Van’ın bir türlü çözüm üretilmeyen vergi borcu şimdiye kadar hiç olmadığı kadar güçlü haliyle tartışıldı. Van Ekonomi Konseyi ev sahipliğinde kentteki STK’lar ve ekonomi temsilcileri “Vergi borçları için ne yapılmalı?” başlığı ile vergi borçlarının durumunu tartıştı. Van içinde bulunduğu durumun tartışıldığı, emsallerin göz önüne serildiği, görüşlerin alındığı toplantıdan ortak hareket ve sonuna kadar direnç gösterme kararı çıktı.

 

2011 yılında yaşanan iki yıkıcı depremin ardından, Van’da vergiler için ilan edilen mücbir sebep hali halen devam ediyor. Vergi borçları için hükümetin çıkardığı yapılandırmaya da çok fazla rağbet göstermeyen Vanlılar, uzun vadeli taksitler, ilk yıl için terkin ve taksitlerin sayısının artırılmasını talep etti. Ekonomi Konseyi’nin düzenlemiş olduğu toplantıda bir araya gelen işadamları, sanayiciler ve esnafın vergi borçlarından dolayı sıkıntılar yaşandığı ifade edildi. Toplantı da başkanlık yapan SMMMO Van Başkanı İbrahim Şahin, Van merkezde 12 bin vergi mükellefinin olduğunu söyledi. 2 bin kişi yapılandırma için başvurduğunu söyledi. Şahin ayrıca tüm kesimlerin Van’ın vergi sorununu iyi bildiğini ifade etti. Toplantı da konuşan bir esnaf ise, “Her şey yapılmasına rağmen biz vergi sorununda nerede takılıyoruz? Bunun cevabı bize verilmesi gerekiyor.” dedi.

 

 

TAKVA: BİR TAKIM POLİTİKALARA GELİŞTİRİLDİ

Gerçekleştirilen toplantı da ilk olarak konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ilk olarak şunları söyledi. “Bizlerde 2013 yılının Haziran ayından bu yana göreve geldiğimiz günden itibaren Van’ın özellikle hem deprem öncesi ekonomik performansını göz önüne aldığımızda hem de deprem sonrası yaşadığımız tramvayı da göz önüne aldığımız. Hükümetin radikal yaklaşımlarla özellikle Van’ın yaşamış olduğu ekonomik krizi aşmak üzere bir takım tedbirler alması yönünde politikalar geliştirdi. Bu politikalar zaman zaman çok yoğun bir destekle karşılandı. Zaman zaman karşı duruşlar, zaman zaman farklı önerilerle bugüne kadar taşındı geldi. Gerçek olan şu ki bu sorun hala çözülmüş değildir. Henüz çözüme kavuşturulması yönünde çözülmüş bir sorun değildir. Dolayısıyla Van Ekonomi Konseyi’nin 15 gün önce gerçekleştirdiği toplantının bir neticesinde, almış oldukları karar çerçevesinde biz de Van TSO dönem başkanlığı olarak ev sahipliği yapıyoruz.”

 

“EKONOMİ KONSEYİ DOĞRULTUSUNDA BİR ARADAYIZ”

Ekonomi Konseyinin aldığı karar doğrultusunda bir araya gelindiğini ifade eden Takva, “Bugün burada çıkan karar her neyse Van TSO olarak politikalarımızı o çerçevede biçimlendireceğimizi ama buraya katılan herkesin politika oluşturma konusunda aktif söz alması ricasıyla söz alıyorum. İbrahim Bey (Van SMMMO Başkanı) bundan 15 -20 gün önce Gelir İdaresi Başkanlığıyla, Van Milletvekilimiz Burhan Kayatürk ile bir görüşme yapmışlar. Bu görüşme çerçevesinde de Ekonomi Konseyinin gündemine taşıdıkları, Van’ın kronikleşmiş vergi meselesini nasıl çözülmesi gerektiği, bu konudaki alternatif önerilerin nasıl olması gerektiğine ilişkin binaen Ekonomi Konseyimizin almış olduğu karar çerçevesinde bizlerde bugün sizler gibi bu değerlendirmeleri hep beraber izleyeceğiz.” Dedi.

