Siyasetin kent gündeminden düşmediği Van’da büyükşehir olduktan sonra kurulan belediyelerde ve kurumlarda siyaset egemenliği devam ediyor. Özellikle yeni kurulan kurumlara atanan amirlerin yönetimsel konularla ilgilenmekten çok kişisel programlara katılması ise özellikle seçimlerin yaklaştığı bir dönemde dikkat çekiyor.

Hafta sonu düzenlenen AK Parti Tuşba İlçe kongresinde sürpriz isimler de yer aldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de katıldığı kongreye Tuşba ve İpekyolu ilçe Milli Eğitim Müdürleri Şükrullah Yavuzer ve Muhsin Ceylani ve birçok kamu çalışanı da katıldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurların siyasi partilerin faaliyetlerine katılmasının yasak olmasına rağmen iki ilçe milli eğitim müdürünün siyasi parti kongresine katılması dikkat çekti. Son zamanlarda kamu kurumlarında çalışan memur ve amirlerin katıldığı siyasi programlar her geçen gün artarken, siyasetin kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere bu kadar yansıması tedirginlik oluşturmaya başladı. Zira özellikle 30 Mart’taki yerel seçimlerden sonra hem belediyelerde hem de kurumlarda siyaset faktörü ön plana çıkarken vatandaş da bu siyasi taraflardan zarar gören kesim olmaktan yana dert yanıyor.

KANUNDA YER YOK!

Hafta sonu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de katılımıyla gerçekleşen AK Parti Tuşba İlçe kongresine milletvekilleri ve partililer katıldı. Kongreye katılan iki sürpriz ise dikkat çekti. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre siyasi partilerin faaliyetlerine katılmaları yasak olan memurların parti kongresine katılması dikkat çekti. Kongreye katılan Tuşba ve İpekyolu ilçe Milli Eğitim Müdürleri Sükrullah Yavuzer ile Muhsin Ceylani ön saflarda yerini aldı. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 7.maddesinde; “Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.”Şeklinde hüküm bulunuyor.
Ayrıca devlet memurları, namusu ve şerefi üzerine yemin eder ve özlük dosyalarına konulacak “Yemin Belgesi”ni imzalayarak göreve başlıyor.

SENDİKALARDAN TEPKİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Şakir Talay ile Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, memurların hatta eğitimcilerin siyasi parti kongresine katılmasının yanlış olduğunu ifade ederek, bu tür katılımları sosyal medya üzerinde de gördüklerini belirtti.

YILDIZ: DOĞRU BULMUYORUZ

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, “Bir ilin ya da ilçenin Milli Eğitim Müdürlerinin, okul müdürlerinin veya eğitimcilerinin herhangi bir siyasi parti kongresine, toplantısına katılması doğru değil. Bu konuda prosedürde de ‘yasal değil’ deniliyor. Ancak bu tür devlet memurlarının ancak davet olması halinde kongreye katılabilirler. Gerekçe olarak davetli olarak katıldıklarını, misafir olarak katılacaklarını muhakkak söyleyeceklerdir. Ancak bunun için de bir belgenin olması gerekiyor. Bir eğitimcinin, bu ülkenin eğitiminde önemli rol oynayan insanların ve devlet memurlarının bir siyasi partinin kongresine ya da toplantısına katılması doğru değildir.” Dedi.

TALAY: YASADA YERİ YOK

Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Şakir Talay ise, devlet memurlarının siyasi parti faaliyetlerinde bulunmalarıyla ilgili bir prosedürün olmadığını söyleyerek, “Prosedürde böyle bir şey yoktur. Bir devlet memurunun herhangi bir siyasi parti kongresine ya da toplantısına katılma mecburiyeti ya da katılması gibi bir şey yoktur. Eğer ki o devlet memuru, Milli Eğitim müdürleri diğer tüm partilerin kongrelerine misafir olarak katılıyorsa ve davet edilmişse. O partiye de davet edilirse ve misafir olarak katılırsa sorun olmaz. Ancak bir partinin tek toplantısında veya genel kuruluna katılıyorsa, bu taraf tutmak oluyor. Bu da kesinlikle yanlış bir şeydir. Devlet memurunun siyasi parti toplantısına katılması yanlış bir davranıştır. Bizler bunu doğru bulmuyor ve bu yapılanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu ülkede bu konuda bir sıkıntı olmuyor eğitimciler, devlet memuru gibi insanlar siyasi parti kongrelerine katılabiliyor ve yer alabiliyorlar. Biz yanlış görüyor ve doğru bulmuyoruz.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN-ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim