Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen kitap fuarı kapsamında okurlar, yazar ve şairlerle buluştu. Gerçekleşen söyleşilerden biri de ‘Bir Ömür Edebiyat Yaşar Kemal’ oldu.

 

Söyleşi de Yazar ve eleştirmen Feridun Andaç, Yaşar Kemal'le sohbetlerini okuyucuyla paylaştı. Andaç, "Yaşar Kemal: Bir Ömür Edebiyat" adlı kitabını anlattı. İlk olarak Yaşar Kemal’in hayatını anlatan Andaç, Yaşar Kemal’in ‘ hayatım romanlarımın malzemesi ama romanlarımda kendi hayatımı anlatmam’ dediğini aktardı.  Andaç, yerel ve bölgesel bir edebiyatçı olan Yaşar Kemal’in kitaplarının bir yer bilimci için önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

 

Yaşar Kemal’in bir ekonomist olmadığını fakat yaşadığı toplumu, coğrafyayı, geleneği romanına yansıttığı için ekonomi konusunda da önemli bir örnek olduğunu aktaran Andaç, Van Röportajları’nda Yaşar Kemal’in Doğu’nun kalkınması gerektiğini anlattığını söyledi. Andaç, yaşar Kemal’in anlatılarının bir bütün olduğunu belirterek Yaşar Kemal’in ‘romanla yazamadığımı öyküyle yazıyorum, şiirle yazamadığımı romanla yazıyorum’ dediğini ifade etti. Yaşar Kemal’in ölümüne de değinen Andaç, fiziksel ölümün önemli olmadığını yazar ve şairlerin iyi ve doğru anlattıkları şeylerle yaşamaya devam ettiğini belirtti. Yeniden yaratmanın Yaşar Kemal romancılığının en belirgin özelliği olduğunu dile getiren Andaç, yazarların gözünün her yere değmesi gerektiğini ve her yazarın en iyi bildiği şeyi yazması gerektiğini söyledi. Son olarak Yaşar Kemal’in yaşadığı döneme tanıklık etmeyi önemsediğini ve ‘iyi ki yaşadığı dönemde onunla tanıştım, konuştum’ diyen Andaç, Vanlıların Yaşar Kemal’e sahip çıkması gerektiğini söyledi. Anlatının ardından söyleşi soru- cevap şeklinde devam etti.  

 

Editör: TE Bilisim