 

 

“3 BİN 500 DOLARIN ALTINDA PAY ALIYORUZ”

Deprem döneminde insanlar üzerinde travmalar oluştuğunu ifade eden Takva şöyle konuştu: “Malumunuz Kocaeli depreminde yaklaşık 17 bin insan hayatını kaybetti, çok ciddi maddi ve manevi kayıplar yaşandı. Tabi hepimizin o dönemde içinde çok önemli travmalar oluştu. 2011 depreminde de Van’da bin insanın hayatını kaybetti yaklaşık 30 bin konut yıkıldı, 3 bin iş yerimiz kullanılamaz hale geldi. Biz bu sorunu yaşadığımız zaman Van 81 vilayet içinde sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi bakımında 75’inci sıradaydı. Şu anda 76’ıncı sıraya geriledi. Depremden önce gayri safi hâsıladan bir Vanlının aldığı pay ulusal bazdaki gelirden 3 bin 500 dolardı. Şu an bu rakamın altında bir pay alıyoruz.”

 

TAKVA: VAN BİR KOCAELİ DEĞİL

Kocaeli ile Van illeri arsında büyük farkların olduğuna değinen Takva, “Kocaeli ile karşılaştırdığımız zaman Kocaeli tabi şu anda Türkiye’nin en zengin bölgesini temsil eden önemli bir sanayi şehridir. Yanında da İstanbul gibi dünya metropolü bir şehir bulunuyor. İstanbul bugün Türkiye’de toplam 750 milyar doların dörtte birini tek başına üreten bir şehirdir. Kocaeli’ni bu anlamda besleyen, destekleyen inanılmaz büyüklükte bir metropolden bahsediyoruz. Van ne yazık ki böyle bir kent değil. Dolayısıyla çevresinde bulunan illerde yaşayan, bu şehrin etrafında yaşayan, kendi kırsalında yaşayan insanların duygusal yaklaşımıyla sahiplenmesiyle, bugüne kadar kendisini taşıyan bir kenttir.” Şeklinde konuştu.

 

 

“OLABİLDİĞİNCE KAMUOYU İLE PAYLAŞTIK”

Vergi borçlarıyla ilgili taleplerini açıklayan Takva şu ifadeleri kullandı: “Biz diyorduk ki 2011 depreminden sonra tahakkuk eden vergilerimiz 3 yıl boyunca Gelir ve Kurumlar Vergisi düzeyinde harçlar, katma değer, ÖTV bağlamında değil. Bunlar zaten farklı yasal düzenlemeleri gerektiren bir konudur. Burada tüccarın, esnafın, yatırımcının istihdam yaratan kesimin deprem sonrası 2011, 2012, 2013 yıllarını kapsayacak şekilde bir terkin yapılması, sonraki yılların da 6 yıl oldu sürekli erteleme ve öteleme ile kronik bir vaka haline dönüştü. En son 6736 sayılı yasa ile kamu alacaklarının yapılandırılması mevzuatı çerçevesinde bir takım iyileştirmeler sağlanmaya çalışıldı. Ancak tüm bu bağlam içerisinde biz deprem sonrası tahakkuk eden Gelir ve Kurumlar Vergisinin 3 yıl terkin edilmesi daha sonraki yılların da mutlak surette uzun vadede yapılandırılarak Van esnafının tüccarının mümkün olabileceğimiz görüşlerimizi kamuoyu ile paylaştık.”

 

“BİZE OLMAYACAĞINI HİÇBİR ZAMAN SÖYLEMEDİLER”

Yapılan görüşmeler neticesinde sorunu yetkili isimlere aktardıklarını dile getiren Takva, “Bu görüşlerimizi Cumhurbaşkanına, Başbakana, önceki ve şu an ki Maliye Bakanına bizzat heyetler ile beraber kendi milletvekillerimizin öncülüğünde yaptığımız görüşmelerde ifade ettik. Fakat bugüne kadar bir ilerleme kaydedilmedi. En son 6736 sayılı yasa çerçevesinde Van’ın da tek bir farkla bu yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin 48 ay vade ile yapabilecekleri yönünde iyileştirme oldu. Türkiye’deki diğer kentler maksimum 36 ay bir vade ile yararlanabiliyordu. Mücbir sebep hali devam eden illerde ise 48 aylık bir yapılandırma ile yararlanabilecekleri yönünde bir iyileştirme yapıldı. Kaldık ki bu yasa görüşülürken ben meclis plan bütçe komisyonundaydım. Komisyon başkanı ve bakanlarla görüştüm. Bize hiçbir zaman şunu net olarak söyleyeyim, bunun olmayacağını söylemediler. Gıyabımızda bunun olmayacağını söyleyenler oldu ama bu insanlar bunun olmayacağını hiçbir zaman söylemedi. Bunu net olarak bilmenizi istiyorum.” Dedi.

 

 

TAKVA: ŞİMDİ EMSAL YOK DİYORLAR...

2011 depreminden sonra Türkiye genelinde bir takım uygulamaların olduğunu kaydeden Takva konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Rize’de bir sel oldu orada lokal anlamda mücbir sebep ilan edilmesi bir anlamda vergi terkinlerinin olduğunu biliyorum. Kocaeli’nde depremden sonra 4731 sayılı yasa ile 2011 yılında yayımlanan mevzuat ile buradaki esnafın, tüccarın o döneme ait Gelir ve Kurumlar Vergisi terkin edilmiştir. Şimdi emsal yok diyorlar. Emsal var.  Maliye Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede bunun bir emsal olabileceğini söyledik. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin o dönemdeki siyasal atmosferi ve ekonomik performansının yetersiz olmasına rağmen ora için yapıldığını, şimdi çok daha güçlü çok daha istikrarlı bir dönemde olmaları mucibince Van’da benzer bir uygulamanın yapılması gerekiyor. Bu anlamda Van’ın ciddi bir ekonomik krizden kurtulacağını da kendilerine söyledik.”

 

“HÜKÜMET ZAMAN ZAMAN TEDBİRLER ALIYOR”

Hükümetin Türkiye’de yaşanan doğal afetlere tedbir aldığını kaydeden Takva son olarak, “Kütahya’da, Samsun’da, Afyon’da benzer uygulamalar ile zaman zaman hükümet orada yaşayan vatandaşların haklı olarak yaşadıkları doğal afetler karşısında aldıkları tedbirlerin olduğunu da biliyoruz. Bugün hem Sayın Başkan İbrahim Beyin hem de Ekonomi Konseyinin değerli bileşenlerinin katkılarıyla ve siz değerli esnaf ve tüccarımızın konuya muhatap olarak gören katılımcıların burada oluşturacağı görüş her neyse bizde sizlerin oluşturacağı politika çerçevesinde azmimizi ve çalışmamızı ortaya koyacak ve yüksek sesle ifade edeceğiz. Ben Ekonomi Konseyi nezdinden alınan bu toplantının nihayete erdirileceğine inanıyorum.” İfade etti.

 

 

ŞAHİN: İNSANLAR SIKINTILAR YAŞIYOR

Toplantıya başkanlık yapan Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin şöyle konuştu: “5,5 yıl önce bir deprem yaşadık. Depremin yaratmış olduğu bu sonucu bir türlü atlatamadık. 5,5 yıldır vergiler birikmiş ve bugüne gelmiş. Biz bugüne kadar bu sorunun çözümü için bir adım atmayı beceremedik. Son olarak 6736 sayılı bir kanun çıkarıldı. Vergisi olan vatandaşlarımız mücbir sebepten çıksın ve borçlarını taksitlendirelim dediler. Biz oda olarak Gelir İdaresine yazı yazdık. Bunun Van’a uygulanması takdirde ciddi sıkıntıların olacağını ifade ettik. Bu kanun Türkiye’de tüm esnaflar için çıkarılan bir kanundu, bunu Van’a uyguladığımız zaman bir karmaşaya neden olacağını ifade ettik. Bizi dinlemediler. Kanun bir şekilde hayata geçti. Kanun 1 Ekim tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen, biz Van’daki bu sistemi ne yazık ki 25 Ekim’de açabildik. 3-4 günde internet gidince, bu süre daha da uzadı. Bana göre bu çalışma ile esnaflara bir kumpas kuruldu. Herkesten dilekçe alınarak borçların taksitlendirilmesi kapsamında Van’daki esnafımız ciddi bir mağduriyet yaşadı. Sadece Van değil, mücbir sebep ilan edilen birçok yerde insanlar sıkıntılar yaşadılar.”

