Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Alp, kentte yapılaşma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan "Van lalesi" ve "zerrinkadeh" çiçeklerinin koruma altına alınması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da bir kaç yıl öncesine kadar ilkbahar mevsiminde evlerin bahçelerinin "Van lalesi" ve "zerrinkadeh" çiçekleriyle süslendiğini söyledi. 

Bu çiçeklerin yıllar içinde azaldığını anlatan Alp, "Avrupa kökenli Van lalesi ve zerrinkadeh çiçekleri yapılaşma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu çiçekler uzun yıllar Van'ın kimliği ve markası haline gelmişti. Bugün ise çiçeklerimiz sadece birkaç bahçede kaldı. Koruma altına alınmaları gerekir." dedi. 

 

"Yeniden şehir kültürüne kazandırılabilir"

Alp, daha önce Van'da bulunan patates çiçeğinin de korunmadığı için zamanla yok olduğunu anımsattı. 

Van lalesi ve zerrinkadeh çiçeklerinin bugün sadece birkaç bahçede görüldüğünü belirten Prof. Dr. Alp, şöyle konuştu:

"Bu çiçekler için çalışmalar yapılarak yeniden şehir kimliğine ve kültürüne kazandırılabilir. Yetkililerle bu durumu paylaşıp değerlendiriyoruz. Onlar bu konuda karar aldıklarında her türlü desteğe hazırız. Bu çiçekleri gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. İtalya, Fransa ve Yunanistan ile Güney Amerika'da da yetişen Van lalesi ve zerrinkadeh çiçeklerinin zaman kaybetmeden korunması gerekiyor." 

 

"Yapılaşma nedeniyle çiçekler azaldı"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ise çocukluğunda bu iki çiçeğin hemen hemen her evin bahçesinde bulunduğunu anımsattı. 

Bugün ise bu çiçeklerin az sayıda görüldüğünü aktaran Aktuğ, şunları kaydetti:

"Yapılaşmayla birlikte bahçeli eski evler yok olmaya başladı. Haliyle bu nadide çiçekler de azaldı. Bu çiçekleri büyük bir özenle korumamız gerekir. Çiçeklerin yok olmaması için yoğun bulunduğu Edremit ve Gevaş belediyelerinin de destekleriyle çalışma yapılmalı. Bunların gelecek nesillere aktarılması için bizlere ne düşerse yapmaya hazırız."

Editör: TE Bilisim