ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ-  Tüm dünyaya yayılan ve önceki gün itibariyle salgın olmaktan çıkarılıp pandemi ilan edilen Koronavirüs yayılmaya ve korkutmaya devam ediyor. Çin’den sonra bir çok ülkede de ciddi anlamda öldürücü boyutlara varan salgın, hastalıkla birlikte paniği de beraberinde taşıyor. Salgının taşındığı ülkelerde insanlar hızlı bir şekilde marketlere, eczanelere, temizlik ürünü satan merkezlere akın ediyor. Stok yapma niyetiyle rafları boşaltan insanların bu paniği üreticileri ve satıcıları ahlaksız uygulamalar yapmaya itiyor.

Dünya’da hızla yayılan Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) can almaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de ilk vakanın test sonuçlarının pozitif çıktığını duyurmasının ardından piyasalardaki temel ihtiyaç ürünleri, hijyen ürünleri ve maske gibi ürünlerde ani fiyat artışına neden oldu. Özellikle piyasalarda talep artışıyla birlikte krizi fırsata çevirerek ani fiyat artışına gitti. Haksız kazancın önüne geçilmesi adına Ticaret Bakanlığı, tedbirlerini sıklaştırırken, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) kentteki fiyat artışına ilişkin yazılı açıklama yayımlayarak; kentte yapılan araştırmalar ve görüşmeler neticesinde, ticari ahlak ve insani dayanışma kültürünü kendine düstur edinmiş kent esnafının basiretli bir şekilde davranarak fiyat artışı yapmadığı ve bu konuda herhangi bir şikâyetin olmadığını duyurdu.

“ODAMIZ TARAFINDAN GEREKLİ ARAŞTIRMALAR VE TEDBİRLER ALINMIŞTIR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yapılan açıklamada; Dünya’da hızla yayılan Koronavirüs Hastalığının (COVID-19) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklama sonrası Türkiye’de göründüğünü hatırlatarak, virüsün Türkiye’de tespit edilmesinin ardından temizlik ve hijyen ürünlerindeki satışlarda artış meydana geldiği ve fırsata dönüştürmek isteyenler olduğunu kaydederek şu ifadeler kullanıldı: “Fahiş fiyatlarla ilgili Ticaret Bakanlığı’ndan gerekli açıklamalar yapılmış ve tespiti yapılması durumunda yasal işlemlerin başlatılacağı ifade edilmiştir. Ne yazık ki ülke genelinde bazı firmaların, koronavirüsü fırsat bilerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik piyasa koşullarında sunulan mal ve hizmetlere fahiş fiyat uyguladığı, bazı ürünleri ise stoklarında bekleterek fiyat artışına neden olduğu ilgili kurumlar tarafından tespit edilmiştir. Haksız fiyat artışları ve stokçuluk karşısında mağdur olan vatandaşlarımızın ve bu süreçte herhangi bir fırsatçılık olayına karışmayan esnaf ve tüccarlarımızın haklarını korumak için odamız tarafından gerekli araştırmalar ve tedbirler alınmıştır”

VAN TSO: VAN’DA FİYAT ARTIŞI VE ŞİKÂYET YOK

Açıklamanın devamında; kentte yapılan araştırmalar ve görüşmeler neticesinde, ticari ahlak ve insani dayanışma kültürünü kendine düstur edinmiş kent esnafının basiretli bir şekilde davranarak fiyat artışı yapmadığı ve bu konuda herhangi bir şikâyetin olmadığını duyurarak şu ifadelere yer verildi: “Bu tespitler neticesinde bundan sonraki süreçte de ilimizde bu fırsatçılık faaliyetlerinin gerçekleşmeyeceği kanaati oluşmuştur. Bu çerçevede ticari ahlak kurallarına uyan ve süreci fırsata çevirmeyen tüccar ve esnaflarımıza teşekkür ederiz. Bilinmesi gerekir ki bu süreçte ticaretin aksamaması için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. Vatandaşlarımızın resmi duyurular dışında hiçbir bilgi ve paylaşıma itibar etmemelerini önemle rica ediyoruz.”

BELEDİYELER DE SIKI TAKİPTE!

Van TSO’nun konuyu yakından takip ettiği açıklamasının yanında belediyelerden de konuyla ilgili çalışmaların yapıldığı yönünde açıklama geldi. Batı illerinde başlayan fahiş fiyat uygulamalarından sonra sahaya hemen inip denetimlere başlayan ilk belediye Edremit Belediyesi oldu. Edremit Belediyesi zabıta ekipleri, Türkiye'de ilk korona virüs vakasının yaşanmasından sonra gıda, maske ve hijyen ürünlerinde fahiş fiyat artışları uygulanmasına yönelik denetim gerçekleştirdi.

FAHİŞ FİYAT GÖRDÜĞÜNÜZ ANDA ALO 153’Ü ARAYIN!

Birçok kentte bu tür fahiş fiyatlar uygulanırken, Edremit Belediyesi de ilçedeki iş yerlerine yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. Ekipler, fiyat, yerli üretim ve logo tanıtım bilgisi, indirim fiyatına esas gerçeklik ve son kullanma tarihi denetimlerini gerçekleştirdi. Edremitli vatandaşların güvenli alışveriş yapabilmeleri için tüm denetimleri eksiksiz olarak gerçekleştiren zabıta ekipleri, kurallara uymayan işletmelere ise Kabahatler Kanunu gereğince işlem uyguluyor. Fahiş fiyat artışlarıyla ilgili ilçe sakinlerine uyarılarda bulunan belediye ekipleri, bu tür konularla karşılaşılması durumunda 'Alo 153' numarasının aranmasını istedi.

Editör: TE Bilisim