 

“BEYANNAME VEREMEYEN ESNAF MAĞDUR OLDU”

300’e yakın esnafın beyanname veremediği için mağdur olduğunu ifade eden Şahin, “25 Kasım matrah artırımı ile ilgili son gündü. Beyanname bildirimleri yapılması gerekiyordu. Mali müşavirlerinin kısmının haberi oldu ya da olmadı. 300’e yakın esnafımız beyanname vermediği için mağdur oldu ve ceza aldılar. Yine vergilerini taksitlendirmek isteyen insanlarımız vergi dairesinden tahakkuk alamadıkları için vergi borçlarını veremediler. Van’da çok sayıda esnafımız mağdur oldu. Biz tüm bu sorunları vekillerimiz ve diğer yetkili isimler ile görüştük. Bu görüşmeler neticesinde borcunu ödeyemeyen arkadaşlarımızın sıkıntılarını bir şekilde çözdük. Şu anda birinci taksitini kaçıran arkadaşlarımız ileri ki tarihte borçlarını ödeyebilecek. Mücbir sebep devam edecek.” Dedi

 

 

“VAN’DA BİR SİYASİ İRADEYE İHTİYAÇ VAR”

Van’da bir siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Şahin şöyle konuştu: “Yani odalar arası bir güçbirliğine ihtiyaç var. Esnaf arkadaşlarımızın sorunlarını doğru bir şekilde tespit edip, doğru bir çizgide yaklaşır ve Ankara’ya bir çıkarma yaparsak bu sorunu çözeceğimize inancı içindeyim. Sonuçta bu işi çözecek olan siyasi iradedir. Sayın bakanımız Van sorunu çözersek başka illere örnek olacak dedi. Kocaeli’nde olan borçlarda terkin edilmiş. Kocaeli’nde varlığının yüzde 10’nu kaybedenler için terkin yapıldı. Van’da insanlar o dönemde kalamadılar ki. İnsanlar o dönemde sadece canlarının derdine düştüler. Varlıklarını tespit etmek için bir komisyon dahi yoktu. Ancak esnaf bunu bilmediği sonuç elde edilemedi.”

 

TAKVA: TOPLANTIDA ÇIKACAK SONUÇ ÖNEMLİDİR

Ekonomi Konseyi’nin almış olduğu kararla ilgilide konuşan Şahin, “Sizlerin vereceği destek ile Van’daki vergi sorununu çözmek istiyoruz. Mücbir sebebi devam ettirmek istemiyoruz. Biz artık işin içinde çıkamıyoruz. Her gün değişiklik derken insanlar ve esnafımız mağdur oluyorlar. Dolayısıyla burada çıkacak sonuç çok önemlidir. Biz bu sonuca Ekonomi Konseyi olarak TBMM’ye, gerek bakanlara, gerek başbakana gerekse de otorite ile bunu görüşeceğiz. Siyasi otorite isterse bu sorun çözülür. Bu iş buradan çıkacak güçlü bir ses ile çözülür. Buradan çıkacak karar ve görüşler çok önemlidir. Bu anlamda burada çıkacak olan çıktılar önemlidir. Bizlerde bu çıktıları yetkili isimleri gerekli yerlere ileteceğiz.” Dedi.

 

SALAZ: BELEDİYELERE UYGULANAN YASA...

