ŞEHRİVAN HABER: Her bir köşesi ayrı bir tarihi, doğal ve kültürel güzellikler ile bezeli olan Van’da, şu sıralar önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda Van Denizi’nde OffShore yarışlarına, sonraki yıllarda da uluslararası bir takım spor festivallerine ev sahipliği yapan Van’da bu kez de rafting Türkiye şampiyonası gerçekleşiyor. Bahçesaray ve Çatak’ın muhteşem çaylarında başlayan ve bu yıl ilki düzenlenen rafting yarışlarında yüzlerce sporcu Van’da muhteşem doğada kıran kırana bir mücadele veriyor. Yeni yönetiminde Cumhurbaşkanı danışmanı Gülşen Orhan ve İl Spor Müdürü Nevzat İnanç’ın da yer olduğu Türkiye Rafting Federasyonu yönetiminin de sporcularla birlikte Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde bulunduğu yarışmada rafting, muhteşem doğa kadar ilçelerin eşsiz güzelliği de konuşuluyor. Her iki ilçenin doğal güzelliklerinin tanınması noktasında da büyük bir fırsat olarak görülen organizasyonda Bahçesaray’da fair play’a ödül olacak bir etkinlik gerçekleşti. İlçe halkı yüzlerce sporcuyu yıllardır ilçede ve köylerde sürdürdüğü gelenekte olduğu gibi evlerinde ağırladı. Yer yatağında ağırlanan, yöreye özgü gıdaların ikram edildiği, yemeklerin verildiği organizasyonda ilçeye gelenler de bu muhteşem güzellik ile adeta mest oldu. Şampiyona devam ederken daha ilk 2 günde bunun gibi bir çok güzellik şimdiden Van’ın adını daha çokça söz ettireceğini göstermiş oldu.

Türkiye Rafting Şampiyonası 2. ayak yarışları Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde başladı. Önceki gün başlayan şampiyona Barış Harekatına destek yürüyüşü ve bir dizi etkinlikler ile start aldı. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği açılış töreninde, Bahçesaray’da start alan yarışma öncesi ilçenin güzelliklerine ve önemine değinildi.

YÜZLERCE SPORCU MUHTEŞEM İKİ İLÇEDE YARIŞMAYA BAŞLADI

Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri, Türkiye Rafting Şampiyonası'na ev sahipliği yaptığı şampiyona bu yönüyle ilk kez yapıldığı ilçelerde rekor bir katılımla gerçekleşti. Türkiye'nin en uzun parkurlarından birine sahip olması nedeniyle raftingcilerin de ilgi odağı haline gelen Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde düzenlenen şampiyona için 40 ilden yaklaşık 600 sporcu kente geldi. Yarışların yapılacağı Müküs ve Çatak Çayı'nda hazırlıklarını tamamlayan sporcular, 20 Ekim'de sona erecek şampiyonada birinci olabilmek için kürek çekmeye başladı.

FEDERASYON MEST OLDU!

Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı şampiyona ile ilgili ilçede önemli değerlendirmelerde bulundu. Bölgenin birçok yerinde şampiyona düzenlemek istediklerini belirten Yardımcı, şunları kaydetti: "Rafting doğası gereği bu bölgeye çok uygun. Muazzam nehirleri, doğası var. Buraların rafting turizmine açılması çok önemli. Bölgedeki gençlerden milli takıma sporcular kazandıracağız. Projemiz çok güzel yürüyor ve destekleniyor. Buraya 600'e yakın insan geldi ve ilçedeki evlerde misafir ediliyorlar. Evlerde geceleri muazzam sohbetler ediliyor ve inanılmaz kaynaşma sağlanıyor. Bu şampiyonadan sonra da buradaki kardeşliğimizi, dostluğumuzu pekiştireceğiz."

ORHAN: BAHÇESARAY ÇOK GÜZEL GÜNLER YAŞIYOR!

Türkiye Rafting Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise Bahçesaray'ın artık güzelliklerle, sporla, kültürle, doğal güzellikleriyle anıldığını söyledi. Kötü günleri geride bıraktıklarını aktaran Orhan, "Bahçesaray olarak güzel günler yaşıyoruz. Rafting Şampiyonası da önemli güzelliklerden bir tanesi. Bahçesaray Çayı yüz yıllardır akıp geçti, buradan bakıp durduk. Ama bugün rafting etkinliğiyle anılıyor. Gençlerimiz spor heyecanını yaşıyor ve kendilerini bu sporla geliştiriyorlar. İleride kendilerini Dünya Rafting Şampiyonası'na hazırlayacaklar. Belki buradan dünya şampiyonalarında mücadele edecek takımlar çıkacak." şeklinde konuştu.

YARIŞMALARA BÜYÜK İLGİ VAR!

Türkiye Rafting Şampiyonası'nın ikinci ayak yarışları dün de devam etti. Türkiye Rafting Federasyonunca düzenlenen şampiyonada, Bahçesaray ilçesinde nehir iniş yarışları için erkek ve kadınlarda 19 yaş altı ve açık yaş ile açık yaş karma kategorilerinde 62 ekip, Müküs Çayı'nda hazırlanan parkurda kıyasıya mücadele etti. Sporcular, 5 kilometrelik zorlu parkurda kürek çekerek finiş noktasına ulaşmak için yarıştı. Yarışlarda açık yaş erkeklerde Rize, 19 yaş altı erkeklerde Van, açık yaş kadınlarda Muğla, 19 yaş altı kadınlarda Tunceli takımları birinci oldu. Çekişmeli geçen yarışları Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı, Türkiye Rafting Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Gülşen Orhan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Bahçesaray Kaymakamı Muhammet Öztabak ile vatandaşlar izledi.

BAHÇESARAY’DA MUHTEŞEM GÖRÜNTÜLER

Şampiyona ile birlikte ilçede muhteşem bir ev sahipliği de gerçekleşiyor. Geçmişten bugüne misafirlerini otelde ağırlamayan, hiç bir oteli bulunmayan ilçe bu organizasyonda da gelen bir çok kişi evinde ağırladı. İlçede yarışlara katılan sporcuları, ilçe sakinleri evlerinde misafir etti. Kaymakamlık ve İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünün çağrısı üzerine evlerini sporcular için hazırlayan vatandaşlar, misafirperverlik örneği sergiledi.

ORHAN: YÜZLERCE SPORCU OTELDE DEĞİL EVLERDE

Yarışma için ilçeye 40 ilden gelen 600 sporcunun bir kısmı, belirlenen yerlerde ağırlanırken, vatandaşlar 150 sporcuyu evlerinde misafir etti. Bahçesaray Gençlik ve Spor Müdürü Muhammet Orhan, ilçe sakinlerinin, doğunun misafirperverliğini en güzel şekilde gösterdiğini söyledi. Yapılan duyuruya vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Orhan, şöyle konuştu: "Federasyon bu yarışmayı açıkladığı zaman biz 15 gün öncesinden yoğun bir katılımın olacağını öğrendiğimizde, Bahçesaray halkına bir duyuru yaptık. 'Gelecek olan misafirlerimizi evlerinde ağırlamak isteyenler bizlere ulaşsın' dedik. İnanılmaz bir talep oldu. Misafirlerimiz rahat etsin diye evde hazırlıklar yapıldı. Şu an 150'ye yakın bayan sporcumuzu evlerde misafir ettik. Kendilerini rahat hissetsinler diye evleri onlara tahsis ettik. Misafirlerimiz ilçeye giriş yaptığında ilçe merkezinde karşılandıklarında kimin hangi ailenin yanına gideceği beliydi. Bahçesaraylılar, 'buraya yüzlerce insan geldi, dışarıda kalan var mı, bize de gelsinler, evimiz boş hemen hazırlayalım' dediler. Gururlandık."

BAHÇESARAY MİSAFİRPERVERLİĞİNİ GÖSTERDİ

Evinde 7 sporcuyu misafir eden Teymur Demirtaş, şampiyona için ilçeye gelen sporcuları evinde ağırladığı için çok mutlu olduklarını söyledi. "Buraya gelen bütün sporcularımızı biz kardeşlerimiz olarak gördük." diyen Demirtaş, "Bahçesaray halkı misafirperverliğini gösterdi. Bu sporcu kardeşlerimizi evimizde misafir ettik. Buradan ayrılana kadar evin bir bireyi olarak göreceğiz. Aynı kendi evlerindeymişim gibi hissetmelerini sağlamaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

İLK DEFA YER YATAĞINDA UYUDULAR

Muğla'dan gelen milli antrenör Mustafa Ali Akbulut, ülkenin doğusuyla batısıyla birlik ve beraberlik içinde olduğunu ve bunun en güzel örneğinin Bahçesaray'da yaşandığını belirterek, "Çocuklarımızın doğuya gelip, buradaki insanları tanıması, coğrafyasını görmesi bizim için gerçekten çok değerli ve çok önemli şeyler." diye konuştu. Sporcu Feyza Nur Karabacak da şampiyona için geldikleri ilçede bir ailenin misafiri olduklarını ve bunun da kendilerini çok etkilediğini ifade ederek, "Bize yemekler hazırlamışlar. Her şey çok güzeldi. Açıkçası bunun bizi çok motive ettiğini düşünüyorum." dedi. Misafir oldukları evde kendilerini yabancı hissetmediklerini dile getiren Sever Yılmaz ise "İlk defa yer yatağında uyudum, daha önce hiç böyle uyumamıştım ama çok rahat olduğunu da gördüm. Buradaki bu güzellikleri gördükten sonra buraya rafting değil gezmeye gelmeyi düşünüyorum" diye konuştu.

“3 KIZIM VARDI, ŞİMDİ 7 OLDU”

Antalyalı Büşra Cirit de misafirlik esnasında aileler arasında bir dostluğun başladığını anlatarak, "Çok beğendim. Hatta annemle görüştüm, 'nerede kalıyorsunuz' dedi, 'burada bir ailenin yanında kalıyorum' dediğimde onun da içi rahat etti. Annem onlara selam söyleyerek, Antalya'ya davet etti." şeklinde konuştu. Ev sahibi Neslihan İlhan ise doğuda yaşayan insanların çok misafirperver olduğunu ifade ederek, "3 kızım vardı, şimdi 4 tane daha geldi, 7 kızım oldu." dedi.

“MUHTEŞEM BİR YER...”

Muğla'nın Dalaman ilçesinden gelen milli takım sporcusu Şimal Altınsoy, 3 yıldır bu sporu yaptığını, daha önce de kente geldiğini bildirerek, "Buraların adını daha iyi duyurmak için geldik. Artık terörle değil sporla anılsın istiyoruz. Doğası, misafirperverliği inanılmaz. Çok muhteşem bir yer." dedi. Sporcuların bölgenin doğasına, nehirlerine hayran kaldığını anlatan milli antrenör Mustafa Ali Akbulut, "En önemlisi bu bölgenin, insanların evlerini bize açmaları. Bu o kadar değerli ki tarifi imkansız. Kızlarımız ev sahiplerinin kendileriyle yakından ilgilendiğini, anne şefkati gördüklerini söylediler. Doğusuyla batısıyla ülkemize renk katan bir spor dalı rafting. Bu çocuklar batıdan gelip doğu kültürünü görüyor. Bu kültürün aslında ne kadar bize ait olduğunu da görmüş oluyorlar. Bence çok güzel bir olay yaşanıyor buralarda." diye konuştu. Dalaman Belediyesi adına yarışlara katılan Büşra Cirit, "Van'a ilk defa geliyorum. Çok güzel bir yer. Çok sevdim ve beğendim. İnsanları cana yakın. Evlerini bize açtılar. Misafirperverliklerini anlatmak imkansız." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim