Van’da etkili olan kar yağışı nedeniyle 200 mahalle yolu ulaşıma kapanırken, uçak seferleri de iptal edildi.

 

Van’da iki gündür devam eden kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Şehir merkezinde 30 santimetre, yüksek kesimlerde ise bir metreyi bulan kar yağışı, yüzlerce mahalle yolunun da kapanmasına neden oldu. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı ekipleri, kapanan 200 yerleşim yeri yolunun açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

 

Belli aralıklarla etkisini sürdürecek olan kar yağışı, hava ulaşımını da olumsuz etkiledi. Gün içerisinde birçok uçak seferinin karşılıklı iptal edilmesine sebep olan kar yağışı, hava sıcaklığında da hissedilir düşüşe neden oldu. Kar yağışı nedeniyle Van-Bahçesaray karayolu ulaşıma kapanırken, Çaldıran-Doğubayazıt karayolunda ise ulaşımın kontrollü olarak sağlandığı öğrenildi.

 

EDREMİT’TE KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI

Edremit Belediyesi ekipleri, iki gündür geceli gündüzlü devam eden kar yağışı nedeniyle yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

 

Edremit ilçesinde etkili olan kar yağışıyla birlikte belediye ekipleri yol açma ve tuzlama çalışmalarına geceli gündüzlü devam ediyor. 12 iş makinesi, 4 tuzlama aracı ve 35 personelle 23 mahalle ile 12 bin TOKİ konutunun bulunduğu bölgede çalışmalarını sürdüren belediye ekipleri, olumsuz bir durumun yaşanmasının da önüne geçiyor. Karla mücadele çalışmaları hakkında bilgiler veren Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, “İlçemizde iki gündür aralıkla kar yağışı devam ediyor. Kar yağışının beraberinde getirdiği olumsuzluklardan halkımızın minimum seviyede etkilenmesi için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekiplerimiz hiç durmadan yol açma ve tuzlama çalışmalarını yürütüyor. Büyük bir özveriyle çalışan belediye personelimize teşekkür ederim” dedi.

 

VAN MURADİYE'DE ÇIĞ FELAKETİ

Muradiye ilçesinde, avlanırken üzerlerine çığ düşenlerden birinin cesedine ulaşılırken, diğerini arama çalışmaları devam ediyor. Alınan bilgilere göre, olay, ilçesinin Yakıncak Mahallesi’nin üst kesimlerinde meydana geldi. Mahallenin üst kesiminde avlanmaya giden Murat ve Yakup Kaya ile Ercan Akparan’ın üstüne çığ düştü. Murat Kaya’nın kendi imkanlarıyla kurtularak haber vermesi üzerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve jandarma ekipleri tarafından bölgede arama çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık iki saat süren çalışmanın ardından Yakup Kaya’nın cansız bedenine ulaşıldı. Kaya’nın cenazesi ambulansla hastane morguna kaldırılırken, Ercan Akparan’ı arama çalışmaları ise devam ediyor.

 

TIR SÜRÜCÜLERİ MURADİYE’YE SIĞINDI

Etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle yollar kapanınca tır sürücüleri de Muradiye ilçesine sığındı. İran seferi yapan 130 tır, Tendürek Dağı’ndaki Tendürek Geçidi’nin kapanması nedeniyle mahsur kaldı. Tır sürücülerinin bir kısmı Muradiye ilçesindeki bir akaryakıt istasyonuna sığındı. Burada soba başında ısınan sürücüler, yolların açmamasından dolayı tepkilerini dile getirdiler. Sürücüler, “Aç susuz buralarda kaldık. Yakıtımız bitmek üzere, paramız bitti. Bir yetkili halimizi sormadı. Her türlü vergi alınıyor, ama uluslararası çalıştığımız bu yollar bir kar yağışı sonrasında açılmıyor. Bizim halimiz ne olacak? Daha kaç gün burada bekleyeceğiz?” diye konuştular.

 

İŞ MAKİNESİNİN ÜZERİNE ÇIĞ DÜŞTÜ

Van Büyükşehir Belediyesi'nce Gürpınar ilçesinde yürütülen yol açma çalışmaları sırasında iş makinesinin üzerine çığ düştü.

 

Van'da etkisini aralıklarla sürdüren kar yağışı nedeniyle birçok mahalle yolu ulaşıma kapandı. Bu kapsamda Gürpınar ilçesine bağlı Kırkgeçit mevkiinde yol açma çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir iş makinesi çığın altında kaldı. AFAD ekipleri ve askerlerin katılımıyla uzun süren çalışmaların ardından iş makinesine ulaşıldı. Ekipler, yaralı halde buldukları iş makinesi operatörü Ferit Kaçar'ı ambulansa alarak Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar da, yaralı personeli hastanede ziyaret ederek doktorlarından bilgi aldı. Yaralının akrabaları ile de görüşüp ‘geçmiş olsun’ dileklerinde bulunan Yaşar, “Ekiplerimiz fedakarca çalışıyorlar. Yoğun kar yağışı, çalışmaları da zorlaştırıyor. Yaralı arkadaşımıza acil şifalar diliyorum. Hastane Başhekimi Ümit Haluk İlikler ile de görüştüm. Gereken tedavinin devam ettiği ve müdahalenin erken yapıldığını öğrendim. Tüm kurtarma çalışmalarında yer alan ekiplere teşekkür ediyorum” dedi. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Sahip Görendağlı da Genel Sekreter Yaşar'a eşlik ederek, gelişmeler hakkında bilgi verdi.

 

TENDÜREK DAĞI YOLU KAPANDI

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ile Van’ın Çaldıran ilçeleri arasında bulunan Tendürek Dağı Geçidi tipi nedeniyle ulaşıma kapanırken, yüzlerce araç yolda kaldı.

 

Hava sıcaklığının gün içinde -25 dereceye ulaştığı Tendürek Dağı geçidinde yoğun şekilde yağan kar yağışı ve oluşan tipi nedeniyle yol trafiğe kapanırken, yollarda kalan araçların içindeki sürücüler ve yolcularda donma tehlikesi yaşıyor. Doğubayazıt’tan Van istikametine ve Van’dan Doğubayazıt’a gelmek isteyen çoğunluğunu TIR'ların oluşturduğu araçlar Somkaya köyü yakınlarında yolda kalarak daha fazla ilerleyemedi. 2 gündür etkisini sürdüren kar yağışı bugün tipiye dönerek yolu trafiğe kapattı. Karayolları ekiplerinin açtığı yol kısa sürede tipinin etkisiyle yine ulaşıma kapandı. TIR şoförlerinden Mükremin Yılmaz, 2 gün boyunca beklediklerini belirterek, "Şu an yollar kapalı 2 gündür bekliyoruz. Tuzlama yetersiz Tendürek Geçidi ve İpekyolu kapalı .Bizde halen bekliyoruz" dedi.

 

Ağrı’nın Doğubayazıt ile Diyadin ilçeleri arasında bulunan İpek Geçidinde de yoğun buzlanma ve tipi nedeniyle TIR'lar ilerleyemedi. İpek Geçidini geçmek isteyen çok sayıda TIR ilerleyemeyince Doğubayazıt’a geri dönmek zorunda kaldı.

Editör: TE Bilisim