ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/HAKAN İZGİ- Şehrivan Gazetesi’nin gündem taşıdığı yüksek uçak bilet fiyatları ve yaşanan sorunlarla ilgili tartışmalar hız kesmeden sürüyor. Defalarca gündeme getirilmesine rağmen şu sıralar sorun katlanarak sürerken Vanlı uçak seferlerinin artırılması ve fiyatların düşürülmesi çözüm beklemeye devam ediyor. Tüm çağrılara rağmen bir türlü çözüm bulmayan konuyla ilgili bu kez iki önemli makamdan iki önemli girişim geldi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu yetkili kurumlara çağrı yapan bir açıklama yaparken, Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise THY genel müdürlüğüne mevcut sorunu ve talepleri ileten bir mektup yazdı. Van TSO’nun açıklamasında Türk Hava Yollarının uçak sefer sayılarını azaltması nedeniyle Ankara ve İstanbul’a gitmek isteyen veya söz konusu illerden kentte gelmek isteyen vatandaşların uçak bileti bulamadığını ve uçak bilet fiyatlarının astronomik derecede yüksek fiyattan satılması konuyu içinden çıkılmaz hale getirdiği vurgusu yapıldı. Tüm havayolu şirketlerinin daha fazla kar amacı güderek, kentte tahsisli uçakları başka rotalara kaydırmalarına yönelik kararlarını tekrar gözden geçirmeleri için yapılan çağrının bir benzeri de Arvas tarafından THY’ye iletildi.

Haftalardır gündemden düşmeyen yüksek uçak bilet fiyatları ve yaşanan sorunlarla ilgili Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, açıklama yaptı. Açıklamada, Türk Hava Yollarının uçak sefer sayılarını azaltması nedeniyle Ankara ve İstanbul’a gitmek isteyen veya söz konusu illerden kentte gelmek isteyen vatandaşların uçak bileti bulamadığını ve uçak bilet fiyatlarının astronomik derecede yüksek fiyattan satılması konuyu içinden çıkılmaz hale getirdiği vurgusu yapıldı. Tüm havayolu şirketlerinin daha fazla kar amacı güderek, kentte tahsisli uçakları başka rotalara kaydırmalarına yönelik kararlarını tekrar gözden geçirmelerini; Türkiye’de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin ivedilikle uçuş sayılarını veya yolcu kapasitesi yüksek uçakların kentte tahsis etmesi ve uçak bilet fiyatlarında indirime gitmesini talep ettiklerinin altını çizdi.

BİLET BULUNMUYOR, FİYATLAR YÜKSEK!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Havayolu şirketlerin uçak sefer sayılarını azaltması nedeniyle özellikle Ankara ve İstanbul’a gitmek isteyen veya söz konusu illerden Van’a gelmek isteyen vatandaşlarımız uçak bileti bulamamaktadır. Bununla beraber uçak bilet fiyatlarının astronomik derecede yüksek fiyattan satılması konuyu içinden çıkılmaz hale getirmektedir.”

VAN’IN ÖNEMLİ BİR POTANSİYELİ VAR

“İlimiz 1 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en doğusunda yer alan ve uzaklık nedeniyle ulaşım tercihinin genellikle havayolu olarak tercih edildiği önemli bir kenttir. Önceki yılların uçuş ve yolcu sayılarına bakıldığı zaman önemli bir potansiyeli barındırmaktadır. Ancak bu tabloya rağmen uçak sefer sayılarının arttırılmaması vatandaşlarımızın bölgede bulunan diğer havaalanlarına yönlendirilmelerine sebep olmaktadır.”

TURİZM DE ZARAR GÖRÜYOR!

Açıklamada; “Ankara, İstanbul yakın mesafelere ihtiyaç fazlası çok sayıda sefer bırakılırken, Van’da uçuş sayılarının azaltılarak, birçok kentin iki katı fiyatına bilet satışının yapılması manidardır. Özellikle yaz sezonu olması nedeniyle acente firmalarımız tarafından tur organizasyonları yapılması planlanırken, uçak bileti bulunmaması hem seyahat acentelerimizi hem de konaklama sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizi olumsuz etkilemektedir. Bununla beraber İran’dan gelerek ülkemizin diğer şehirlerine gitmek isteyen İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları da en az 5-6 gün beklemek zorunda kalacakları için ilimize gelmemektedir.”
 

KARARLAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

“Tüm havayolu şirketlerinin daha fazla kar amacı güderek, ilimize tahsisli uçakları başka rotalara kaydırmalarına yönelik kararlarını tekrar gözden geçirmelerini; yukarıda da ifade ettiğimiz üzere son dönemde konunun muhatapları ile yaptığımız, ülkemizde faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin ivedilikle uçuş sayılarını veya yolcu kapasitesi yüksek uçakları ilimize tahsis etmesini ve uçak bilet fiyatlarında indirime gitmelerini talep ediyoruz.” denildi.

VAN VEKİLİ ARVAS DA THY’YE MEKTUP YAZDI

Van’ın gündeminden düşmeyen Van TSO’nun ise açıklama yaptığı süreçte bir girişim de AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas’tan geldi. Vanlılar’ın adeta isyan ettiği bilet fiyatları ve yer bulmama sıkıntısı ile ilgili THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye vatandaşın taleplerini içeren bir mektup gönderdi.

ARVAS: FİYATLAR CAZİP HALE GETİRİLSİN

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Havalimanın bakımı tamamlanmasına rağmen uçuşların sefer sayısının kademeli olarak azaltıldığına dikkat çekilen mektupta, Van’ın Türkiye’nin uçak bilet fiyatı bakımında en yüksek ilerin başında geldiği ifade edildi. Arvas, Van’a uçak seferlerin artırılarak bilet fiyatların daha cazip bir noktaya getirilmesini talep etti.

İŞTE O MEKTUP!

İşte Arvas’ın Vanlıların taleplerini kaleme alarak Ekşi’ye gönderdiği mektubun tamamı: “Sayın Bilal Ekşi Türk Hava Yolları Genel Müdürü Değerli Genel Müdürüm, havayolu ulaşımı bakımından bölgenin merkezi konumunda bulunan Van, 1 milyon 200 bini aşkın nüfusu ile birlikte aynı zamanda Hakkâri, Bitlis, Ağrı ve Muş illerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 2,5 milyon nüfusa hitap etmektedir. Dört 19 mevsim yapılan çok çeşitli turizm etkinlikleri nedeniyle ilimize gelen yerli ve yabancı turistler, yine ilimizin askeri ve öğrenci potansiyel de göz önünde bulundurulduğunda Van, Türkiye’nin yolcu sayısı noktasında ilk 10 kentinden biridir. Yıllık yolcu kapasitesi yaklaşık 1 milyon 500 bin olan ilimizde, 2017-2018 yıllarında devam eden havalimanı tadilatı nedeniyle uçuşlar kısıtlanmış dolayısıyla vatandaş mağdur olmuştu.”

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK FİYATLARI VAN’DA

“Havalimanı bakım onarım faaliyetlerinin Ekim 2018 tarihi itibariyle tamamlanmış olmasına rağmen kademeli düşürülen sefer sayılarını arttırılmaması nedeniyle vatandaşların mağduriyeti devem etmektedir. Günlerce bilet bulamayan vatandaşlar ve bileti yüksek fiyata almak zorunda olan yolcuların yaptığı şikâyetler her geçen gün artmaktadır. Konu ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ve Turizmciler aracılığıyla bize ulaşan tepkilerde keza artış göstermektedir. Bilet fiyatları incelendiğinde Ankara ve İstanbul’a yapılan uçuş sayılarının olması sebebiyle cereyan eden yüksek bilet fiyatları nedeniyle Van, Türkiye’nin en yüksek fiyatla uçan kentlerin başında gelmektedir. Bölgesinde cazibe merkezi olan kentimizin zengin potansiyelinin değerlendirilmesi ve katma değere dönüşmesi havayolu ulaşımı ile yakından ilgilidir.”

SEFERLER ARTSIN TALEBİ

“Türkiye’deki en uzun iç hat uçuş noktalarından biri olan Van’a uçuş seferlerinin arttırılması ve fiyatların cazip hele getirilmesi gerekmektedir. Kısıtlı uçuşlara rağmen yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış özellikle Ankara ve İstanbul seferlerinin arttırılması yönünde planlama yapılması önem arz etmektedir. ‘Havayolu, Halkın Yolu’ anlayışı ile yaşadığımız mağduriyetin giderilmesi ve şehrimizin beklentilerinin karşılanması hususunda Türk Hava Yolları tarafından Van’a yapılan Ankara ve İstanbul uçuş seferlerinin arttırılması veya gün aşırı ilave seferlerin yapılması hususun gereğini rica ederim.”

Editör: TE Bilisim