Van’ın önemli balık evlerinden bir tanesi olan Tandırvan hizmete açıldı.

 

Van Gölü dışında hiçbir yerde yetişmeyen Vangölü Balığı (İnci Kefali) tandır ile buluştu. İnci Kefalini tandırda farklı bir yöntemle pişirerek müşterilerine ikram eden işletme sahibi Şükran Cansever, Van Kahvaltısı dışında Van Balığının çok tanıtılmadığını belirterek, Tandırvan Balık Evi ile Vangölü balığında farkındalık yaratmak istediklerini söyledi.

 

Van Gölü'nde yetişen Van balığını tandırda farklı bir yöntemle pişirerek müşterilerine ayran aşı, bulgur pilavı eşliğinde ikram eden Tandırvan işletme sahibi Şükran Cansever önceki akşam ildeki görev yapan basın mensuplarını ağırladı. Ezberciler İş Merkezi Tillo Cami civarı Türkmenoğlu İstikbal Mobilya Karşısı İnkılap 1. Sokak’ta hizmete açılan Tandırvan Balık Evi’ne misafir olan basın mensupları işletmenin Tandırvan balık evinin farklı pişirme ve sunumuyla büyük ilgi göreceğini söylediler.

 

 

CANSEVER: TANDIR KÜLTÜRÜ YOK OLUYOR

Tandırvan Balık Evinin farkını anlatan işletme sahibi Şükran Cansever şu ifadelere yer verdi: “Geçmişi günümüze taşımak istiyoruz. Van balığını diğer balıklardan ayıran en önemli özellik tandırda pişirilerek, ayran aşıyla birlikte ikram edilmesidir. Ne yazık ki köylerimizde tandır geleneği giderek yok oluyor. Köylülerde yozlaşarak tıpkı şehirdekiler gibi yaşamaya başladı. Tabi onları küçümsemek için söylemiyorum ama kendilerini o doğal ortamdan, Van’ın zengin yemek kültüründen mahrum bırakıyorlar. Tandırda ekmek ve yemek pişirme geleneği nerdeyse bitti, köydeki vatandaşlarımız artık fırınlardan ekmek alıyor. Lezzetine doyulmayan tandırda pişirilen yemek ve ekmeklerin, Van balığının yerini hiçbir şey tutamaz. Bizde Van’a ait bu kültürümüzü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla tandırda Van balığı yapan Tandırvan balık evini kurduk. İşletmemizin diğer bir özelliği kadınlar tarafından işletilmesidir. Tandırvan’da kadın titizliğine önem veriyoruz.”

 

“VAN BALIĞI VAN İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Van Balığının Van için önemli bir geçim ve besin kaynağı olduğunu kaydeden Cansever, “Bu sektörde 17 bin kişi Van balığı avcılığı ile geçimini sağlıyor.  Bizde Tandrda balık pişirerek Van balığı tutkunlarına,  ilimizi gezmeye, görmeye gelen müşterilerimize Van’ın ünlü çorbası ayran aşı bulgur pilavı eşliğinde tandırda Van balığı ikram ediyoruz.  Yemek sonrası Van kültürünün değişmeyeni semaverde çay ile lezzet yolculuğunu noktalıyoruz.  Bugüne kadar kahvaltımız dışında Van Balığının yeterince tanıtılmadı. Halbuki kahvaltımız kadar Van Balığı da kent için çok büyük önem arz ediyor. Balık tüketmek insan sağlığına büyük faydalar sağlıyor.” Dedi.

 

CANSEVER: HERKESİ DAVET EDİYORUM

Basın mensuplarını misafir etmekten mutluluk duyduğunu belirten Şükran Cansever son olarak şu şekilde konuştu: “Benim eşim Yusuf Cansever ve aynı şekilde yiyenim de basın camiasının bir parçasıdır. İlimizin sorunlarını gündeme getiren, tanıtımına yardımcı olan gazetecilerimizi konuk ettik. Onlarda sağ olsunlar davetimize büyük ilgi gösterdiler.  Van balığı, ayran aşı, bulgur pilavı, tandır ekmeği ve semaverde çay etrafında keyifli bir buluşma gerçekleştirildi. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bütün Vanlıları Tandırvan Balık Evi’ne tandırda balık yemeye davet ediyorum.”

 

Tadırvan Balık Evi’nin davetine katılmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren basın mensupları farklı bir anlayış ile açılan işletmenin büyük ilgi göreceğini söyledi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: HAKİM İNALÖZ

Editör: TE Bilisim