HABER MERKEZ: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ- İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında dört günlük sokağa çıkma yasağının sona ermesinin hemen ardından Van’daki cadde ve sokaklar normal günleri aratmazken, mahallelerde ihlaller ise devam ediyor.

Dünya’da ve Türkiye’de hızla yayınlan Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) can almaya devam ediyor. Dünya’da vaka sayısı 3 milyonu aşarken, Türkiye’de de salgınla mücadele aralıksız sürüyor. Özellikle son birkaç günde Türkiye’de alınan tedbirler ve uygulanan tedavi ile vaka sayısı azalırken, iyileşen sayısı artışa geçti. Hayatını kaybeden insan sayısının günlük 100’ün altına düştüğü ülke genelinde tedbirler ile salgının bayram sonrasına kadar bitmesi yönünde temenniler öne sürülmeye başlandı. Bu kapsamda hafta sonlarını ve bazı spesifik tarihlerde sokağa çıkma kararı alan İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta 31 kent için 23-26 Nisan tarihleri arasındaki yasak sonrası, bu hafta da 1-3 Mayıs tarihleri yeni yasak kararı aldı. Bu kararlar ile salgını iyice azalma çabasına rağmen Van’da geçen hafta yasak öncesi ve sonrası bayram arifesini aratmayan görüntüler oluştu. Caddeler dolup taşarken, araçlar yollarda ilerleyemez hale geldi. Vaka sayısının 200’ü aştığı, karantinaya alınan mahalle sayılarının da her geçen gün arttığı Van’da Evde Kal çağrıları aralıksız sürerken yaşanan ihlaller sonrası Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, kentte ihlallerin yapıldığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

VAN’DA YASAK SONRASI TEDBİRLER HİÇE SAYILDI

İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında 31 kentte 23-26 Nisan tarihleri arasında sokağa çıkma uygulamasının sona ermesiyle birlikte kentteki cadde ve meydanlar doldu. Özellikle banka şubeleri önlerinde uzun kuyruklar oluşurken, sosyal mesafe kuralına uyulmadığı görüldü.

SOKAK VE CADDELER DOLDU TAŞTI

İçişleri Bakanlığı'nın Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında 31 kentte uyguladığı dört günlük sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle Van’da haftanın ilk iş günü cadde ve meydanlar ile sokaklar doldu. Kentin trafiğe kapalı olan Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi’nin her iki girişini bariyerlerle kapatan polis, kimlik kontrolü yaptı. Sağlık ekipleri de ateş ölçtü. Beşyol Meydan’ında bulunan Banka ve PTT şubeleri önlerinde uzun kuyruklar oluşurken, polis ekipleri, sosyal mesafe kuralına uymayanları uyardı.

UZMANLAR UYARIYOR AMA…

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri alınan tedbirler sonrası düşüşü olumlu yorumlarken, kararlılığın ise sürdürülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu anlamda Evde Kalma çağrıları aralıksız yapılırken, Sağlık Bakanlığı tedavi kadar temasın en aza indirilmesi ve evde çıkılmamasını hala en etkili mücadele yöntemi olarak görüyor. Buna rağmen yasak günlerinin öncesi ve sonrasındaki kalabalık salgının yeniden yükselişe geçmesi riskini oluştururken bazı uzmanlar ise bu durumun yeni bir dalga yaratabileceği ve salgında ve vakalarda yeni bir yükseliş olabileceği uyarısını yapıyor. Buna rağmen Van ve diğer şehirlerde rahatlıkla hareket edilirken, şimdiye kadar alınan önlemler boşa çıkarılıyor. Yaşanan yoğunluğa bir ayı aşkın süredir evlerinde olan ve tedbirlere harfiyen uyan Vanlılar da tepki gösteriyor.

SAĞLIK MÜDÜRÜ SÜNNETÇİOĞLU UYARDI

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle kentteki süreçle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Dünya’da ve Türkiye’de hızla yayılan Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle tedbirler alınırken, ihallerinde yaşanmaya devam ediyor. Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, kentte son süreçte alınan tedbirlerin yanı sıra kentteki vatandaşlar tarafından ihlallerin yaşandığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

SÜNNETÇİOĞLU: VAN’DA İHLALLERİN YAPILDIĞINI GÖRMEKTEYİZ

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kentteki vatandaşları uyararak, 10 Mart'ta Türkiye'de de ilk vakanın görüldüğü günden bu güne Sağlık Bakanlığı öncülüğünde korona virüs ile mücadelesinin devam ettiğini anımsattı. Doç. Dr. Sünnetçioğlu, kentte ihlallerin yaşandığını ve bazı mahallerin karantina alındığını vurgulayarak şunları kaydetti: “Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan bir pandemiye dönüşen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili defalarca bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan değerli basın mensupları arkadaşlar ile vatandaşlarımızı bilgilendirmemiz oldu. Maalesef koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ihlaller yapıldığını görmekteyiz ve bu anlamda Van’da bazı mahalleler karantinaya alındı” dedi.

SÜNNETÇİOĞLU: KURALLARA UYULMASI GEREKİYOR

Doç. Dr. Sünnetçioğlu, ihlallerin önlenmesi için kurallara uyulması gerektiğinin altını çizerek, şunları belirtti: “İhlallerin önlenmesi için kurallara uyulması gerektiğini Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda alınan bazı kararların uygulanmasında kendilerine ve sevdiklerine fayda sağlayacağını belirtmek isterim. Bu kapsamda karantina kurallarına uyulmasını istiyoruz, uyulmadığı takdirde bu vatandaşlarımızı da 'birbiriyle bağlantısı olan kişilerle birlikte karantina kapsamına alınmakta olduğunu hatırlatmak isterim” diye belirtti.

SOSYAL MEDYADAKİ BİLGİ KİRLİLİĞİNE DE DİKKAT!

Kentte vakaların görüldüğünü hatırlatan Doç. Dr. Sünnetçioğlu, kentte çok sayıda mahallenin de karantina alındığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizin birçok mahallesi karantinaya alınırken, sokak ve caddelerde dolaşan emniyet göçlerimizde vatandaşları evlerine dönmeleri konusunda uyarıyor ve ikinci bir uyarıya kadar evlerinden çıkmamaları ya da evlerine misafir kabul etmemeleri konusunda maske takmalarını ve sosyal mesafeyi kurumaları yönünde anonslar yapılmaktadır. Ayrıca, bilgi kirliliği yaratarak bazı sosyal medya hesaplarında yapılan açıklamaları dikkate almamalarını Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda bilgilendirmeler yapıldığını ve bu anlamda hareket etmelerini istiyoruz”

“LÜTFEN HAYATİ BİR İHTİYAÇ OLMADIKÇA EVİNİZDEN DIŞARI ÇIKMAYINIZ”

Son olarak Doç. Dr. Sünnetçioğlu, şunları ifade etti: “Değerli hemşerilerimiz bazı mahallelerimizde koronavirüs vakası çıkmıştır, kendinizi ve sevdiklerinizi korumak adına ikinci bir uyarıya kadar lütfen hayati bir ihtiyaç olmadıkça evinizden dışarı çıkmayınız. Komşularınızı ziyarete gitmeyiniz, ziyaret taleplerini kabul etmeyiniz” diye belirtti.

VAN VALİLİĞİ VAN’DAKİ SON DURUMU AÇIKLADI

Dünya’da hızla yayılan salgın Türkiye’de son haftada önceden alınan tedbirler ve erken tedaviyle tablo iyimser şekilde devam ediyor. Özellikle büyük kentlerde tedbirler kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulaması devam ederken vaka sayısında düşüş, iyileşen sayısında artış sağlandı. Bu veriler ışında Van Valiliği, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile ilgili kentteki son durum kamuoyuyla paylaşarak yeni tedbirleri duyurdu.

MAHALLE MUHTARI GÖREVDEN ALINDI! MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Çaldıran ilçesi Salahane Mahallesi’nde il dışından gelen 1 kişinin korona virüs testinin pozitif çıkması nedeniyle 316 hane ve bin 316 nüfuslu mahalle İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı. Mahalle Muhtarı Ali Rıza Yığrap ise ‘görevlilere yardım etmemek, görevi ihmalden’ açılan soruşturmayla Çaldıran Kaymakamlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı” denildi.

VAN’DA ÇOK SAYIDA YER KARANTİNA ALTINDA!

Açıklamanın devamında ise kentteki Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) son detayları paylaşıldı. Yapılan açıklamaya göre kentte son tablo şu şekilde; “Başkale İlçesi Belliyurt, Ilıcak, Esenyamaç, Örmetaş mahallesi, Gürpınar İlçemizin Günbaşı, Öveçli mahalleleri, Çaldıran İlçesi Salahane Mahallesi İpekyolu ilçesi Bostaniçi Mahallesi 1,2,3,4. Sokaklar, Cevdetpaşa Mahallesi Selçuklu Sokakta bir apartman, Selimbey Mahallesi üç evler caddesinde bir bina, Selimbey Mahallesi Dabbağoğlu Sokak karantina altında, Çaldıran ilçesi Zülfübulak Mahallesinde karantina kaldırıldı” denildi.

İŞTE VAN’DAKİ VAKA SAYISI

Açıklamada, Van’da toplam vaka sayısının 220 olduğu belirtilerek, “Toplam taburcu olan hasta 127, toplam entübe 1 ve toplam vefat 6’dır. Karantina kapsamında gözlem altında tutulan kişi sayısı ise 34 bindir” denildi.

Editör: TE Bilisim