ŞEHRİVAN ÖZEL HABER/HAMİT KARAKUŞ- 2014 yılında Adalet Bakanlığı tarafından adliye personellerinin kullanımı için yaptırılan Adliye Lojmanları, güvenlik gerekçesi nedeniyle kaderine terk edildi. 2017 yılında Van Sağlık İl Müdürlüğü’ne devri gerçekleştirilen lojmanlar, üzerinden uzun bir süre geçmesine henüz bir adım atılmamasından dolayı kent kamuoyu lojmanların farklı bir şekilde kentte kazandırılmasını istiyor.

Deprem sonrası kurum ve kuruluşların sil baştan bir yerleşim sürecine girdiği Van’da, Adalet Bakanlığı tarafından çalışanlar için Adliye Lojmanları yapıldı. 2014 yılında Edremit İlçesi, Süphan Mahallesi, Memur-Sen TOKİ konutlarının hemen yanında yapılan ultra lüks konutlar hazır hale gelmesine rağmen kullanılamadı. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın güvenlik gerekçesiyle yerleşmeyip 2017 yılında Van İl Sağlık Müdürlüğü’ne devrettiği konutlarla ilgili geçen sürede de herhangi bir gelişme olmadı. İç dış lüks bir şeklide inşa edilen, donatılan ve kullanıma hazır bir şekilde iken kaderine terkedilen konutlar zaman içinde adeta talan edilirken, kullanılan malzemelerin bir çoğu da ya sökülüp götürüldü ya da kullanılmaz hale geldi. Sahipsiz bir şekilde beklerken içerisi madde bağımlılarının ve kimliği belirsiz kişilerin kaldığı, ateş yakıp zarar verdiği bir hale gelen konutlar şu sıralar yeniden gündem olurken, bir çok çevreden ve sosyal medya üzerinden konutların değerlendirilmesi yönünde öneriler gelmeye başlandı. Konut olarak kullanılmaması durumunda istihdam yaratacak şekilde kullanılması önerisi gelen konutlar için Van kamuoyundan ve vatandaşlardan onlarca makul öneri geldi. Görüşlerin tamamı ise mille servetin heba olduğu ve bu lojmanların çok ciddi bir ekonomik kazanca da dönüştürülebileceği yönünde...

VAN DENİZİ MANZARALI, ULTRA LÜKS OLARAK İNŞA EDİLDİ!

Van’ın 2011 yılı sonrası girdiği yeniden yapılanma sürecinde Van Adliye Lojmanları da Edremit sınırlarında Van Denizi manzaralı olarak projelendirildi. 2014 yılında Adalet Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığı personeli için yapılan konutlar, 5 blok ve 130 civarında dairenin yer aldığı şekilde inşa edildi. Yapımı kısa sürede tamamlanan o lojmanlar en iyi ve lüks malzemeler ile donatılıp kullanıma hazır hale getirildi. Fakat gelinen süreçte güvenlik gerekçesiyle kullanılmadı. Savcılık bu gerekçe ile uzun süre kullanmadığı konutları aradan 3 yıl geçtikten sonra Van İl Sağlık Müdürlüğü’ne devretti ama. Bu süreçte de lojlmanlar büyük tahribat yaşadı.

YAĞMALANDI, TALAN EDİLDİ, HARABEYE DÖNDÜ!

Geçen süre içerisinde sahipsiz bırakılmasından dolayı kimliği belirsiz kişilerce yağmalanarak atıl duruma getirildi. Kent kamuoyunda uzun süredir yer alan lojmanlar Van İl Sağlık Müdürlüğü’ne devri yapılmasına rağmen hala bir atılmadı. Gerek devir öncesi gerekse sonrasında lojmanlarda deyim yerindeyse sağlam bir malzeme dahi bırakılmadı. Kimsesizler, hırsızlar, hurdacılar konutlara adeta boşaltıp talan etti. Yakılıp yıkılan ve harap hale gelen o lojmanlar devrin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Sağlık Müdürlüğü tarafından da değerlendirilemedi.

VİCDANLAR KABUL ETMİYOR!

O konutlar şu sıralar da Van kamuoyunun en çok tartıştığı konulardan birisi olmaya başladı. Uzun süredir gündemde olan konutlarla ilgili vatandaşlardan da farklı öneriler gelirken, o civarda oturan vatandaşlar da Şehrivan aracılığı duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuya ilişkin Memur-Sen TOKİ’de sakinleri, yanı başında yer alan milyonluk lojmanların atıl durumda bırakılmasından dolayı üzüntü duyduklarını belirtirken, lojmanların sahipsiz bir şekilde bırakılmaması gerektiği ifade etti. Lojmanların atıl durumdan çıkarılması gerektiğini belirten TOKİ sakinleri, lojmanların farklı bir şekilde değerlendirilerek maddi olarak durumu kötü ailelere tahsil edilmesi gerektiği kaydetti. Yanı başlarındaki konutların bu halde olmasını vicdanlarının kabul etmediğini belirten vatandaşlar büyük bir yaşam alanı olan civarda hiç bir güvenlik gerekçesi yokken bu konutların acilen kullanılması gerektiğini söyledi.

