ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM / SONER İZGİ – Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde pandemi salgınında pik noktaya ulaşan ve sürekli vaka sayıları yükselişe geçen koronavirüs salgını kentin en çok konuşulan konusu olmaya devam ediyor. İki hafta önce Van’da korona hastalarının tedavi altına alındığı Eski İstanbul Hastanesi önündeki bekleyiş tedirginlik yaratırken vaka sayılarının düşüşe geçtiği ve yetkililerden gelen çağrılar üzerine Covid 19 hasta yakınlarının hastane önünde beklememesi ve tedbirlere uyulması hem gidişata etki etti hem de tedirginliği yaratan kesimleri sevindirdi.

VAKALAR DÜŞÜŞE GEÇTİ, AYNEN DEVAM

Van, vaka artışında düşüşe geçerken, insanlardan ve hasta yakınlarından tedbirli olunması çağrılarında bulunan yetkililer, yapılan çağrılara, yasaklara kulak veren maskelerini takmaya başlayan, düğün, taziye gibi buluşmalara katılmamaya özen gösteren halkın büyük çoğunluğu artık tedbirlere uyuyor  Valilik ve bağlı kurumlar artışı yeni tedbir ve önlemler ile önleme çalışırken ilgili sivil toplum kuruluşları, dernekler ve bazı siyasi partiler de öneri ile mücadelenin etkin sürmesi için çağrılar yapıyor. Bu anlamda kentteki patlamanın önüne geçilmesi için çeşitli çağrılar ve çalışmalar devam ederken, Van’ın en işlek sokaklarından olan Urartu Sokaktaki bulunan Eski İstanbul Hastanesi’ndeki durgunluk Van halkının ve hasta yakınlarının tedbire uymasının pozitif sonuçları da ortaya çıktı. Vaka sayısı azalırken filyasyon ekibinin takibi yapması, hastalara evlerinde ulaşılarak testlerin yapılması merkezdeki yoğunluğu, yayılımı ve gerginliği de azalttı. Geçtiğimiz günlerde Şehrivan’ın da haberine konu olan Urartu Sokak’taki İpekyolu Ek Hastanesi başta olmak üzere hastaneler önündeki tehlikeli bekleyiş azalırken vatandaşlar da rahatlama sağladı. Daha önce korona sokağı olarak anılmaya başlayan sokakta sakin günler devam ederken Şehrivan aracılığı ile memnuniyetini dile getiren vatandaşlar gerektiği hallerde bu tür bölgeler için özel önlemler alınması gerektiğinin de altını çizdi.

Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde pandemi salgınında pik noktaya ulaşan ve sürekli vaka sayıları yükselişe geçen koronavirüs salgını kentin en çok konuşulan konusu olmaya devam ediyor. İki hafta önce Van’da korona hastalarının tedavi altına alındığı Eski İstanbul Hastanesi önündeki bekleyiş tedirginlik yaratırken vaka sayılarının düşüşe geçtiği ve yetkililerden gelen çağrılar üzerine covid19 hasta yakınlarının hastane önünde beklememesi ve tedbirlere uyulması hastane sokağında bulunan esnaf ve işletmeleri sevindirdi.  

AZALDI AMA SAKİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Urartu Sokağında hasta yakınlarının artık bulunmaması sokaktan geçenlerin ve sokakta bulunan eczaneler, dükkân ve kafelerin az risk teşkil ettiğini söylemek zor. Çünkü şehir merkezinde bulanan pandemi hastanesi risk teşkil etmeye devam ediyor. Esnafların en büyük korkularından biri olan ve pandemi hastanesi olarak kullanılmaya devam eden Eski İstanbul Hastanesi esnaflara zor günler yaratırken ortak talep olarak bu sokakla ilgili özel önlem alınıyorsa merkez ortasında bulunan pandemi hastanesi içinde önlem alınması gerektiğini ifade ettiler.

SOKAKTA HASTA YAKINLARNIN BEKLEMEMESİ SEVİNDİRDİ

Esnaflardan Yusuf Bayat, Pandemi sokağı diye adlandırdığımız yerin şimdi yavaş yavaş boşaldığı belirterek, şunları söyledi: “Eski İstanbul Hastanesi pandemi yeri olarak kullanıldığı zaman içimizde korku ve endişeler başlamıştı. Haliyle müşterilerimizde de korku oluştuğu için iş yapamaz hale gelmiştik. Şimdi ise hasta yakınların hastane önünde durmaması sağlık açısından ve korkularımızı yenmemiz açısından çok olumlu bir sonuç oldu. Evimize artık daha güvenilir ve içimiz rahat bir şekilde gidebiliyoruz. Fakat hastanenin halen pandemi hastanesi olarak kullanılması risk teşkil ediyor. Pandemi hastanesinin merkez ortasında olması akıl alır bir iş değil. Bu hastane buradan kalkmadığı sürece bize tamamen rahatlık haram diyebilirim. Normal acil hastanesine dönsün, en azından maddi durumu olmayan vatandaşlar ve diğer hastanelere uzak olan ailelerin buradan tedavi görmesini istiyoruz. Sokak eskiye oranla daha güvenilir en azından içimiz rahat bir şekilde dükkânlarımızın önünde oturuyoruz. Şimdi ise sıra pandemi hastanesini buradan şehir dışına taşımak.”

