ŞEHRİVAN HABER: ÖMER TOKTAŞ/ÖMER AYKAÇ- Basın İlan Kurumu ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen "İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi” eğitim semineri sona erdi.

Toplamda 16 saat süren eğitimin ardından dün katılımcılara sertifikalarını Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran verdi. Van'ın yerel gazetecilerine yönelik olarak gerçekleştirilen ve ELİT World Van Hotel'de başlayan eğitim programının açılışına Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ve BİK Genel Müdürlük Servis Müdürleri ile yerel gazete temsilcileri katıldı. Van ilinde faaliyet gösteren yerel gazete temsilcileri ve çalışanlarının katıldığı eğitim programında 2 gün boyunca internet gazeteciliği birçok yönden ele alınarak katılımcılara önemli bilgiler aktarıldı. Eğitim programıyla Van ilinde yayınlanan gazetelerdeki çalışanların internet haberciliği konusundaki bilgi ve becerilerinin arttırılması hedeflenirken program kentte bulunan yerel gazetelerin katıldığı istişare toplantısı ile sona erdi. Programın 2’inci gününde gerçekleştirilen istişare toplantısında kentte bulunan yerel gazetecilerin yaşamış olduğu sorunlar dile getirildi ve değerlendirmeler yapıldı.

DİJİTAL HABER İÇERİKLERİ DAHA KALİTELİ HALE GELECEK

Basın İlan Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre yerel gazetelerde günlük olarak yayınlanan ve gazetelerin internet sayfalarında da yer alan haberlerin dijital ortama aktarılırken haber metinlerinin hazırlanış biçimleri açısından çevrimiçi haberciliğe uygun olmadığı ve haber sitelerinin yapısının düzensiz olması, içerik bakımından kısıtlı olması, metinlerin dijital ortamda dikkat çekecek bir yapıda olmaması gibi nedenler yüzünden yerel gazetelerin haber sitelerinin okur sayısı istenen seviyelere ulaşamıyor. Gazetelerin dijital ortama uyum sağlaması ve okur sayısının artırılması için internet haber sitelerinin içeriğini oluşturan personelin haber içeriği oluşturma ve dijital ortama aktarımı konularında verilecek eğitimlerle yerel gazetelerin internet habercilik konusunda geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca proje kapsamında Haber içeriklerinin dijital mecraya uyarlanması, Dijital ortamda okur sayısının artırılması, Reklam gelirlerinin artırılması, Haber dilinin iyileştirilmesi, Bölgesel haberlerin ulusal çapta yayınlanması, Hedef kitlenin sempatisinin kazanılması ve Gazetelerin tanıtımının geniş kitlelere ulaştırılması amaçlanıyor.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ ANLATILDI

BİK İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim programı kapsamında İnternet gazeteciliği, İnternet gazeteciliğinde yeni olanaklar, internet gazeteciliğinde haber toplama ve yazma farklılığı, internet gazeteciliğinde hedef kitle, araştırmacı gazetecilik, internet gazeteciliğinde röportaj, dijital basın fotoğrafçılığı, internet gazeteciliğinde sayfa tasarımı, internet gazeteciliğinde etik sorunlar, internet gazeteciliği ve hukuki sorunlar ve internet gazeteciliğinin geleceği gibi konular işlendi. İnternet gazeteciliğini hem mesleki, hem hukuki hem etik açıdan ele alan ve katılımcılara internet gazeteciliği hakkında önemli kazanımlar sağlayan eğitim programında sunumları Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır gerçekleştirdi. İki gün devam eden ve günde 8 saat olmak üzere toplamda 16 saat olarak düzenlenecek eğitim programının sonunda katılımcı gazetecilere BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran tarafından İnternet Haberciliği Eğitim Sertifikaları sertifikaları verildi.

“YEREL GAZETELER BİZİM KILCAL DAMARLARIMIZ”

İstişare toplantısının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ‘Yerel gazeteler bizim için çok önemli biz yerel gazeteleri kılcal damarlarımız olarak görüyoruz. Ulusal gazetelerin değinemediği göremediği ve el uzatamadığı birçok konuyu yerel gazetelerimiz görüyor, değerlendiriyor ve halkımıza haber olarak sunuyorlar. Biz yerel gazetelerin desteklenmesini sahiplenilmesini çok önemli buluyoruz. Basın ilan kurumu olarak bu konuda daha önce de olduğu gibi bundan sonra da bir takım eğitim çalışmalarımız olacak. Elbette ki gelen kaçınılmaz bir durum var; internet dediğimiz gerçek. Bizim de kendimizi buna adapte etmemiz gerekiyor. İnternetin birçok faydası olduğu gibi zararları da var. Çağın en hızlı ama en güvensiz iletişim aracı. Bir örnek vermek gerekirse bir sanatçımızın vefat haberini duyuruyorlar fakat sanatçı sabah uyanıp vefat etmediğini duyuruyor. Biz de bunları denetlemek adına çalışmalar yapacağız. Bu meclise kadar gidecek bir süreç. Bu süre zarfı içerisinde biz yerel medya kuruluşlarımızın da yaklaşan bu gerçeğe adapte olması adına gereken eğitimleri sağlayacağız.” Şeklinde konuştu.

Programın son kısmında yerel medya temsilcileri yaşamış oldukları problemlerle ilgili sıkıntılarını dile getirerek, internet gazeteciliğinin yazılı gazeteciliğe olan olumsuz etkilerinden ve kamu kurumları tarafından gazetelerde yayımlanan ilanlar ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları belirtti. Basın İlan Kurumu yetkilileri ise yaşanılan sorunlara eğilim göstereceklerini ve konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Editör: TE Bilisim