Başbakan Erdoğan’a yazılı bir soru önergesi sunan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van’da dağıtılan yardım kömürlerinin tedarikçi firmanın AK Partili bir siyasetçi olduğunu iddia ederek, “Satın alınan kömürlerin tedarikçi firmasının bizzat AKP’de siyaset yapan bir kişiye ait olduğu yönündeki bilgiler yolsuzluğun Van’daki boyutunu gözler önüne sermektedir.” Dedi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Van’da SYDV’nin dağıtmış olduğu yardım kömürleri ile ilgili yazılı bir soru önergesi sundu. Van’da SYDV’nin dağıtmış olduğu kalitesiz kömürler nedeniyle hava kirliliğinin arttığını da hatırlatan Üçer, Erdoğan’a sunduğu önergede bu kömürlerin tedarikçisinin Ak Partili bir siyasetçi olduğunu söyledi. Bunun da yolsuzluk olduğunu iddia eden Üçer, ayrıca cevaplandırması için bu firmalar ve ihaleler hakkında Başbakan Erdoğan’a bazı sorular yöneltti. “Van İli ve İlçelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının (SYDV) dağıtmış oldukları kömür yardımlarının temini konusunda; satın alınan kömürlerin tedarikçi firmasının bizzat AKP’de siyaset yapan bir kişiye ait olduğu yönündeki bilgiler yolsuzluğun Van’daki boyutunu gözler önüne sermektedir.” Diyen Üçer, konuşmasında konu ile ilgili olarak ayrıca şu ifadelere yer verdi; Kişilerin iktidarın aktif bir üyesi olma sıfatıyla kamu kaynaklarını kendi zenginleşme yollarına çevirmeleri AKP döneminde daha da artmış, yolsuzluklar bu dönemin bir klasiği haline dönüşmüştür. Bu kişilerin servetlerini arttırmak adına; (gerekli denetimden muaf olarak) satın alınan mal ya da hizmetin kalitesi düşürecekleri ve bu şekilde elde ettiklere karı kat be kat arttıracakları muhakkaktır. Van’da SYDV’lerin dağıtmış olduğu kalitesiz kömürler nedeniyle ilde hava kirliliği parametrelerinin olması gerekenin çok üzerinde gerçekleşmesi de bu sebepledir. Burada söz konusu zenginleşme insanların yaşamları ve sağlıklarıyla oynama pahasına kamuoyunun gözünün önünde vuku bulmaktadır.”

O AK PARTİLİ SİYASETÇİ KİM?

Öte yandan konuyla ilgili başbakana birkaç soru yönelten Üçer, yardım kömürlerinin temini ve tedarikçileri hakkında da bilgiler isteyerek şu soruları sordu; Van İli ve İlçelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca özel firmalardan tedarik edilen kömürler, 2010-2011-2012-2013 yıllarında hangi ihale usulüyle satın alınmıştır? İhaleler hangi kurum tarafından yapılmıştır? İhale komisyonlarının başkan ve üyeleri kimlerden oluşmaktadır? Bu ihalelere (söz konusu yıllar itibariyle) hangi firmalar katılmıştır? İhaleyi alan firmalar (söz konusu yıllar itibariyle) hangileridir? İhaleler açık usulle gerçekleştirilmişse; belirlenen yaklaşık maliyetler ve ihale bedelleri ne kadardır?”


Menduh ÇALIŞKAN

Editör: TE Bilisim