ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- 2020 yılı başından bu yana tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 (Koronavirüs) ekonomide de büyük kayıplar yaşatmaya devam ediyor. Ekonomileri çökerten, büyük zararlar oluşturan pandemi nedeniyle küçük ölçekteki kayıplar daha derin olurken, kayıpları ile ilgili acil durum ilan eden son kesim okul servisleri oldu. Eğitimin aksaması nedeniyle ilgili tüm sektörler gibi bu sektörde faaliyet eden esnaflar da böyle giderse batacaklarını ifade etti.

OKUL SERVİSLERİ DE PANDEMİ MAĞDURU

Koronavirüs sadece sağlık değil ekonomi anlamında da büyük kayıplar yaşatıyor. Dünyanın en güçlü ve zengin ülkeleri başta olmak üzere büyük zararlar oluşturan pandemi nedeniyle ülke ve kent genelinde de büyük sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle küçük esnafın dayanacak gücü kalmadığı süreçte pandeminin birinci dereceden etkilediği sektörler ve bununla bağlantılı iş kollarında sıkıntılar yaşanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Şehrivan aracılığı ile yaşanan krizi dile getiren birçok sektörden sonra bu kez de okul servis şoförleri zor bir süreç yaşadıklarını ifade etti. Okul servis şoförlerinin uzun bir süre çalışmadığını belirten Van Öğrenci Servis Araçları Kooperatifi Başkanı Müntaz Atacan, “Pandemi sürecinde öğrenci servis hizmeti veren esnaf grubu adeta unutuldu. Bu sektöre yönelik bazı iyileştirmeler yapılmaması halinde birçok esnaf faaliyetini sürdüremeyecek duruma düşecek. Bundan dolayı önümüzdeki dönemde de öğrencileri taşıyacak servis araçlarının bulunamayacağını dile getirerek yetkililerden öğrenci servislerine yönelik bazı iyileştirmeler beklediklerini” söyledi.

KORONA, OKUL SERVİSLERİNİ UNUTTURDU

Kovid-19'a karşı alınan tedbirlerden olumsuz etkilenen meslek kollarından birisinin de servis taşımacılığı yapan okul servis şoförleri oldu. Okul servis taşımacılığı 15 Mart'tan itibaren tamamen durmasıyla birlikte bu sektörde çalışan insanların ciddi anlamda zarara uğradı.  Çalışmadıkları dönem boyunca hiçbir gelir elde edemedikleri gibi, 2019-2020 öğretim yılının ikinci döneminde kontaklar kapatılarak yaklaşık 6 ay gibi uzun bir süre araçlar garajlarda bekletiliyor. Öğrenci servisleri, yaşanan pandemi salgınıyla okulların tatil edilmesinden dolayı zor günler yaşıyor. Şehrivan’a konuşan, Van Öğrenci Servis Araçları Kooperatifi Başkanı Müntaz Atacan, yetkililerden zor bir sürece giren servis şoförü esnafına sahip çıkılmasını istedi.

VAN’DAKİ MAĞDURİYET DAHA BÜYÜK!

Mart ayının 15’inde okulların kapanmasıyla okul servis şoförlerinin de kontaklarını kapatıp, işsiz bir şekilde evlerinde oturduğuna değinen Van Öğrenci Servis Araçları Kooperatifi Başkanı Müntaz Atacan, “Okul servis araçları evlerinin önünde boş bir şekilde duruyorlar. Servis şoförlerimiz çok zorunda, mağduriyet yaşıyorlar. Biz bir hafta önce basın mensuplarına basın açıklamasında bulunduk. Ama herhalde bizi duymuyorlar ya da kaideye mi almıyorlar bilemiyorum.  Bu servis sorununu bir tek Van servis şoförleri yaşamıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 350 bine yakın okul servis araçları var. Bu sorun hepsini ilgilendiriyor. Zaman zaman oradaki arkadaşlarımızın sıkıntı ve sorunlarını da basın yoluyla duyuyoruz. Ama demem o ki; bizim iş anlamında batıyla birbirimizi ayırmamız gerekir. Misal İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Sakarya vb. bölgelerde bulunan şehirlerle Van arasında inanılmaz farklılıklar var. Oralarda fabrika, turizm ve iş alanları var. En azından okul servis şoförleri bu iş yerlerinden de yararlanabiliyor, azda olsa evlerine bir lokma ekmek götürme şansları var. Van’da ise böyle bir imkân yok.” Dedi.

“ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR YAŞIYORUZ”

S plakalı okul servis araçlarının belediye sınırları dışına çıkamadıklarını sadece öğrenci taşımakla sınırlı olduklarını belirten Atacan, “Mart ayından bu yana okullar kapalı öğrenci yok bu araç sahipleri geçimlerini nasıl sağlasınlar. İşte bu yüzden bu mağduriyetleri biz batıdan daha çok yaşıyoruz. Bundan dolayı devletimizden ricam, bir gömleği her ilin kendi kalıbına göre dikmelerini istiyoruz. Çünkü vergiler ve sigortalar onlarda neyse bizden de aynı ücret alınıyor. O zaman kazancımıza göre muamele edilsin. Biz bu durumda çok sıkıntılar çekiyoruz. Pandemi sürecinde okullar tatil edildikten bir müddet sonra şoförlerimiz ekonomi açısından zorluklar geçmeye başladılar. Bu yüzden de kooperatifin kefaleti üzerine kredi çekmeye başladılar. Peki, bu kredi borçlarını hangi parayla ödeyecekler iş yok, okul yok, yardımda bulunan kimse yok, sesimizi duyuracak bir Allah’ın kulu bile yok. Kredi borçlarını ödemedikleri takdirde banka kooperatiften parasını bir şekilde alacak, kooperatifte de para yok yani kısaca batma eşiğine geleceğiz.” İfadelerini kullandı.

SERVİS ARAÇLARINDA YAŞ PROBLEMİ

Okul servis araçlarında yaş probleminin de ayrı bir sorun olduğunu kaydeden Başkan Atacan, “Servis araçlarının yaşları 12 seneden büyük olmayacak. Bazı şoför arkadaşlarımız geçen sene araçlarını bu problemden dolayı değiştirmek zorunda kaldılar. Buda bizi ayrıca bir zorluğa itiyor. İsteğimiz araçların yaş problemi 12 sene ile tabi tutulmaması bu konuda biraz esneklik yapılsın. Çünkü okul servis araçları zaten 9 ay çalışıyor, diğer 3 ayda yasak olduğundan dolayı evlerinin önünde boş bir şekilde duruyorlar. Okuldan eve evden okula giden araçlarının ne gibi sorunu çıkabilir ki bunlar halk servisleri değil, kilometre bile yapamayan araçlardan bahsediyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum; Ulaşım Bakanlığı, Daire Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bu servis yaş sorununa bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Kazanç olmadan araç nasıl yenilensin.” Diye ekledi.

“GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTI VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE YAPAR”

Son olarak Atacan, “Sorunlar bunlarla da bitmiyor 3 boyutlu emniyet kemeri ve mesleki yeterlilik belgesi diye yeni bir şey çıkardılar. Emniyet kemerine diyeceğim bir şey yok. Her sene yeni bir belge çıkarıyorlar. SRC, ehliyet, psikoteknik vb. belgelerimiz var. Sürekli yeni bir belgeyle servis şoförlerini daralmaları çok zor oluyor. Şimdi mesleki yeterlilik belgesinin fiyatı 950 TL’dir. Bu krizde bu hastalıkta servis şoförleri bu parayı nereden getirsinler. Belediyeden aldığımız izin güzergâh belgesi ve uygunluk belgesi zaruri alınan bir karardır. Bu belgeyi alamazsan bir dahaki seneye almak zorundasın ve ne kadar ertelersen o kadar faiz işliyor. Resmi isimlerden bize bu belge ücretlerini Ocak ayına kadar ertelediğini söylendi. Ama şu an fiyatı 500 TL olan belge, Ocak ayında daha yüksek fiyata verilecek. Biz bu şekilde de mağdur oluyoruz. Misal Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu yıl Gaziantep’teki okul servis araçlarından izin güzergâh belgesi ve uygunluk belgesi ücretleri alınmayacak diye bir açıklama yapmış. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bunu yapıyorsa Van Büyükşehir Belediyesi de bunu yapacağına inanıyoruz. Bu konuda bir esneklik yapılması gerekir, en kötü ihtimalle faizleri alınmasın.” Diye konuştu.  

  

Editör: TE Bilisim