Darbe teşebbüsünden sonra siyasi partiler, STK’lar ve bir çok kesim tek ses oldu... Meydanlarda farklı partilerden isimler tek bir amaç için günlerce bir araya gelip demokrasi için nöbet tuttu. Tüm kesimler “Gemi su alırsa hepimiz batarız” şiarıyla vatanı için nöbet tutarken, siyasilerin birlikteliği ise uzun süre özlemi çekilen görüntülere sahne oldu.

15 Temmuz akşamı Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından başlayan “Demokrasi Nöbeti” 21’inci günü de geride bıraktı. 21 gündür meydanlarda olan Vanlılar sabah namazına kadar nöbet tutuyor. Daha önce gazete olarak meydanda nöbet tutan vatandaşlar ile görüşmüş ve duygularını sizlerle paylaşmıştık. Bu haberimizde ise darbe girişiminin olduğu günden bu yana meydanı terk etmeyen 3 isim ile görüştük. Ak Parti

Kadın Kolları Başkanı Havva Duran, MHP Kadın Kolları Başkanı Leyla Göçgen ve Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimini, yaşananları ve gelecekte Türkiye’yi bekleyen tehlikeleri gazetemize değerlendirdi. 21’inci günü geride bırakan siyasiler birlik ve beraberlik mesajları verdi.

 

DURAN: DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKIYORUZ

Ak Parti Van İl Kadın Kolları Başkanı Hava Duran, 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın çağrısı üzerine demokrasi nöbeti tuttuklarını ve Cumhurbaşkanı’nın evlerinize gidin demeden demokrasi nöbetini bırakmayacaklarını vurguladı. Darbe girişiminden bu yana her gece Van Beşyol Meydanında demokrasi nöbeti tuttuğunu ifade eden Duran, kadınlar olarak demokrasiye sahip çıkacaklarını belirtti.

 

“KADINLAR OLARAK ÖN SAFLARDAYIZ”

21 gündür uyumadan kadınlarla birlikte sabah saatlerine kadar nöbet tuttuklarını belirten Duran şunları söyledi: “Bu darbe sadece siyasi bir mesele değil. İnsanlık meselesidir. Herkes milli irade ve bayrağı için siper oldu. Bu biz kadınların ilk mücadelesi değil. Kurtuluş savaşında da biz kadınlar ön saflarda yerimizi almıştık bu günde yine en ön saflarda yerimizi alıyoruz. Biz Türkiye kadınları bütün dünyaya örnek teşkil ettik. Bu tarihte de böyledir. Bugünde biz Türkiye kadınları yine tek yürek olduk ve vatanımıza, bayrağımıza, milli irademize sahip çıkıyoruz.”

 

DURAN: İLK GÜNDEN BERİDİR BURADAYIZ

Darbe dönemlerinde yaşanan kaos ortamlarında en çok zarar gören kesimin kadınlar olduğuna dikkat çeken Duran, “Ben darbe akşamı haber alır almaz soluğu partide aldım. Herkesi aradım ve tüm teşkilat yarım saat içerisinde toplandı. Ve ilk günden bu yana biz burada bu alandayız. Sabah namazımızı da kılıp öyle evimize gidiyoruz. Sonraki akşam yine toplanıp demokrasi nöbetine devam ediyoruz. 80 darbesi iyi hatırlıyorum. Allah bir daha öyle bir gün yaşatmasın ülkemize. Artık insanlar eskisi gibi de değil. İnsanlar artık demokrasi için tek yürek olabiliyor. Eski zamanlarda öyle bir şey yoktu. Darbe olduğunda bir gün sonra öğrenirdik. Ama şimdi öyle değil. Ben tüm Van halkına buradan teşekkür ediyorum desteklerinden dolayı.” Dedi.

 

“VAN HALKI BAYRAĞINA SUSAMIŞTI”

15 Temmuz hain darbe girişiminin ulusa ve millete yapılan büyük bir ihanet olduğunu kaydeden Duran şöyle devam etti: “Bize bu kötü günleri yaşatanların en kısa zamanda gerektiği şekilde cezalandırılmalarını canı gönülden istiyorum. Ve son olarak biz kadınlar son güne kadar da sahada olacağız. Cumhurbaşkanımız evinize gidin demeden alanları terk etmeyeceğiz. MHP, Saadet ve Hüda-Par’dan çok destek aldık. Allah onlardan razı olsun. Van halkı gerçekten bayrağına susamıştı. Ben her gece o bayrakların dalgalandığını gördükçe duygulanıyorum. Çok güzel bir görüntü yarattı Van’ımız. İnşallah güzel günler göreceğiz. Allah ülkemizi, milletimizi, bayrağımızı bütün kötülüklerden ve beladan korusun inşallah. Şehitlerimize başsağlığı diliyor, yaralılara da Allah’tan şifa istiyoruz.”

 

GÖÇGEN: FİLMİN SONUNU BİLİYORDUK

Milliyetçi Hareket Partisi Van İl Kadın Kolları Başkanı Leyla Göçgen ise kadınlar olarak meydanı terk etmediklerini ifade etti. Göçgen, “Genel başkanımız 5 yıl önce hükümeti uyardı. Ama kimse ciddiye almadı. Biz ülkücüler filmin sonunu anlıyorduk ve görüyorduk. Bu Amerikan işbirlikçileri devlet kurumlarını örümcek ağı gibi sararak devletin kurumlarını ele geçirmişler. Bunların bir an önce tamamen temizlenmesi gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti adaletine inancımız tamdır ve bu 15 Temmuz ihanetinin başında olan şahısların hak ettikleri cezayı alacaklarına inancımız tamdır.” Şeklinde konuştu.

 

“TÜM BUNLAR GÖK KUŞAĞINI ANDIRIYOR”

Gökçen konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz ülkücüler 15 Temmuz gecesinden itibaren Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Van’da da MHP başta olmak üzere Ak Parti, Saadet Partisi, Hür Dava Partisi, STK’lar, sendikalar, resmi kurum temsilcileri, üniversite rektörümüz ve Van halkıyla beraber bir bütün oluk ve tek yumruk halinde toplandık. Tüm bunların bir arada olması bir gök kuşağını andırıyor. Bir birinden ayrı renkler aynı ortamı paylaşıyor ve müthiş bir seyir halini alıyor. Tüm bunların başında kadınların öncü rol oynaması ise en güzel kareler oluyor. Van olarak bayrağımıza ve irademize sahip çıkmak için ilk günden bu yana alanları terk etmiyoruz.”

 

İLHAN: BU DARBE DEĞİL İŞGALDİR

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili görüştüğümüz Saadet Partisi İl Başkanı Özay ilhan, “15 Temmuz gece Türkiye tarihinde yapılan diğer darbelerden farklı, daha şiddetli bir darbe girişimiydi. Biz bunu bir darbe girişimde ziyade işgal olarak görüyoruz. Bu işgal girişimi ABD, İsrail, İngiltere ve batı ülkelerinden belli bir kısmının desteği ile ülkemizi yeniden şekillendirmek amacıyla planladığı ve içimizdeki işbirlikçilerin özellikle ordu içerisinde gerek Fetullahçı gerekse de Erdoğan karşıtı olan kitleler ve ordu içerisinde ikbal kaygısı yaşayanlar beraber hareket ettiği bir darbe girişimiydi. Bu darbe girişiminin yaşandığı gecede savaşta dahi olmayan olaylar yaşandı. Meclisin bombalanması insanlar üzerinde bir travma yarattı. O gece Genel Başkanımız Sayın Mustafa Kamalak beraberindekiler ile birlikte parti meclisinden, TBMM’ye kadar yürüyerek gitmiştir. Bu şekilde ülkenin sivil bir yapı tarafından yönetilmesine ve her türlü darbeye karşı olduklarını belirtmiştir.” Dedi.

 

“İNSANLAR ÜMMETİN KALESİ İÇİN ALANLARDA”

Darbe girişiminin hemen ardından alanlarda olduklarını söyleyen İlhan şunları kaydetti: “Bizde o andan itibaren Van’da da alanlardayız. Darbenin olduğu saatten itibaren bizde Van’da toplandık. Her akşam Beşyol Meydanı’nda toplanmaktayız. Beşyol Meydanı’na gelen insanlarda farklı görüşlerden gelen insanlardı. Dini, milleti ve vatanı için gelen insanlar darbeye karşı olduklarını gösterdi. Bu gelemeyen insanların genelinin de kalbi bizimle birlikte atmaktadır. Sonuçta bu ülke 78 milyon insanın yurdudur. Bu ülke çok sayıda mazlumun ve yurtsuz insanların ülkesi olmuştur. İnsanlarımız ümettin son kalesi olan Türkiye için inançlı bir şekilde sokaklara dökülmüştür. Ve bir ülkenin en güçlüsü tankı, topu, silahı değil evlatları olduğunu göstermiş oldu. O gece yaşanan akabinde 250 yakın vatandaşımız şehit olmuştur. Yaralı kardeşlerimize de şifa diliyoruz. O gece insanlarımız sokağa dökülerek darbe yapmak isteyenlere en büyük darbeyi yapmışlardır. Bu vatanın bölünmeyeceği, bayrağın inmeyeceği ve ezanların dindirilmeyeceği bir kez daha gösterilmiştir. Bu vesile ile farklı siyasi görüşlü insanların meydanlara inerek ülkenin birlik ve beraberliğinin göstergesi olmuştur. Zor sıkıntılı anlarda insanların bir araya geleceğini açık bir şekilde göstermiştir.”

 

İLHAN: GEMİ SU ALIRSA HEPİMİZ BATARIZ

Van’da siyasi partiler olarak ortak hareket ettiklerini ifade eden Başkan İlhan, “Biz Van’da siyasi partiler ile birlikte hareket ederek ortak bir açıklama yaptık. Açıklamayı Beşyol Meydanı’nda Ak Parti, MHP ve Hüda-Par ve bizler 4 siyasi parti olarak açıklama yaptık. Darbeye karşı olduğumuzu gösterdik. Daha sonra 4 siyasi parti birlikte yine meydanda bulunmayı ve olabilecek başka bir girişime karşı direnç göstermek adına alanlarda bulunduk. Bu tepkilere belki diğer siyasi partiler il başkanlığı düzeydi iştirak edilmemiş.. Ancak şunu çok iyi biliyoruz ki onlarında tabanından çok önemli bir kitle alanlara gelerek destek verdi. Çünkü aynı gemi de yaşıyoruz ve gemi su alırsa hepimiz batarız. İnsanlar bu şekilde düşünerek vatanına sahip çıktı.” İfadelerini kullandı.

 

“BU GİRİŞİMLER OSMANLI’DAN BU YANA VAR”

Darbe girişiminin ilk ve son olmayacağını dile getiren İlhan şöyle devam etti: “Ülkemiz üzerinde Osmanlı’dan bu yana batılarının bir oyunu ve hesabı var. Bildiğini gibi Çanakkale savaşında batılı ülkeler Türkiye üzerinde oyunlar oynadı ve girmeye çalıştı ancak bunu yapamadılar. Ardından buna benzer girişimleri devam etti. Ülkemiz kurulduktan sonra ülkemiz terör olayları ile karıştırılmaya çalışıldı. 10 yılda bir sürekli darbeler yapıldı. Sonuçta darbe girişimi bugün itibariyle püskürtülmüş olabilir ancak karşımızdaki cahil bir yapı değil plan ve programı olan bir yapıdır. Bunların Türkiye’yi bölmek istemeleri farklı programlarda devam edecektir. Bugün için bu girişim def edildi başımızdan ancak bu girişimler ve kirli oyunlar devam edecektir.”

 

İLHAN: HERKESE BÜYÜK İŞLER DÜŞÜYOR

Başkan İlhan son olarak, “Bu anlamda sivil partilerimize, hükümetimize büyük işler düşmektedir. Özellikle gençliğin doğru yetiştirilmesi gerekiyor. Öğretmenlerin seçiminden tutun, öğrencilere verilecek müfredatlara kadar iyice bir gözden geçirilmesi gerekiyor. Bir çocuk nasıl eğitilirse, yarın o şekilde karşımıza çıkacaktır. Eğer ki doğru bir eğitim sistemi olursa, gençlere doğru eğitim verebilirsek. Bu ülkemize karşı kullanılan gençleri korumuş oluruz. Ne ABD, ne İsrail, ne İngiltere ve diğer batı ülkelerinin ülkemize gelerek askeri ile savaşabilecek bir gücü yok. Ancak ve ancak bu içerden çeşitli şekillerde başarmaya çalıştılar. Bundan sonra da buna devam edecekler. Bu yüzden nesillerimizi doğru yetiştirmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim