BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, İçişleri Bakan’ı Efkan Ala’ya Van’da son zamanlarda sayısı her geçen gün artın Suriyeli güçmenleri sordu. Son zamanlarda neredeyse her sokak başında yardım dilenen Suriyelilerin durumunu meclise taşıyan Üçer, savaş mağduru binlerce Suriyeli’nin devlet ilgisizliği yüzünden sokakta kaderleriyle başbaşa bırakılmamaları gerektiğini kaydetti.

Van’daki durumu Bakan Ala’ya aktaran Üçer, açıklamasında konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi; “Suriye’deki savaş nedeniyle birçok insan ülkeden kaçarak canını kurtarmaya çalışmaktadır. Türkiye’ye kaçan insanların çok az bir kısmı kamplarda barındırılmakta, büyük bir çoğunluğu ise bu imkandan yoksun bırakılmaktadır. Bu insanların yoğun olarak geldiği illerden biri de Van’dır. Van’da neredeyse her sokak başında bir Suriyeli aile yaşama tutunmaya çalışmaktadır. Kalacak yerleri olmayan ve açlık tehlikesiyle boğuşan bu insanlar; kışın ağır şartları altında Van Halkının yaptığı yardımlarla ayakta kalmaya gayret göstermektedir. Oysa 1951 tarihinde imzalanan Cenevre Sözleşmesi; mülteci ve sığınmacıların yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması için taraf devletlere bir takım yükümlülükler getirmiştir. Türkiye bu sözleşmeyi 1961 yılında onaylamış ve söz konusu kişilerin başta gıda ve barınma olmak üzere diğer bütün ihtiyaçlarını karşılamak konusunda yükümlülük altına girmiştir. Ancak Van’da açılışı Eylül 2012’de yapılan Geri Gönderme Merkezi; mülteci ve sığınmacıların bu ihtiyaçlarını karşılamaya elverişli olduğu halde, bu yola gidilmemekte, savaş mağduru binlerce Suriyeli, devletin ilgisizliği yüzünden insan haklarına aykırı bir şekilde sokaklarda kendi kaderleriyle baş başa bırakılmaktadır.”

TEK TEK BİLGİ İSTEDİ

Öte yandan buradaki Suriyeli göçmenler ile ilgili bilgiler isteyen Üçer, Ala’ya konu ile ilgili olarak şu soruları yöneltti; “Van’daki Geri Gönderme Merkezi’nin barınma kapasitesi ne kadardır? Halihazırda bu merkezde kaç çocuk, kaç kadın, kaç erkek ve kaç aile barındırılmaktadır? Van’da yaşamını sokaklarda idame ettirmeye çalışan Suriyelilerle ilgili yapılan bir çalışma var mıdır? Sayı tespiti yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne kadardır? Bu kişilerin Geri Gönderme Merkezi’nde misafir edilmemelerinin gerekçesi nedir? Van’da Geri Gönderme Merkezi dışında mülteci ve sığınmacıların barındırıldığı başka merkez, kamp ya da benzeri ikamet alanları mevcut mudur? Varsa nerelerdir ve bu yerlerde kaç kişi barındırılmaktadır? Resmi kayıtlara göre Türkiye’de toplam kaç Suriyeli mülteci ve sığınmacı vardır? Bu kişiler nerelerde barındırılmaktadır? Kayıt dışı Suriyeli mülteci ve sığınmacılarla ilgili yapılan bir çalışma var mıdır? Varsa sayıları ne kadardır? Bu kişiler hangi illerde yoğunlaşmaktadır? Türkiye genelinde kaç Geri Gönderme Merkezi bulunmaktadır? Bunlar nerelerdedir? Her birinin kapasitesi ne kadardır? Geri Gönderme Merkezlerindeki (her bir merkez için ayrı ayrı belirtmek üzere) toplam kaç göçmen bulunmaktadır? Bu kişilerden kaçı Suriyelidir?” 

Editör: TE Bilisim