Van son zamanlarda yine güne depremlerle uyanıyor. 2011 yılından sonra meydana gelen büyük depremlerden sonra artçı sarsıntılar aralıksız sürüyor. Ara sıra kendisini hissettiren sarsıntılar çok şiddetli olmasa da halk büyük korkular yaşamaya devam ediyor. İşte bu noktada son zamanlarda yaşanan depremler gözleri deprem uzmanlarına çevrildi. Peki, depremleri tetikleyen unsurlar neler? Van'daki son depremler neyin habercisi? Van'da yeni bir büyük deprem mi olacak? Van’da meydana gelen depremlerin sebebi ne? Bu depremler büyük bir depremin habercisi olabilir mi? Bölgedeki yapılar ve binalar büyük bir depreme ne kadar hazır? Bölgede sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları hangi seviyede? İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan merak edilen bu soruların yanıtlarını AjansHaber’e verdi.

 

VAN'DA BOŞALMAMIŞ BİR GERGİNLİK VAR!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bu depremlerin, Van’da 2011 yılında meydana gelen büyük depremin artçıları olduğunu vurgularken, “Artçı depremlerin 5 yıldır sürmesi alışılmış bir durum değil. 5 yıldır çok büyük bir deprem olmuyor, yıkıcı bir deprem olmuyor ama küçük deprem dediğimiz büyüklükteki depremler bu bölgede olmayı sürdürüyor. Demek ki buradaki yerin kükrekliği sürüyor. Yer eğer kükrekse, yerde boşalmamış bir gerginlik birikimi var demektir. Bu gerginlik birikimi halen bu bölgedeki küçük kırılmalarla kükremesini sürdürüyor. Görüntü odur ki, bu kükremeler belli bir süre daha sürecek.” dedi.

 

BÜYÜK DEPREMİN ARTÇILARI DEVAM EDİYOR!

Van’da 2011 yılında 2 tane deprem olmuştu. Bu depremlerin büyüklükleri 5,7 ve 7,2’ydi. Bu depremlerin artçılarının 2 yıl süreceğini söylemiştik ama yaklaşık 5 yıldır sürüyor. Bu alışılmış bir olay değildir.

 

DAHA NE KADAR SÜRECEK?

5 yıldır çok büyük bir deprem olmuyor, yıkıcı bir deprem olmuyor ama küçük deprem dediğimiz büyüklükteki depremler bu bölgede olmayı sürdürüyor. Demek ki buradaki yerin kükrekliği sürüyor. Yer eğer kükrekse, yerde boşalmamış bir gerginlik birikimi var demektir. Bu gerginlik birikimi halen bu bölgedeki küçük kırılmalarla kükremesini sürdürüyor. Görüntü odur ki, bu kükremeler belli bir süre daha sürecek. Bu bizde şöyle bir kuşku bırakıyor. Acaba Van Gölü’nün altında süregiden yüzeryuvar yani aşağıdaki magma içinde bir devinim mi var? Bunun ayrıca çalışılması gerekiyor.

 

VAN'DA BÜYÜK BİR DEPREM DAHA MI OLACAK?

Beklenmedik bir şekilde bu depremlerin sürmüş olması burada bir dirilik ve gerginlik olduğunu gösterir. Bu depremler, ‘büyük bir depremi tetikler’ denilemez. Benim kişisel beklentim, bundan sonra orada çok büyük bir deprem olmaz ancak bu işin güvencesi yok. Bunlar yerin yaklaşık 7 ila 10 kilometre derinliği üzerine olan depremler. Biz bu depremlere sığ depremler deriz. Sığ depremler daha etkileyici olur. Halkta psikolojik bir korku yaratıyor, halkta tedirginlik bırakıyor. Depremlerin derinliğinin az olması genellikle etkiyi artırır ama şu anda burada depremin yıkım yaratabilmesi için 6,2’yi geçmesi gerekiyor.

 

VAN'DA SAĞLAM YAPILAR YAPILMALI. ÇÜNKÜ...

Van ilinde Türkiye Cumhuriyeti çok iyi önlemler aldı. TOKİ aracılığıyla depreme dayanıklı konutlar yapıldı. TOKİ evleri çok sağlam yerde ve sağlam yapı olarak oluştu. Halkın bir an önce oralara taşınması gerekiyor. Van’da çürüklüğü belli olan evlerin yıkılıp, kentsel dönüşüm çabalarının hızlanması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti orada elinden geleni iyi niyetle gösteriyor. (AjansHaber)

Editör: TE Bilisim