ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAKİM İNALÖZ-  Kentte trafiğe kayıtlı araç sayısı her geçen gün artıyor. Bölgede en çok aracın bulunduğu il olması yanında, Türkiye genelinde de en yoğun aracın olduğu illerden birisi olan Van’da, bu oranın aksine yollar ise yetersiz kalıyor. Kentte son yıllarda araç sayısı katlansa da son 20 yıl içerisinde kentin trafiğini rahatlatan tek bir yol bile açılmadı.

Özellikle son dönemlerde yapılan Karayolları Hastane Kavşağı Otogar ve İskele kavşaklarında da duyulan alt geçit ihtiyacını yeniden gündeme getirdi. Trafiğin yoğun olması, kentteki yolların yetersizliği, otopark sıkıntısı, toplu ulaşım gibi konular konuşulmaya devam ederken TÜİK’in araç verisi sorunun nedenini bir kez daha izah etti. Hali hazırda 78 bin 300 aracın trafiğe kayıtlı olduğu açıklandı. Bu rakamın birkaç katı kadar aracın da farklı illerin plaka kodu ile trafiğe kayıtlı olduğu düşünüldüğünde kentteki araç yoğunluğu bir kez daha gündeme geldi. Araçların yollara sığmadığı süreçte, kent trafiği de çıkmaz hal alırken, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ve Tuşba Galericiler Sitesi Başkanı Mehmet Öndil, Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi. Araç sayısının her geçen gün artmasının karşısında yollar ile ilgili bir düzenleme yapılmadığını ve Van’ın yıllardır aynı yollara mahkûm kaldığını ifade eden isimler, yeni yollara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Vatandaşlar ise şehir merkezinde araçlardan dolayı artık yürüyecek yolların bile kalmadığından yana dert yandı.

VAN BÖLGENİN EN ÇOK ARAÇ SAHİBİ OLAN İLİ

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan son istatistiklere göre Van’da bulunan araç sayısı bölge illerinde bulunan araç sayısının iki katından daha fazla. Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı araç sayısı Eylül ayı sonu itibari ile 23 Milyon 132 Bin 670 olurken Van’da bu sayı 78 bin 300, Muş’ta 34 Bin 045, Bitlis’te 22 Bin 486 ve Hakkâri’de 9 Bin 302 olarak açıklandı. Üstelik Van’da kent nüfusuna kayıtlı araç sayısı kadar İstanbul, Ankara gibi iller başta olmak üzere diğer kentlerin trafiğine kayıtlı plakalı araçlarla birlikte bu sayı 2 katına kadar çakabiliyor. Araç sayısının bölge illerinin çok üstünde olan Van’da yollar bakımından ise büyük bir yetersizlik yaşanıyor.

“ARAÇ SAYISI HER SENE ARTIYOR FAKAT YOLLAR HEP AYNI”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tuşba Galericiler Sitesi Başkanı Mehmet Öndil Van’da yıllardır aynı yolların kullanıldığını fakat araç sayısının her geçen gün arttığını belirterek, “Van’da bulunan yollar mevcut araç sayısını kaldırabilecek bir potansiyele sahip değil. Daha önce de bu konuyla ilgili açıklamalarımız olmuştu ve defalarca dile getirmiştik. Van illeri arasında araç sayısının en yük sek olduğu şehirlerin başında geliyor. 80 Bin tane aracın bulunduğu bir şehirde siz yıllardan beridir kullanılan aynı yolların hala yeterli olduğunuz söyleyemezsiniz. Hal böyle iken bu konuyla ilgili bazı çalışmalar da yapmak gerekiyor. Araç sayısı gün geçtikçe artıyor fakat yollar hep aynı.”

YOĞUNLUK FOTOĞRAFI ORTAYA KOYUYOR!

Yolların genişliği olsun yolların sayıları olsun bunlarda bir değişiklik göremiyoruz. Özellikle otogar kavşağı, eski karayollarının bulunduğu İskele kavşağı gibi noktalarda oluşan yoğun trafik ya da bir başka tarafta özellikle mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinde Maraş Caddesi’nde yaşanan yoğunluk Van’ın yeni yollara ya da yeni düzenlemelere ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.” Şeklinde konuştu.

“VEKİLLERİN DE ÇEVRE YOLU SORUNUNU ÇÖZMESİ GEREKİYOR”

Çevre yolu ile ilgili de Van milletvekillerinin de konuyla ilgili girişimlerini sıklaştırmaları gerektiğini belirten Öndil “Aslında bu yolların başında çevre yolu geliyor fakat çevre yolu da şehir merkezinde bulunan trafik yoğunluğunu hangi ölçüde etkileyecektir bununda cevabını bulmak biraz zor. Yani tamamen çevre yoluna bel bağlamamalıyız. Eğer çevre yolunun da bir an önce hayata geçmesini istiyorsak bizi yani Van’ı temsil eden milletvekillerimizin de bu konuda üzerlerine düşeni yapmaları gerekiyor. Vekillik sadece bu makama sahip olup oturmakla yapılacak bir iş değil. Bu şehrin hizmete ve sorunlarının çözülmesine ihtiyacı var.” diye ekledi.

VAN TRAFİĞİNDE 100 BİNİN ÜSTÜNDE ARAÇ VAR!

Van’daki araç yoğunluğunun ve trafik sıkışıklığının genelde minibüslere bağlandığını fakat minibüslerin Van’daki araç sayısı içerisinde çok az bir yer kapladığını ifade eden Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul “Açıklanan rakamlara göre Van’da trafikte bulunan 80 Bin araç olduğu söyleniliyor fakat sanırsam bu sayı 65 plaka olan araçların sayısı. Yani bunların yanında bide farklı plakalar göz önünde bulundurulduğunda Van caddelerinde ve trafikte 100 Binin üzerinde araç var diyebiliriz.”

SIKINTININ SEBEBİ TOPLU ULAŞIM DEĞİL!

“Şimdi oluşan araç kuyrukları ve trafiğe sebep olarak genelde minibüsler gösteriliyor. Minibüslerin bu 100 Binlik rakam içerisinde kapladığı alan 1000’i geçmez. Yani trafiğin pik saatlerde oluşan sıkışıklığın nedeni olarak minibüsleri göstermek doğru bir tutum değil. Tam aksine minibüsler şehrin trafiği içerisinde bir aksamaya mahal vermeden işlerini en hızlı şekilde yapmaya çalışan araçlardır. Bizim yaşamış olduğumuz trafik problemlerinin sebepleri arasında artık yeni yollara duyduğumuz ihtiyaç geliyor. Van’da mevcut yolların düzenlenmesi daha meşakkatli bir iş olduğundan alternatif yollar bulunması ve açılması gerekiyor.” Dedi.

“YA ALTERNATİF YOLLAR ÜRETİLMELİ YA DA ALT GEÇİT SAYILARI ARTTIRILMALI”

Trafik sorununun çözümü için ya yeni alternatif yollar üretilmesi gerektiğini ya da mevcut yollarda alt geçit, genişletme çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Tuğrul “Yakın bir dönem içerisinde eski Vali Zorluoğlu Hastane Caddesi’nden Akköprü deresine doğru açılması planlanan yol için gerekli çalışmaları başlatmış fakat proje hayata geçmemişti. Bu aslında oluşturulabilecek alternatif yollara çok basit bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bakıldığında bu yol şehir merkezi ile kampüsün ve birçok ilçenin bağlantısını sağlayacak.”

MÜDAHELELER YERİNDE AMA DEVAMI GELMELİ

“Öte yandan Bölge Hastanesi ilk kurulduğu zamanlarda önünde trafik ile ilgili bir problem yaşanmamasına rağmen şehrin yavaş yavaş kayması ile birlikte burada trafik sorunları boy göstermeye başladı ve çok şükür bugün orada bir kavşağımız var. Aynı sorun şu an otogar kavşağı ve İskele kavşağında da bulunuyor ve bu iki kavşak gerçekten trafik açısında çok büyük bir role sahip. Ben ilerleyen zamanlarda bundan 5 sene sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin önündeki kavşakta da bir alt geçit ihtiyacı doğacağına inanıyorum. Artık ya alternatifler üretmeli ya da yoğunluk yaşanan bölgelere gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Bu şehrin trafiği bu şekilde rahatlayacaktır.” İfadelerini kullandı.

“CUMHURİYET VE MARAŞ TRAFİĞİ ÇIKMAZA SOKUYOR”

Parkomat uygulamasının trafiğe bir çözüm sunmadığını belirten vatandaşlardan Ercan Duru ise Cumhuriyet Caddesi ve Maraş’ta oluşan trafik yoğunluğuna dikkat çekerek “Van’da özellikle taşıtların yanı sıra bir de yayalar için ve şehrin imajı konumunda olan caddeler konusunda düzenlemeler yapılmalı. Parkomat yıllardan beridir Van’da hizmet veriyor fakat parkomatın çıkma sebebi Cumhuriyet ve Maraş Caddelerinde olan trafiğin önüne geçmekti. Baktığınızda parkomat uygulamasının bunun önüne geçtiğini söylemek mümkün değil. Cumhuriyet Caddesi de Maraş Caddesi de hala en ufak bir yoğunlukta sıkışıklıklar yaşıyor. Bizim yeni yollara, alternatiflere ihtiyacımız var. Bu anlamda ulaşım noktasında bir çalışma göremiyoruz.” Diye konuştu.

“YAYALAR İLERLEYEMİYOR ARAÇLAR NASIL İLERLESİN?”

Çarşıda araçlardan ziyade yayaların bile sıkıntı yaşadığını ifade eden vatandaşlardan Salih İrek “Çarşıda biz yayalar olarak yürüyemezken zaten araçlara yolların yetmediğini rahatlıkla görüyoruz. Yani bir Cumhuriyet Caddesi’nde bir Maraş Caddesi’nde oluşan trafik esnasında ne araçlar düzenli bir şekilde ilerleyebiliyor ne de yayalar geçebilecek yol bulabiliyor. Araç sayısı çok fazla fakat bunun karşısında yollarımız bir o kadar yetersiz. Bu yolların yeniden düzenlenmesi, ya da yeni alternatifler üretilmesi gerekiyor. Ulaşımla ilgili ciddi sıkıntılarımız var ve bu sıkıntılar her geçen gün daha da artıyor.” Dedi.

Editör: TE Bilisim