldı. Yıllarca çadırda çekilen birçok çile altında sahnelenen tiyatro artık bıktırmaya başladı. İşte tamda bu sıkıntılar içinde devlet tiyatrosu için müjdeli haber Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Cem Düzova’dan geldi. Düzova verdiği müjde ile devlet tiyatrosunun onarılacağını ve halka açılacağını söyledi. Çalışmaların tahmini olarak 2 yıl süreceğini ve bu yıl da çadırda tiyatro gösterimi yapacaklarını ifade eden Düzova, “Bugüne kadar bize binanın onarımı ile ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Durumumuz hiç iç açıcı değil. Bu yılda çadırda hizmet vermeye çalışacak ve oyunlarımızı sergileyeceğiz.” Dedi. Öte yandan Van Halk Kütüphanesi’nin durumu ise belirsizliğini koruyor. Daha önce Van Kültür Turizm Müdürü’nün 2015 kalkınma programında olup olmayacağının belli olmadığını belirttiği Van Halk Kütüphanesi de görünüşe gire sanat gibi yıllarca ‘idareten’ hizmet vermeye devam edecek…

 

BUGÜNE KADAR NEDEN YAPILMADI?

Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardında ağır hasar alan devlet tiyatrosu için ilk adım dün atıldı. Yıllarca yazılıp çizilen ve Van’a yakışır bir şekilde yapılması planlanan devlet tiyatrosu için adım atılacak olması Vanlıları sevindirdi. Yıllarca hasarlı olan ve geçtiğimiz yıllarda çadır kurulduktan sonra çadırda faaliyet gösteren ve bir türlü devlet tiyatrosu beklentileri karşılamayan devlet tiyatrosu sonunda yeniden onarıldıktan sonra halkın hizmetine açılacak. Peki, yıllardır; yapıldı, yapılacak, açıldı, açılacak denilen devlet tiyatrosu neden bu kadar gecikti? Yeniden hizmete açılacak olan tiyatroda ne gibi değişiklikler olacak ve Vanlılara nasıl hizmet verecek? Onarımına başlanan devlet tiyatrosu binası kesin olarak ne zaman faaliyet gösterecek? İşte tüm bu soruların cevabını tiyatronun onarılması ile ilgili müjdeyi veren Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Cem Düzova’dan ve yetkili firmadan aldık. Şehrivan Gazetesi olarak devlet tiyatrosunun son durumu siz okuyucularımız için derledik.

 

DÜZOVA: 600 GÜN İÇİNDE TAMAMLANACAK

Gazeteniz Şehrivan olarak görüştüğümüz Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Cem Düzova onarımı başlanan tiyatro binası ile ilgili bilgiler verdi. Düzova şunları kaydetti: “Van Devlet Tiyatromuz yeni başlanan çalışmayla yeniden onarılacak. Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü yaptığı çalışmalardan sonra binanın onarımı için karar yapıldı. Bunun için bir firma ile anlaşıldı. Yetkili firmaya toplamda 600 iş günü verildi. Bu da 2 yılla tekabül ediyor. Firma bugünden itibaren çalışmalara başladı. Tabi biz işin 600 günden daha kısa bir sürede tamamlanacağına inanıyoruz. Devlet Tiyatromuz 2 yıl içinde yapılacak olan çalışmanın ardından Vanlıların hizmetine açılacak.”

 

“DURUMUMUZ HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL”

Bu yılda çadırda tiyatro gösterimi yapacaklarını ifade eden Düzova, “Bugüne kadar bize binanın onarımı ile ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Durumumuz hiç iç açıcı değil. Bu yılda çadırda hizmet vermeye çalışacak ve oyunlarımızı sergileyeceğiz. Ancak sizin de bildiğiniz gibi çadırda çok zarar gördü. Bu yıl da çadırdayız ancak bu ne kadar sağlıklı konuda bilmiyoruz. 2011 yılından bu yana tiyatro binasına el değmemişti. Ancak bina Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğüne geçtikten sonra tiyatro müdürümüz ve genel müdürümüzün çalışmaları sonucunda çalışmalar başladı. İnşallah kent için en iyi hizmeti bundan sonra tiyatro binamızda vereceğiz.” Dedi.

 

YETKİLİ FİRMA İŞ BAŞI YAPTI

Müdür Yardımcısı Düzova’nın yanı sıra görüştüğümüz yetkili firma yetkilileri ise şu ifadeleri kullandı: “Binanın onarımı için toplam 600 işi günü verildi. Biz de geçen hafta tüm prosedürleri tamamladık ve bugün itibariyle çalışmalara başladık. Binanın tamamı değişecek. Gerek dış cephesi gerekse de iç cephesi olmak üzere binada değişiklikler olacak. Herhangi bir alan daralması olmayacak. Biz ilk olarak dış cepheyi sene sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Bunu yaptıktan sonrada kış ayında içeride çalışıp binayı tam anlamıyla bitirmeyi hesaplıyoruz. Tabi bunun için ödeneklerin yapılması gerekiyor. Ödenekler zamanında yapılması durumunda çalışmalarda her hangi bir aksaklık olacağını düşünmüyoruz. Tüm işler yolunda gitti sürece bizde 2 yıl dolmadan tadilatı tamamlayacağız.”

 

VAN’A YAKIŞIRI BİR BİNA ŞARTTI

Yeni tiyatro binasıyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlar ise, Van’ın artık yeni bir tiyatro binasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Vatandaşlar, “Kentte yıkık dökük olana ve yıllardır çadırda devam eden tiyatro oyunları kent için ciddi bir sorundur. Hele ki büyükşehir olan bir kentte bir tiyatro binasının olmayışı kadar kötü hiçbir şey yoktur. İnsanlar tiyatro izlemek için çadırlara gidiyor. Bunun kadar çirkin bir şey yok. Sizin belirttiğinize göre bugün yenileme çalışmaları başlamış. İnşallah en kısa sürede tamamlanır ve insanlar güzel bir şekilde tiyatrolarına gider ve daha zevkli bir şekilde olması gerek yerde oyunları izlerler. Bu kesinlikle çok geç kalınmış bir çalışma bu yüzden ivedilikle tamamlanması gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

 

KİTAPLARIN KADERİ BELİRSİZ…

Öte yandan 1 milyon 100 bin nüfuslu Van’ın Halk Kütüphanesi de belirsizliğini korumaya devam ediyor. Depremde hasar görev ve uzunca bir sürenin ardından Güzel Sanatlar Galeri Salonu’na taşınan kütüphane hizmetleri hâlâ burada veriliyor. Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde hasar gören fakat yıkılmayan Van İl Halk Kütüphanesi binası birçok kurum binası gibi çürümeye terk edildi. 3 yılı aşkın süredir kütüphane binasının kullanılmaması nedeniyle kente yeni ve modern bir kütüphane yapılması beklenirken, Van Kültür Merkezi’nin 2015 yatırım programının içerisine alınıp alınmadığı bile bilinmiyor. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim