ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAKİM İNALÖZ-  Ramazan Ayı’nın gelmesi ile birlikte en çok merak edilen ulaşımın nasıl sağlanacağı ile ilgili tartışmalar bu yılın da konusu oldu. İftar saatlerinin ardından şehir merkezine akın eden ve vaktini sahura kadar merkezde geçiren vatandaşların ulaşımın geç saatlere kadar sürmesini bekliyor. Diğer yandan sahura kadar hizmet veren iş yeri çalışanları da geç saatlerde evlerine gidebilme noktasında yetkili isimlerden bir adım bekliyor. Tüm bu soru işaretleri cevap beklerken Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul her sene olduğu gibi bu sene de Ramazan Hazırlıklarını önceden tamamladıklarını vatandaşların gerek iftar saatlerinde gerek sahur vakitlerinde ulaşım konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarının müjdesini verdi. Nöbetçi araç sayılarını arttırdıklarını ve sahura kadar toplu taşıma hizmetinde bir aksama olmayacağını vurgulayan Tuğrul Ramazan Ayı’nın sabır ayı olduğuna dikkat çekerek vatandaşların da gereken hoşgörüyü elden bırakmaması gerektiğini belirtti. Başkan Tuğrul aynı zamanda vatandaşların sıkça şikayet ettiği minibüslerin doluluğu, fazla yolcu alması gibi sorunlarla ilgili de görüş belirtti.

“ARAÇLARIMIZ İFTAR SAATLERİNDE DE ÇALIŞACAK”

Vatandaşları iftar sofalarına Ramazan Ayı boyunca yetiştirmek adına iftar saatlerinde de araç sayısına takviyeler yaptıklarını belirten Tuğrul “Öncelikle tüm Van halkına ve İslam alemine Ramazan’ın hayırlar getirmesini diliyorum. Biz her sene olduğu gibi kooperatif başkanlarımızla, durak başkanlarımızla çeşitli toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantıların tümünde de dile getirdiğimiz ilk şey iftarda kimsenin yolda kalmamasına dikkat etmemiz gerektiği oldu. Şoförlerimiz kendilerinden, ailelerinden feragat ederek Ramazan Ayı boyunca kimseyi yolda bırakmadan iftar sofralarına yetiştirecek. Mesai çıkışında olan vatandaşlarımız zaman zaman iftara yetişme konusunda problemler yaşıyor ya da uzak mahallelerde olan vatandaşlarımız çarşıdan evlerine gitme konusunda bazen sıkıntılar yaşadıkları için geç kalabiliyorlar. Biz bunların önüne geçmek ve yardımcı olmak için iftar saatleri dahil olmak üzere Ramazan Ayı boyunca az önce de dediğim gibi araçlarımızı daima hazır halde bulunduracağız.” Diye ekledi.

“SAHURDA DA ULAŞIM MÜMKÜN”

Sahur vakitlerinde de vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına nöbetçi araçlar bulunduracaklarını ifade eden Tuğrul “Sizin de bildiğiniz gibi Ramazan Ayı içerisinde sahur vaktine kadar açık olan iş yerlerimiz, çalışan kardeşlerimiz ve vaktini iftardan sonra dışarıda geçiren vatandaşlarımız var. Biz bunları da göz ardı etmedik ve yine bu vatandaşlarımızın da mağdur olmaması adına nöbetçi araçlarımızı hazır halde bulundurma kararı aldık. Nöbetçi araçlarımız Ramazan dışındaki vakitlerde de hizmet veriyor fakat biz Ramazan Ayı’nda buna daha da ağırlık vererek mağduriyetleri sıfıra indirmeye çalışacağız. İlk bir iki gün içerisinde bazı sıkıntılar yaşanabilir bunların da çok fazla engel teşkil edecek sorunlar olduğunu düşünmüyorum 3-4 günlük bir süre içerisinde Ramazan Ayı’nda benimseyeceğimiz sistem rayına oturacaktır. Hiçbir Ramazan’da sıkıntılar yaşamadık ve tedbirlerimizi çok önceden aldık. Bu da o tedbirleri aldığımız dönemlerden biridir. Vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun.” Şeklinde konuştu.

“RAMAZAN SABIR AYIDIR”

Vatandaşlardan karşılıklı hoşgörü ve sabır beklediğini ifade eden Tuğrul tüm İslam Alemi’nin Ramazan’ını kutlayarak “Yıllardır vatandaşlarımıza her anlamda faydalı olmak için Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak hizmet veriyoruz. Ramazan Aylarında her zaman hazırlıklarımızı öncesinden tamamlayıp herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmadık. Ramazan Ayı bereket ayıdır, sabır ayıdır. Bizler de Şoförler Odası olarak vatandaşlarımızdan özellikle bu ayda her konuda sabır göstermelerini istiyoruz. İnsanların olduğu yerlerde sıkıntılar, tahammülsüzlükler boy gösterebilir. Şoförlerimiz de kendi işlerini vatandaşlarımıza hizmet ederek yürütüyorlar. Karşılıklı hoşgörünün ve saygının ön plana çıktığı bir Ramazan ayı beklentisi ile tekrardan tüm İslam Alemi’nin Ramazan Ayı’nı kutluyorum.” Diyerek sözlerini noktaladı.

“DOLULUK DÜNYA’NIN HER YERİNDE VAR”

Doluluk sorununun sadece Van’da değil Dünya’nın her yerinde olduğuna dikkat çeken Tuğrul “Bazı belli saatlerde örneğin sabah 7.30 ve 09.00 arası, ya da akşam 17.00 ve 18.00 arası yani mesai saatlerinin veya okul giriş-çıkış saatlerinin olduğu zamanlarda toplu taşımada ister istemez bir doluluk yaşanıyor. Sadece Van’da değil, Türkiye’de değil Dünya’nın her yerinde bu böyledir günün belli saatlerinde toplu taşıma araçlarında bir doluluk görmek kaçınılmazdır. Bu saatlerde minibüs şoförlerimiz olsun, otobüs şoförlerimiz olsun beklerler ki araçları dolsun öyle hareket ederler. Araç dolduktan sonra da yoldaki yolcular için ekstra bir alternatif oluşturmak hiçbir yerde mümkün olmadığı gibi burada da mümkün değildir. Yoğunluğun olmadığı söz konusu saatler dışında zaten şoförlerimiz birkaç koltuklarını boş bırakarak çıkıyorlar. Ama siz bir kampüs aracının önünde bir kuyruk oluşmuşken yolda yolcu vardır ihtimali ile boş koltuklarla duraktan çıkmazsınız ve duraktaki yolcuları alırsınız.” Gibi ifadeler kullandı.

“ŞOFÖRLERİMİZİN DE BÜYÜK SORUNLARI VAR”

Şoförlerin vergi ve akaryakıt zamlarından büyük taralar aldığını ifade eden ve vatandaşlardan hoşgörü bekleyen Tuğrul sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Van’daki taşımanın durumu için konuşacak olursak bizim toplu taşıma araçlarımız tek yönlü çalışan araçlardır. Açıklayacak olursam; sabah üniversiteye öğrenciyi götürürüz ve boş döneriz buraya bıraktığımız öğrenci için akşam çarşıdan boş gideriz yolcu olmaz ama oradan dolu döneriz. Mahalleler için konuşacak olursak yine aynı durum geçerlidir. Sabah vatandaşlarımız çarşı içerisindeki işlerini halletmek için gelirler ama aracımız merkezden bu mahallelere boş gider. Bir de tüm bunların üstüne akaryakıt zamları, vergi zamları, sigortası, bandrolü eklenince haliyle şoförlerimiz ister istemez bir geçim telaşı içerisine de düşmeden edemiyor. Bunların da yanında bizim 20 yıllık şoförlerimiz var ve bu insanlar aynı bölgelere hizmet ediyorlar bu kadar süredir haliyle oralardan gelip giden vatandaşlarımız şoförlerimizle hemhal olmuş birbirlerini tanımış durumdalar. Yolcu yolda el kaldırdığı zaman bu yolcuyu orada bırakıp mağdur edemezsiniz. Sonuç olarak onun da o hizmetten faydalanmaya hakkı var.”

Editör: TE Bilisim