Toplantıda konuşan VANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Salaz şunları söyledi: “Geçmişten bugüne Van’ın vergi sorunu ile ilgili yapılan çalışmalardan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Burada alınacak kararların Ankara’ya gönderilmesinden sonra netice alabileceğimizi düşünüyorum. Ben şahsım olarak bu terkini alamayacağımızı düşünüyorum. Bu konuda bir iyi niyet olmadığı düşüncesindeyim. Torba yasa ile çıkarılan düzenlemede belediye için 144 ay olarak taksitlendirilmesi çok önemlidir. Belediyeye yapılan uygulamalar, tüm Van’da da uygulanırsa insanların destek için sıra beklemesine ve koşturmalarına gerek kalmaz. Gerekirse destek almadan sonuç alabiliriz. Bu yüzden belediyelere uygulanan yasa diğer tüm vatandaşlara da uygulanmalı. Gelirin düşük olduğu yerlerde vergi alınmaz. Çünkü diğer bölgeler ile aynı seviyeye getirilmesi için. Vergi indirimi ve alınmaması bu bölge için şarttır. Sadece deprem için değil normal şartlarda da bu yapılması gerekiyor. Buradaki tüm önerileri somutlaştıralım ve ne gerekiyorsa onu yapalım.”

 

DİREK: 3 SEÇENEK SUNULABİLİR

Toplantı da konuşan ve önerilerde bulunan Yeminli Mali Müşavir Selahaddin Direk ise, “Ortada bir sıkıntı var. Bunun için alternatifler olması gerekiyor. Sayın Başkan Necdet Takva daha önce bir alternatif getirdi. 3 yıl için terkin diğerleri ise taksitlerin artırılması önemlidir. Bende buna ek olarak, yüzde 50 verginin alınması konuşuluyor. Bunun da uzun vadeye yayılması gerekiyor. 3’üncü olarak belediyeye verilen uzun vadeli ödemeler tüm her yerde uygulanmalı.” Dedi.

 

 

“NEDEN UZATILIYOR BU MÜCBİR SEBEP?”

Direk çözüm olmaması durumunda mücbir sebebin uzatılmaması gerektiğini söyleyerek şunları dile getirdi: “Birlikten kuvvet doğar. Terkin için birliktelik yoktur demiyorum. Ama daha gür bir sesle bu dillendirilmeli. En alt katmanlara inilerek bu çalışma daha çok konuşulmalı. Bu konu en üst düzeyde yer alan isimlere gidilmeli ve anlatılmalı. Özellikle Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşülmeli. Van çok fazla şey de istemiyor. Van depremden sonra çok sıkıntılar yaşadı. Bizim burada meselemiz bağcıyı dövmek değil, biz sorunun çözülmesini bekliyoruz. Van elinde var olanlarla bugünlere kadar geldi. Artık Vanlılara destek verilmeli. Siyasetçilere sesleniyorum. Siyasiler bu soruna artık çözüm olmalıdır. Bu sorun çözülmedikçe arapsaçına dönecek ve devam edecek. Tüm STK’lar imza kampanyası yapmalı, Ankara gitmelidir. Mücbir sebep her seferinde uzatıldı. Çözüme kavuşturulmayacaksa neden uzatılıyor bu mücbir sebep?”

 

PERİHANOĞLU: BORÇLAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Toplantıda konuşan ve sıkıntıları dile getiren Sanayici, İşadamı Hasan Perihanoğlu, “Depremde biz kafamızı sokacak yer ararken, kimse bize gel malına sahip çık demedi. Biz bu ili terk etmedik. Biz Van’da sıkıntılar ile boğuşurken tek başımıza kaldık. Ben Van TSO ve Ekonomi Konseyin teşekkür ediyorum. Siyaset olursa bu işler çözülür denildi. Bundan aylar önce vekillerimizin desteklediği bir çalışma ile Ankara’ya gittik ve 3 bakanlık ile görüşme yaptık. Naci Ağbal’ın ben toplantıda sesini kaydettim ve o ses halen bende duruyor. Biz sorunları dosya halinde bakanlıklara sunduk. Biz bakana, siz bizim yerimizde olsanız yapılandırma yapar mısınız dedik. Bakanda ben işime geliyorsa yaparım dedi. Biz bu mücbir sebebin uzatılmasından yana mıyız değil miyiz? Önce bunu netleştirmemiz gerekiyor. Biz bunun uzatılmasından yana değiliz. Çünkü borçlarımız çığ gibi büyümeye devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

 

“EL ELE VERELİM VE BU SORUNU ÇÖZELİM”

Ankara’da yaptıkları görüşmelerde vergi borçları ile ilgili bakanlarla görüştüklerini söyleyen Perihanoğlu şöyle devam etti: “Biz Ankara’da oturan insanlardan daha vatanperveriz. O dönemde çok sayıda insan İstanbul’a, Ankara’ya, Trabzon’a, Antalya’ya gittiler. Ancak biz buranın kahrını çektik. Bu yüzden bize destek olmalarını istiyoruz. Bize bir iyilik yapın ödeme konusunda yardımcı olun dedik. Ödemelerin uzatılması gerektiğini söyledik. 30 Kasımda insanların ödeme yapamayacağını söyledik. Ve nihayetinden mücbir sebep doğrultusunda ödemeler Haziran ayına kadar ertelendi. Birlik olmazsak hiçbir şey yapamayız. Birilerine mesaj vermek için bir araya gelmemiz gerekiyor ve sırtımızı bir birimize vermemiz gerekiyor. Oturalım ve karar alalım. Vergi vermeyeceksek, maliyeden ve odadan kaydımızı sileceksek diyelim ve yapmayalım. Bu mesajı verelim gerekli yerlere. STK’lar koltuk sevdasından vazgeçsin ve STK’lar önderliğinde devletten istediğimizi isteyelim. Bizde kavga edelim demiyoruz ama haklı taleplerimizi sunalım. Gerekirse vergimizi vermeme kararı alalım. El ele verelim ve bu sorunu çözelim.”

 

GÜLTEPE: VERGİ TERKİNİ İMKÂNSIZ GİBİ GÖRÜNÜYOR

Recep Gültepe adlı bir esnaf ise yaptığı konuşmada, “Terkinin olacağının imkânsız olduğunu görüyoruz. İlk 3 yıl terkin yapılır ve diğer geriye kalan kısımda yüzde 50 ödenirse, insanlar nakit olarak bu ödemelerini yapabilir. Selahattin Beyin önerisi önemli bir öneridir. Bunun üzerinden durulması gerekiyor. Bunun üzerinde durursak netice alabileceğimizi düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

“BU SORUNLAR İÇİMİZİ YAKIYOR”

Toplantı da konuşan ve yaşadıkları sorunları dile getiren bir diğer esnaf ise şunları dile getirdi: “Biz esnaf ve tüccar olarak bize gösterilecek bir yolda odaların ve STK’ların yanında yer alırız. TSO nezdinde tacirler listesi yapıldı. 41 kişi o listede yer aldık ancak bu toplantılara 5 kişi, 10 kişi katıldı. Tacirler kentlere yön veriyor. Bu konunun da üzerine düşülmesi gerekiyor. Diğer illere gidip geldiğimiz zaman Van’a gelmek istemiyoruz. Çok büyük sorunlarımız var. Bunun en önemlisi de duyarsızlığımızdır. Terkin elbette ki önemlidir ancak Van’ın çok sayıda sorunları var. Tüm bunlar için duyarlı olmamız gerekiyor. Hepimiz birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu sorunlar içimizi yakıyor.”

 

BAYNAL: POZİTİF GÖÇ VERDİK

MÜSİAD Van Başkanı Kerem Baynal ise, “Hep kıyaslama yapıyoruz. İkisine de baktığımız zaman doğal afet olmuş, insanlar ölmüş ve ekonomik çöküş olmuş. O dönem Kocaeli’ne baktığımız zaman geliri en yüksek il Kocaeli’ydi. Bu bugünde aynıdır. Van’da deprem olduğunda gelir en düşüktü yine Van en düşük il. Biz yıllarıdır pozitif bir göç vermişiz ve negatif göç almışız. Sosyal devletin birinci önceliği bölgeler arasından kalkınmışlığın ortadan kaldırılması gerekiyor. Sosyal dengelerin ortadan kaldırılmasını ve bölgelerin aynı ekonomiye ve bölgeler arasında kalkınmışlığın ortadan kaldırılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