SOKAK İÇİN ÖNLEM ALINDI HASTANE İÇİNDE ALINSIN

Sokağa covid19 hasta yakınlarının gelememesi esnafları olumlu yönde etkilediği dile getiren Erken Eriş, “Artık pandemiden korkmuyoruz, şimdiye kadar neden bu hastane veyahut sokak için çalışmalar yapılmadı. Şuan sokak için önlem almış olabilirler fakat hastane halen şehir ortasında duruyor ve etraftaki esnaflar için çok büyük risk taşımaya devam ediyor. Şehir ortasında pandemi hastanesi olmaz olmamalı da çünkü bu kadar ölümcül bir salgını halkın bulunduğu yerlerde tedavi etmek ne kadar doğru olabilir. Düşünsenize ölümcül bir salgınla karşı karşıyasınız her gün acaba ben bu hastalığı geçirdim mi veya ne zaman nasıl geçireceğim diye düşünüyorsunuz. Tabi bunları düşünürken de ölümcül salgının tedavi edildiği hastanenin tam dibinde müşteri gelsin diye beklediğiniz iş yerinizdesiniz. Bu durum ne kadar doğru ya da ne kadar sağlıklı önce bunlara bir cevap ve çare bulmamız gerekiyor. Bundan dolayı müşteriler gelmemeye başladı ve gördüğünüz gibi esnaflar birer birer kepenk kapatıyor. Biran önce pandemi hastanesinin buradan şehir dışına taşınmasına ve eskisi gibi normal hastaneye dönmesini temenni ediyoruz.” Dedi.

HASTA YAKINLARI RİSK TEŞKİL EDİYORDU

Önceleri hastane sokağına hasta yakınlarından dolayı girmeye korkan vatandaşların olduğu söyleyen esnaflardan Mehmet Şirin Dinler, “Sokakta artık hasta yakınları durmuyor buda bizi olumlu yönde etkiliyor. İş yerimizi açarken eskisi kadar korkmuyoruz, fakat hastanenin halen pandemi hastanesi olarak kullanılması bize zorluklar yaşatmaya devam ediyor. Misal hastaneden dolayı müşteriler gelmiyor ve kaç aydır kiralarımızı ödeyemez hale geldik. Hiç kimseden ne bir destek alamadık, bize destek vermiyorlarsa da en azından bu pandemi hastanesini buradan kaldırabilirler. Etraftaki esnaflar kepenk kapatıyor, sıra bizde bu süreç böyle devam ederse ve hastane normal hastaneye dönmezse ileride kepenk kapatmaya gideceğiz. Çünkü bitme noktasına geldik, işsizler kervanına katılacağız günler yakın gözüküyor.” İfadelerini kullandı.

“İNSANLAR, HASTA YAKINLARI VARKEN GELEMİYORLARDI”

Zafer Sankur isimli esnaf, bu sokağın perişan olmasının en büyük nedeni pandemi hastanesinin burada olması olduğunu vurgulayarak şunları anlattı: “İnsanlar hasta yakınları varken hiç gelip gidemiyorlardı. Hasta yakınları gelemiyor bu sevindirici bir haber ancak hastaneden dolayı gelemeyen var. Normal dönemlerde buradaki esnaflarda bir canlılık vardı, para akışı vardı, sadece bu sokak değil etraftaki sokak ve caddelerde de iş canlılığı vardı. Pandemi hastanesi ilan edildikten sonra buradaki cadde ve sokaklarda çürüme başladı. Esnaf bitme noktasına geldi, insanlar ve esnaflar çaresiz durumda yetkililerden bu olaylar için bir destek bekliyoruz. Eskiden hasta yakınlarından geçilmiyordu, sesimize kulak veren yetkililer bu duruma nasıl çözüm bulmuşlarsa hasta içinde çözüm bulmalarını temenni ediyoruz.”

RİSK TEŞKİL EDEN KALABALIK ARTIK YOK

Van’da salgının pik yaptığı zamanlarda sokaktan korkudan geçemediklerini aktaran Musa Kaya, şunları kaydetti: “Vaka sayılarında artış yaşandığı vakit hasta yakınları bizi çok korkutuyorlardı. Çünkü her sabah ağlama ve bağırma sesi ile dükkânlarımızı açıyorduk ve her akşam aynı seslerle dükkânı kapatıp eve gidiyorduk. Bir iki haftadır ne öyle bir ses duyuyoruz ne de kalabalık insanlar görüyoruz. Daha önce covid19 hastalarının acil servisleri de buradaydı, imza topladık, birlik olduk ve acil kısmını buradan kaldırdık. Ancak hastane burada olduğu sürece bizim için risk teşkil ettiğini söyleyebilirim. Sokak hasta yakınlarından boşaltıldı ne kadar güzel, sağlığımız konusunda çokta olumlu bir karar. Hastane içinde aynı hassasiyeti göstermeleri gerekiyor. Farklı illere baktığınız zaman pandemi hastaneleri il dışında olur merkez içinde olmaz, bizde niye merkez içinde neden kaldırılmıyor, sağlığımız söz konusu.”

Editör: TE Bilisim