ÖZDEK: BİR AN EVVEL KENTTE KAZANDIRILSIN

Konuyla ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne konuşan Van Emlakçılarla Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, 2011 yılında yaşanan deprem sonrası Adalet Bakanlığı tarafından yapılan lojmanların güvenlik gerekçesi nedeniyle boş bırakıldığını ifade etti.: “Adalet Bakanlığı tarafından yapılan lojmanlar ciddi yatırımlar sonucu yapıldı. Sosyal tesisleriyle yaşam alanlarıyla ve bulunduğu konum itibariyle kentte nazır bir konumda yer alıyor. 2011 yılında yaşanan deprem sonrası yasayla birlikte sağlam bir yapıya sahip lojmanlar iç dizayn ile gözde lojmanlar arasında yer alıyordu. Maalesef güvenlik gerekçesi nedeniyle boş bırakılan lojmanlar, son dönemde kimliği belirsiz kişiler tarafından zarar verildi. Bu tür yapıların bu şekilde terk edilmesine STK olarak karşıyız. Lojmanların bir an evvel kentte kazandırılmasını istiyoruz” diye belirtti.

FARKLI ŞEKİLLERDE KENTE KAZANDIRILSIN

Özdek, lojmanlara sahip çıkılması noktasında gereken hassasiyetin gösterilmediğini ifade ederek, mevcut durumun bir an önce yetkiler tarafından el atılması gerektiğini kaydetti. Özdek, “Yetkililer bu duruma el atıp buraya sahip çıkması gerekiyor. Çözüm noktasına değinirsek, farklı bir şekilde değerlendirilerek kente kazandırılması kent yararına olacaktır. Kentimizin ciddi manada konut ihtiyacı mevcutken lojmanların kaderine terk edilmesi bizleri düşündürüyor. İnsanların konut ihtiyacı varken, kira problemi yaşanırken lojmanların atıl durumda bırakılması kabul edilemez. Bir an önce lojmanlar ele alınarak eksiklikler tamamlanarak gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Sağlık İl Müdürlüğü tarafından kullanılmaması halinde farklı bir kurum veya vatandaşlara tahsis edilmesini istiyoruz” dedi.

ÖZDEK: KURUMLAR KULLANMAMASI HALİNDE SATIŞA ÇIKARTILSIN

Son olarak Özdek, çözüm noktasına değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Lojmanların herhangi bir kurum tarafında kullanılmaması halinde satışa çıkarılmalıdır. Bir müteahhitte devri gerçekleştirilerek vatandaşların kullanımına sunulmalıdır. Bu noktada konut satın almak isteyen birçok vatandaş var. Bu konutlara büyük rağbet göstereceklerdir. Bu lojmanların kurum veya vatandaş nezdinde bir an evvel kentte kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür yatırımların atıl durumda bırakılmaması gerekiyor, daha da kötü bir durum teşkil etmeden mutlaka bir adım atılması gerekiyor. Bu sorunu sivil toplum kuruluşu olarak dile getirmemiz gerektiğini bir borç biliyoruz. Bu sorunun çözülmesi noktasında yetkilileri göreve davet ediyoruz” diye ifade etti.

O LOJMANLAR İÇİN BİRÇOK ÖNERİ GELİYOR!

Son zamanlarda yeniden gündeme getirilen lojmanlar için vatandaş ise birçok alternatif paylaşıyor. Tekstil yatırımlarının ve çağrı merkezlerinin iyice yaygınlaştığı Van’da en büyük tekliflerden birisi de bu lojmanların konut olmaması halinde bu yönde bir yatırım alanı olarak kullanılması yönünde. Vatandaşlar konutların bu şekliyle kullanılmasının hem konutları kurtaracağını hem de ekonomik bir kalkındırma yaratacağını belirtiyor.

“MİLLİ SERVET GÖZ GÖRE GÖRE HEBA OLUYOR, İŞ DÜNYASI BU LOJLMANLAR İÇİN PROJE ÜRETEBİLİR!”

Sosyal medya da önerilerini paylaşan vatandaşlar, bu noktada konutlar için birçok farklı alternatif sundu. İşte o yorum ve önerilerden bazıları:

-KYK’ya yurt, hastaneye misafirhane, belediyeye konukevi, mülteci geçici misafirhanesi, İranlılara otel, çeşit çeşit alternatif var, niyet önemli.

-Van sahipsiz bir ildir, Van’ın sahibi yoktur. Bu lojmanlar yapılırken ben demiştim yanlış yer, yanlış yatırım amma ama dinleyen yok. Milyonlar havaya gitti devletin nice yanlış yatırımlarla paraları hibe ediliyor, yazık sahipsiz Van.

-Üniversiteli ve ilçeden şehre liseyi okumaya gelen binlerce öğrenci ev bulamıyor yurt bulamıyor bari öğrenci yurdu olarak değerlendirsinler... Veya yanı başında bulunan hastaneye civar illerden gelenlere pansiyon olarak değerlendirsinler!

-Milli servet göz göre göre heba oluyor. Van İş Dünyası burayla ilgili şuana kadar en az 10 proje üretebilirdi. İster bilişim, ister çağrı merkezi, ister tekstil atölyesi olsun, yeter ki kaderine terk edilen bu lojmanlar değerlendirilsin. Yoksa daha çok işsizimiz olur.

Editör: TE Bilisim