GÖRENTAŞ: KOSGEB KREDİLERİ VERİLEBİLİR

Toplantı da konuşan YYÜ Teknokent Müdürü Necat Görentaş ise olaya farklı bir yorum yaptı. Görentaş şunları dile getirdi: “Van’ın çok fazla sorunu var. Bunların birlik içinde çözülmesi gerekiyor. Ancak ben şunu görüyorum ki devlet terkine yaklaşmıyor. Bizim de ortak bir çözüm önerisi oluşturmamız gerekiyor. Vergiler için yapılacak olan yapılandırma için KOSGEB’ten faizsiz kredi alınabilir. Bu kredi ile hem kente sıcak para girer hem de borçlar daha rahat bir şekilde ödenebilir. Yapılacak olan bu çalışmanın ardından yüzde 50’si alınsın ya da vaadeler uzatılabilir.”

 

SARIKAYA: BERABER ADIM ATILMALIDIR

Toplantıda konuşan Mobilyacılar Sitesi Başkanı Mazhar Sarıkaya ise birlik ve beraberliğin olması gerektiğini söyledi. Sarıkaya, “16 bin esnafın 2 bin 800 esnafının mal zarar tespitini ben yaptım. Oda ve kooperatif ayrımı olmaksızın esnaf ve vatandaş sorunu olduktan son tüm her kesin beraber adım atması gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

 

GÜLER: HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Toplantıda konuşan TÜMSİAD Başkanı Süleyman Güler ise şunları söyledi: “Siyasilerin biraz riyakar davrandıklarına kanat getiriyorum. Şöyle ki bende terkinle ilgili birçok toplantı da bulundum. Ancak asla ve asla olmayacağını duymadım. Sadece terkine kelimesinden uzak durulduğunu gördük. Ancak sonrada yapılan toplantılarda terkin yapılmayacağı söylendiği konuşuldu. Hepimiz vergi terkininden mustaribiz. Acaba kaç üyemiz bunun için bağlı olduğu kurumlar için dilekçe yazdı ya da başvuru da bulundu. Bu işte mustarip olan herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.”

 

“BİR ÖNERİ DE BİR ARAYA GELMEMİZ GEREKİYOR”

Herkesin bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden Güler, tek bir öneri de bir araya gelinmesi gerektiğini söyledi. Güler, “Van malvarlığı kaybetme konusunda yüzde 10’luk bir kayıptan bahsediliyor. Bana göre Van’da yüzde 60 hatta 70 oranında mal kaybı yaşanmıştır. TSO’nun o dönemde almış olduğu belgelerde de bunlar var. Hasan beyin söylemiş olduğu protestolara bende katılıyorum. Çok radikal olmamak üzere bir imza kampanyası yapılabilir. Ardından çok uzun olmamak üzere 2-3 gün kepenk kapatılabilir. Bu Türkiye’de de ses getirir ve siyasiler için ses getirir. Siyasilerinin bizi kaide almamasının sebebi bizim içimizdeki diyalogsuzluktan kaynaklanıyor. Bizler Van’ın sahipleri olarak birleşebilirsek, samimiyetle bir araya gelirsek bu iş çözülür. Terkin kelimesinin yerini değiştirip onun yerine vergi barışı diyebiliriz. Bu işin olabileceğine inanıyorum. Bu kangrenleşen bir sorundur ve bir an önce bu sorun çözülmelidir. Bu sorun daha fazla uzatılmalıdır. Yoksa iflaslara ve girdaplara gidiyor. Birçok öneri de değil, bir öneri de bir araya gelmemiz gerekiyor.”

 

ŞAHİN: KONSEY OLARAK ANKARA’DA OLACAĞIZ

Toplantı sonunda konuşan Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin son olarak şunları söyledi: “Ekonomi konseyi olarak tüm bu önerileri toparlayacağız ve yine değerlendireceğiz. Vekilleri aşan bir durum var. Bu durumu aşmak için bizde bugün burada bir araya geldik. Vanlılar vergimi ödemek istiyorum ama gücüm yetmiyor diyor. Bunu da ödeyebileceğim bir duruma çekmek istiyor. Ekonomi Konseyi olarak Ankara’da ve mecliste olacağız.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim