ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖMER FARUK TOKTAŞ- Van’ın yıllardır dile getirilmesine rağmen çözüm bulmayan cadde, sokak ve kaldırımların yetersizliği sorun olmaya devam ediyor. Park alanlarının olmaması, şehrin trafiğin yükünü kaldıramaması yetmezmiş gibi vatandaşın yürüdüğü alanların da esnaflar tarafından kapatılması Vanlı’ya isyan ettiriyor. Cadde ve sokakların araçlarla, kaldırımların da esnafın ürünleri ile dolup taştığı şu sıralar vatandaş bu durumun artık bitmesi gerektiğini söylüyor.

Kentin yıllardır çilesi haline gelen kaldırım işgali bitmek bilmiyor. Ramazan bayramına sayılı günler kala özellikle ara sokaklardaki iş yeri sahipleri tüm kaldırımı kapatacak kadar eşyaları sokağa doldurunca vatandaş kaldırımda yürümek için karşısına çıkan engellerden dolayı adeta parkur oyunları oynamak zorunda kalıyor. Uzun yıllardır Van’da gündemden düşmeyen esnafların kaldırım işgali bir türlü bitmezken, Vanlı vatandaşlar da kaldırımların bu denli işgal edilmesinden şikayetçi olduklarını ve yürümek için yeteri kadar alanlarının olmamasından yakınıyor. Ana caddelerde başlatılan Parkomat sistemi araç işgalleri bir düzene bağlanmasına rağmen, özellikle ara sokaklarda boy gösteren kaldırım işgalleri için ise halen kesin bir çözüm bulunmuş değil. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Vanlı vatandaşlar zabıtaların ellerinde bulundurdukları yaptırım gücünü kullanarak cezai işlemler aracılığıyla bu soruna bir çözüm bulabileceklerini kaydetti.

“YAYALAR KALDIRIM İŞGAL EDİLDİĞİ İÇİN YOLU KULLANIYOR”

Kaldırım işgallerine son verecek kişilerin zabıtalar olduğunu fakat onların da ellerindeki yaptırım gücünü kullanmadıklarını belirten Recep Yıldırım isimli vatandaş “Aslında bu zincirleme gelişen bir şeydir. Eğer dükkanlar ya da satıcılar vatandaşın geçmesine, rahat ve güvenli bir şekilde yürümesine engel oluyorsa; bir bakıyorsunuz ki vatandaşlarımızda bu kez yolun ortasında trafiğe açık alanlarda yürüyor. Onlarda arabalara ve sürücülere engel olmaya başlıyor. Bunlarla ilgilenen zabıtalar seyyar satıcıların gidip kendi imkanlarıyla bir şeyler satmaya çalıştığı arabalarına el koyuyorlar ama kaldırımları işgal eden esnaflara ses etmiyorlar. Yani eğer şehrinizde bazı şeylerin varlığı söz konusu ise, yaptırım gücüne sahipseniz ama yapmıyorsanız bu insanların kafasında soru işareti bırakır. Ne yani zabıta bu esnaflara müdahale edemiyor mu? Yani akşam saatlerinde arabaların, yolun ortasında; kendi önlerinde giden yayalara selektör yaptığı tek şehiriz. Yayanın ne işi var yolun ortasında, kahve masasının ne işi var yayanın kaldırımında?” şeklinde konuştu.

“CEZAİ İŞLEM NEDEN UYGULANMIYOR”

Zabıtaların cezai işlemler uyguladıkları takdirde kaldırım işgallerinin sona ereceğine inanan Yıldırım “Valla insanlarımız artık yollarda yürümeye mecbur bırakılıyor. Şu an kaldırımları doğru düzgün kullanıldığı sadece Cumhuriyet, Maraş gibi işlek caddeler var ama onlarda da iftardan sonraki vakitlerde akşam olduğunda seyyar satıcılar kol geziyor. İnsanlar rahat rahat yürüyemiyor bile. Bizim insanlarımızda da alışkanlık haline gelmiş bir durum var; birden çok kişi yan yana geçer kaldırımlarda yürürler. Yani aceleniz varsa ve bir yere yetişmeye çalışıyorsanız kaldırımları işgal eden iş yerleri bir yandan, seyyar satıcılar bir yandan ve kol kola yürüyen vatandaşlarımız bir yandan size engel oluyor. Ben zabıtaların gereken yaptırımları uyguladığı takdirde yani bu işgali yapan iş yerlerine cezai bir işlem uyguladığı takdirde bu durumun tekrarlanacağına inanmıyorum. Fakat sizde görüyorsunuz ki hala bu kaldırım işgalleri devam ediyor.” dedi.

“ESNAFLAR KALDIRIMLAR ONLARA AİTMİŞ GİBİ DAVRANIYOR”

Bazı esnafların kaldırımları kendi iş yerlerine ait alanlarmış gibi kullandıklarını belirten Servet Furat adlı vatandaş “Kaldırımın ne olduğunu unuttuk biz Van’da doğru düzgün görmüyoruz ki. Van’da işlek olan birkaç cadde dışında kaldırımlar kullanılmıyor. Özellikle bu Cumhuriyet Caddesi’nden diğer sokaklara açılan yan yolların hiçbir tanesinde kaldırımlar kullanılmıyor vatandaş direk yolu kullanıyor. Ama haksız da değiller kaldırımların üstüne ya kumaşçılar kumaşlarını bırakıyor, ya orada olan kahveler sandalyelerini masalarını bırakıyor veya diğer esnaflar kendi ürünlerini bırakıyorlar. Yani bunun yapılması yanlış buralarda meydana gelebilecek her kazadan bu insanlar sorumludurlar. Böyle bir durum olduğu takdirde bu insanların vebalini nasıl alacaklar. İnsanlarımızın da çoğu artık bunun farkında değil, çünkü sağ olsunlar bazı esnaflarımız dükkanlarının önündeki kaldırımları o kadar kendi dükkanlarına dahil bir alan olarak kullanıyorlar ki vatandaş farkına bile varmıyor oranın aslında kaldırım olduğunun.” İfadelerini kullandı.

“ZABITALAR BİLE KALDIRIMI KULLANMIYOR”

Zabıtaların seyyar satıcılara müdahale ettiklerini fakat gidip iş yerlerine herhangi bir müdahale de bulunmadıklarını belirten Furat “Gerçekten insan çarşıya çıkıp dolaşırken hayretler içerisinde kalıyor. Çünkü bu kaldırımları o kadar rahat bir şekilde kullanıp yaya geçişini engelleyecek noktaya getiriyorlar ki insanlar artık bu satıcıların ya da dükkanların eşyalarını bıraktıkları yerleri onların zannediyor. Zabıtalara baktığınızda da zaten bu dükkanların önünden geçip giderken yolda duran seyyar satıcılara müdahale ediyorlar ama bu dükkanlara herhangi bir müdahale de bulunmuyorlar. Zabıtalar bile geldiklerinde kaldırımı kullanmıyorlar. Bir gün görürseniz dikkat edin özellikle bu Peynirciler Çarşısı’nın olduğu bölgede sürekli gidip gelmek için yolun ortasını kullanıyorlar. Üstelik bu bahsettiğim yerler trafiğe açık alanlar.” Diye ekledi.

“ÇÖZÜM ŞART”

Kaldırım işgaline tepki gösteren vatandaşlardan Samet Dayan, “Ara sokaklarda kaldırımları neredeyse hiçbir şekilde kullanamıyoruz. Esnafların hepsi kaldırımı kendi iş yerinin bir parçası gibi kullanıyor. Hal böyle olunca biz de yolda yürümek zorunda kalıyoruz, bu şekilde de araçlar ile ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden kazalar olabilir. Umarım buna bir çözüm bulunur.” diyerek tepkisini dile getirdi.” Dedi.

“KALDIRIM YAYALAR İÇİN YAPILDI”

Yapılan işgallerden dolayı kaldırımda yürümenin neredeyse imkansız hale geldiğini söyleyen Hakan Yaman isimli vatandaş ise “Caddelerde ve sokaklarda yürüyemez hale geldik. Hangi sokağa girsek kaldırımların hepsi işgal edilmiş. Özellikle ara sokaklarda durum daha da kötü. Yetkililere gerekli işlemleri yapmalarından rica ediyoruz. Kaldırımın yayalar için yapıldığının farkında değil esnaflarımız.” Şeklinde konuştu.

SARI ÇİZGİ UYGULAMASI

Daha önce Van Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen toplantıda sarı çizgi uygulamasının başlatılması yönünde bir çalışma yapılması konusunda karar alınmıştı. Buna göre yapılacak sarı çizgi uygulaması ile geniş kaldırımlara sarı çizgi ile bir sınır çizildi. Çizilen bu yerlerde kaldırımlar yaya geçişine mani olmayacak şekilde esnafın kullanımına açıldı.

Editör: TE Bilisim