ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ -  Van’ın Edremit ilçesinde özel ders vermek bahanesiyle bir öğretmenin 9-12 yaşındaki iki küçük çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yürütülen davada karar çıktı. Van 1’inci ağır ceza mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme başkanı sanık H.G. için 25 yıl ceza verirken, müşteki avukatlar cezayı az bularak itiraz etti.

 

2015 yılında Van Edremit ilçesindeki bir okulda yaşları 9-12 olan 2 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan öğretmen H.G.'nin yargılanmasına devam edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da müdahil olduğu davada, sanık öğretmen H.G 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezayı az bulan müşteki avukatlar ‘Hürriyeti Tahtit ve tehditten’ dolayı itiraz edip, cezanın attırılmasını talep etti.

 

7’İNCİ DURUŞMA GÖRÜLDÜ

 

Olay, 2015 yılının Aralık ayında Van'ın Edremit İlçesi'nde bir okulda meydana geldi. Okulda görevli öğretmen H.G. özel ders vermek bahanesiyle yaşları 9-12 arasında değişen kız öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi. Çocukların anlatımları üzerine aileleri polise başvurdu. Hakkında 'nitelikli cinsel istismar' suçundan dava açılan H.G. yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra tutukluluk süresi, delil durumu ve suçun mahiyeti göz önünde bulundurularak serbest bırakılmıştı. Yapılan itirazlarla tekrar tutuklanarak yargılanan sanık H.G.'nin dün Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7'inci duruşması görüldü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da müdahil olduğu davaya, sanık H.G. avukatları ve aileleri, mağdur aileler ve avukatları ile bazı sivil toplum örgütü üyeleri de izledi.

 

25 YIL HAPİS CEZASI

 

Müşteki Avukat Müjde Tozbey Erden, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “9-10 yaşlarında istismara uğrayan kız çocukları için mahkeme koridorlarındaydık. Mahkeme heyeti daha önce yaptığı salıverme olsa bile böyle bir hatadan geç bile olsa dönülmesi sevindirici bir durumdur. Cinsel istismarcı öğretmeni daha önce salıverilmişti. Mahkeme ilkin tahliye kararından döndü. Daha sonrada istismarcı öğretmenin tekrar tutuklanmasına karar verdi. Bu nedenle mutluyuz. Çünkü kız çocuklarımız Van'da artık rahatça dolaşabilecekler. İstismarcı öğretmen sokaklarda dolaşamayacak.” Dedi.

 

CEZAYA İTİRAZ

 

Erden, görülen duruşmada ise H.G. adlı öğretmene 25 yıl hapis cezasının verildiğini belirterek, “Ancak biz bu cezayı az bulduk. ‘Hürriyeti Tahtit ve tehditten’ dolayı itiraz dilekçemizi mahkemeye sunduk. Çünkü bu ceza az bize göre. Caydırıcı olabilmesi için yüksek bir ceza verilmeli. Bizde bu yüzden itiraz ettik.” Dedi.

 

OLAY

 

İddiaya göre 18 Aralık 2015 tarihinde Van’ın Edremit ilçesinde bir okulda öğretmen, öğrencisinin çorabını indirip cinsel istismarda bulunacakken karısı arayınca ilkokul öğrencisi yarı çıplak okul koridorlarında koştuğu iddia edilmişti. Bu olayın ardından kız çocuğu annesine okula gitmek istemediğini ve öğretmeni H.G.’nin kendisine karşı olan tavırlarından rahatsız olduğunu söyledi. Annesi kızına olayın ne olduğunu sorması üzerine kız çocuğu ağlayarak öğretmeni H.G.’nin kendisini kucağına alıp bacaklarını okşadığını, tahtada yazı yazarken arkadan yanaşıp kendisini taciz ettiğini söyledi. Bunun üzerine anne kızıyla birlikte polis merkezine gidip şikâyette bulundu.

 

6’INCI DURUŞMADA TUTUKLANDI

 

Suça konu olayla ilgili 19 Aralık 2015'te olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 20 Aralık 2015 tarihinde 'Çocuğun cinsel istismarı' suçundan sanık H.G. Van Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilerek aynı tarihte Van Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmasına karar verildi. Dosyada delillerin toplanmasına müteakip, 05 Ocak 2016 tarihinde ise Van 1. Ağır Ceza Mahkemesine aynı suçtan cezalandırılması talebi ile kamu davası açıldı. Hakkında kamu davası açılan H.G'nin yargılanması sırasında, 21 Kasım 2016'da, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve sanığın tutuklu bulunduğu süre nazara alınarak tahliyesine karar verilmişti. Sanık H.G.’nin tahliye edilmesinin ardından olayın basına yansıması üzerine mahkemeye müşteki avukatlarca itiraz edildi. Ve sanık H.G. 6’ıncı duruşmada yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 

Editör: TE Bilisim