Van’da “Halep’e Yol Açın” yardım kampanyası kapsamında toplanan 3 TIR insani yardım malzemesi, Suriye’nin Halep kentine gönderildi.

 

Açıklamalarda bulunan İHH yetkilerinden İbrahim Çinkılıç, “Geçtiğimiz günlerde vakfımız ile Suriye İslam Konseyi, Halep’te sivillere yönelik devam eden katliamlar nedeniyle ‘Halep’e Yol Açın’ adıyla bir yardım kampanyası başlattı. Biz de Van İHH olarak bu kampanya kapsamında ilimizdeki duyarlı kardeşlerimizin desteği ile 3 TIR insani yardımı Halep’e doğru yola çıkarıyoruz. İçerisinde un, gıda, battaniye ve ilaç bulunan yardım TIR’larımız inşallah kısa sürede Halep’e ulaşacaktır. Ancak Halep’te yaşanan insanlık dramının bir nebze de olsa hafiflemesi adına yardım çalışmalarımız devam edecektir. Tüm Vanlıları bu iyilik kervanına katkı sunmaya davet ediyorum” dedi.

 

“4 MİLYON İNSANIN YAŞADIĞI ŞEHİRDE ŞİMDİ 350 BİN İNSAN VAR”

Suriye’deki katliam, göç ve tahribin sorumlusunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İnsan Hakları Örgütü ve Arap Birliği olduğunu ifade eden Çinkılıç, “İnsani ve ahlaki görevini yapması için küresel ve bölgesel kuruluşlardan BM’ye baskı uygulamalarını talep ediyoruz. Uluslararası toplumdan talebimiz ise; Suriye halkına, özelikle Halep halkına yönelen her türlü saldırı ve soykırımı durdurmaları, tüm dünya devletleri ve özellikle etkili ve siyasi ağırlığı olan İslam ülkelerinden bu çılgınlığı ve büyük tahribi durdurmak için müdahale etmeleridir. Ülkede iç savaş 5’nci yılını geride bırakırken kuşatma altına alınan bazı şehirlerde silahsız insanlara karşı hain saldırılar devam ediyor. Özellikle son birkaç aydır kuşatma altında yaşam mücadelesi veren Halep’teki sivil halk, sistematik bir soykırıma tabi tutuluyor. Savaştan önce 4 milyon insanın yaşadığı şehirde şimdi 350 bin insan var ve şimdi onlar da öldürülmeye çalışılıyor. Rejim uçaklarının günün her saatinde saldırı gerçekleştirdiği Halep’te son 3 ayda gerçekleştirilen saldırıların bilançosu, katliamın boyutlarını gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.

 

Son 3 ayda 8 bin hava saldırısı düzenlendiğini aktaran Çinkılıç, “Bu saldırılarda 502’si çocuk olmak üzere bin 833 kişi şehit oldu. 12 cami, 11 hastane, 8 pazar alanı, 5 fırın, 2 bin 300’den fazla ev hedef alındı ve ayrıca 4 kimyasal saldırı yapıldı. Halep içerisinde şu an için kısıtlı imkânlarla çalışan sağlam fırın sayısı 13, hastane sayısıysa 3’tür. Vurulan 8 hastane ise farklı yöntemlerle hizmet vermeye çalışıyor. Şehirde elektrik yok. Hastaneler de işlemez hale geldi. Ameliyatlar yapılamıyor. Kuvöz imkânı yok, erken doğum durumlarında veya hastalık durumlarında bebekler yaşayamıyor. Hastanelerde röntgen cihazı bulunmuyor. Saldırlar ateşli silahla olduğu için röntgen cihazı bulunmadığından müdahale ve tedavi imkansız hale geliyor. Maalesef yoğun bakımda yatan hastaların fişleri çekiliyor” diye konuştu.

Açıklamanın ardından 3 yardım TIR’ı dualarla uğurlandı. 

Editör: TE Bilisim