ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ- Koronavirüs (Covid-19) salgını Türkiye’de başladıktan sonra ortalama bir süreç geçiren ve son haftalara kadar da vaka sayısının 100 olarak açıklandığı Van’da son 1 haftada hem vaka hem ölüm sayısında patlama yaşandı. Tedbirsizlik, sosyal mesafe gibi kurallara uymama ve toplu buluşmaların yaygınlaşması sonrası kentte şu ana kadarki en kritik sürece girildi.

Son birkaç haftaya kadar vaka sayısının inişli çıkışlı bir grafik çizdiği Van’da son birkaç haftada adeta patlama yaşanmaya başladı. Vakanın ilk Türkiye’de ilk kez görüldüğü Mart ayından sonra diğer illere göre nispeten daha az vakayla ilk 3 ayı geçiren Van’da, tedbirsizlik ve kurallara uymama pahalıya mal oldu. Bayram sonrası hastanelerin boşaldığı, yoğun bakım servislerin de hastaların kalmadığı kentte, yeni normal süreçte girilen rahatlama süreci hem vaka sayısında hem de ölümlerde büyük bir artışa neden oldu. Yapılan çağrılara, yasaklara rağmen maseleri takmama başlayan, düğün, taziye gibi buluşmalara katılan halkın büyük çoğunluğu son iki haftada pozitif vakalar ile temas etmeye ve pozitif çıkmaya başladı. Sadece bayram öncesi ve bayram sürecinde 6 civarında yeni ölüm yaşandığı Van’da hastanelerin yoğun bakımları ve Covid-19 servisleri tamamen doldu. Yeni servislerin açılma haberlerinin geldiği hastanelerde müthiş bir yoğunluk oluşurken, artan vakalar sonrası gözler Van Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne çevrildi. Bakan Fahrettin Koca’nın da son günlerde yaptığı “Durum kaygı verici” açıklamasından sonra Van’daki artışlar kent genelinde paniğe neden oldu. Bu süreçte atılacak adımlar merak edilirken hastalığın daha da artması halinde yeni yasakların ve tedbirlerin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmaya başlandı.

BİR ANDA ARTIŞA GEÇTİ!

Van Valiliğin en son geçtiğimiz haftalarda 10 olarak açıkladığı ölü sayısı ile birlikte 100 aktif vaka sayısının duyurulmasının üzerinden kısa bir süre geçmeden Van’da ölüm ve pozitif vaka haberleri peş peşe gelmeye başlandı. Normalleşme sürecinde kontrolün iyice kaybedilmeye başladığı kentte sadece bayram öncesi ve bayram sürecinde 6 yeni ölüm haberi geldi.

ÖLÜ SAYISI 23 OLDU!

Sadece birkaç gün içinde 6 kişinin hayatını kaybettiği haberi hızla yayılırken bu ölümler durumun vehametini bir kez daha ortaya koydu. Hayatını kaybeden son 6 kişiden 5’i 50 yaş üstü ve kronik hastalardan oluşurken diğer ismin ise 25 yaşlarında bir genç olduğu öğrenildi. Öte yandan vaka sayısının da son birkaç haftada 100’den 400’e yükseldiği iddia edilen kentte son ölümlerden sonra hayatını kaybeden sayısının 23 olduğu haberi geldi.

HASTANELER DOLDU TAŞTI!

Artan vaka sayıları sonrası Van’da hastanelerin de dolduğu haberleri gelmeye başladı. Başta YYÜ ve SBÜ Bölge Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde tam doluluğa ulaşıldığı haberi gelirken, yoğun bakımların da tam doluluğa ulaştığı öğrenildi. Hali hazırda mevcut kapasitenin hastaları kaldırmaya yetmediği hastaneler için yeni servislerin açılma hazırlığı yapıldığı da iddia edilirken, konuyla ilgili bir çarpıcı iddia da geçtiğimiz günlerde Van Tabip Odası’ndan geldi. Yapılan açıklamada hastanelerin tam doluluğa ulaştığı ifade edilirken süreçle ilgili çarpıcı yorumlara da yer verildi.

GEVŞEME BAŞLADI VİRÜS YAYILDI!

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile Van’da, “Van'daki hastaneler tam doluluk oranında; Covid-19 testi pozitif çıkanlar imzayla evlerine gönderiliyor.” Şeklinde ifadeler ile Van’da durumun vehametini ortaya koyan Van-Hakkari Tabipler Odası’ndan Dr. Hüseyin Yaviç, kentteki pandemi hastaneleri Haziran ayı başından beri tam doluluk oranında olduğunu belirtmişti. Oda Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hüseyin Yaviç, artık filyasyon çalışmalarının yapılmadığına da dikkat çekmişti. Yeni normal süreçteki AVM’lerin, düğün salonlarının açılması gibi süreçlerin durumu sıkıntılı bir hale getirdiğine de vurgulayan Yaviç, gevşemenin durumu bu noktaya taşıdığını söyledi.

“HASTALAR EVLERİNE GÖNDERİLİYOR”

Hastanelerin tam doluluğa ulaştığını açıklayan Dr. Yaviç, “Van’da vaka sayısının artma ihtimali olacak.” Şeklinde açıklama yaptıktan birkaç gün sonra artık sayısı haberleri de peş peşe gelmeye başladı. Yaviç, “Şu an Van’da pandemi hastanelerinin Haziran ayı başından beri tam doluluk oranında olduğunu, bu dönem pozitif vaka oldukları aydınlatılmış olanların imzayla evlerine gönderildiğini biliyoruz. Filyasyon çalışmalarının eskisi kadar geniş çaplı değil de daha dar bir çerçevede yürütüldüğü yönünde tespitlerimiz var.” Diyerek de artık hastaların evlerine gönderildiği yorumunu yaptı.

VATANDAŞLAR TEST KUYRUĞUNA GİRMEYE BAŞLADI!

Vaka sayısının birçok isme ve bazı alilerde tüm aile bireylerine bulaşması ve bir çok mahallede yaygınlaşması sonrasında hastanelerde de kuyruklar oluştu. Bazı belirtileri gördükten ya da çevresindeki insanların pozitif çıkmasının ardından hastane önlerinde yoğunluk oluşturan vatandaşların hastane önlerindeki kalabalıklarını gösteren fotoğraflar da son günlerde yaygınlaşmaya başladı. Van Bölge ve Van YYÜ gibi hastaneye ek olarak pandemi hastanesi olarak hizmet veren İpekyolu E Hizmet Binası önündeki yoğunluk da durumu doğruladı. Son birkaç haftada hastane önünde test yapmak isteyen ve hastaları için bekleyen vatandaşların oluşturduğu kalabalıklar dikkat çekerken zaman zaman da feryatlarla birlikte hastaneden cenazeler çıkarıldı.

TEDİRGİNLİK ARTIYOR!

Artan vakalar sonrası kentte bir kesimde tedirginlik artırken bir kesim ise rahatlığını korumaya devam ediyor. Özellikler artan ölümler sonrası sosyal medyada konuyla ilgili ciddi paylaşımlar yapılırken vatandaşlar durumun vehametine dikkat çekmeye çalışıyor. Kentte durumun ciddi manada sıkıntılı olduğuna dikkat çekmeye çalışan vatandaşlar bu konuda adımlar atılması, tedbirler alınması yönünde çağrılarını sık sık paylaştıkları mesajlar ile paylaşıyor.

GÖZLER O İKİ KURUMDA!

Artan vakalar sonrası gözler ise Van Valiliği ve Van İl Sağlık Müdürlüğü’ne çevrildi. En son 10 ölüm ve 100 civarında aktif vaka açıkladıktan sonra ölüm ve vaka sayısının hızla fırladığı Van ile ilgili bu iki kurumun yapacağı açıklama ve alacağı tedbirler merakla beklenirken yeni tedbirler olup olmayacağı ise merak konusu olmaya başladı. Kentte halen bazı bölgelerde maske yasağı gibi tedbirler uygulanmasına rağmen sosyal mesafeye uymama, toplu alanlarda buluşma geleneği sürerken bu artış sonrası mevcut durumun ne olduğu, bundan sonraki süreçte tedbirler olup olmayacağı ise en çok tartışılan konuların başında yer alıyor.

Editör: TE Bilisim