İran'dan 13 günlük newroz tatilini Türkiye'de geçirmek için gelen turistlerin yoğun ilgisinin ardından Van'dan bir heyet, kent ve bölgenin tanıtımı için komşu ülkeye ziyarette bulundu.

 

Vali Yardımcısı Önder Can'ın başkanlığında, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Yönetim Başkanı Cevdet Özgökçe ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek Yüksekokulu Turizm Rehberlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Guğrul'un da aralarında bulunduğu 12 kişilik heyet, İran'da iki ülkenin turizm alanında ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla görüşmeler yaptı.

 

Hafta sonu ilk olarak İran'ın Hoy kentindeki turizm acentelerini ziyaret eden heyet, Van'ı tanıtan broşürler dağıttı. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunan heyet, eski belediye başkanlığı binasında gerçekleşen toplantıya katıldı. İki ülke arasındaki turizm ilişkileri, sektördeki sıkıntılar ve tanıtım konularının ele alındığı toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Can, kendilerini samimi olarak karşılayıp gösterdikleri misafirperverlikten ötürü teşekkür etti. Türkiye ve İran'ın yüzyıllardır dostluk ve kardeşlik içinde aynı sınırı paylaştığına vurgu yapan Can, bu ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini sağlamak amacıyla düzenlediklerini söyledi. İki ülkenin ikili ilişkilerinin iyi olmasının en önemli etkenlerin birinin, turizm sektörü olduğunu belirten Önder Can, "Her iki ülkenin de öne çıkan birçok tarihi ve doğal güzellikleri var. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak her iki ülkenin de şehirlerine faydası olacak şekilde, turizm potansiyelini nasıl arttırabiliriz konularını konuşmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

 

TURİZM HAFTASI İÇİN VAN'A DAVET EDİLDİLER

Van Kültür ve Turizm Müdürü Aktuğ da görüşmelerde bulundukları İranlı yetkilileri Turizm Haftası etkinlikleri için Van'a davet etti. İranlı turistlerin illerini en çok ziyaret eden misafirler arasında olduğunu anlatan Aktuğ, Van'ın güvenli bir şehir olduğunu, Newroz tatilini kentte geçiren binlerce turistten bir tanesinin dahi burnunun kanamadan ülkesine döndüğünü söyledi. Amaçlarının Van'ı İran'da tanıtmak olduğunu sözlerine ekleyen Aktuğ, "Yıllarca Urmiye'ye, Hoy'a, Tebriz'e fuar amaçlı ve tanıtım amaçlı geldim. Her gelişimde de sektördeki arkadaşlarımla geldim ve 4-5 gün boyunca broşür dağıttık, tanıtım yaptık. Sonrasında otellerimize gelmek için kuyruğa giren insanlar için kura çekilişi yaptık. Eğer siz memleketinizi tanıtmazsanız, insanlar sizi bilmezler ve tercih etmezler. Van'a gelin, kendinizi tanıtın. Gelince de farklı gelin. Tanıtım materyallerimizi getirin, insanları davet edin, buralarda ağırlayın. İnsanlar artık bu saatten sonra sizleri tanımak istiyorlar." ifadelerini kullandı.

 

İranlı yetkililer de ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdikten sonra Türk heyetine talep ve sorunlarını iletip, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. 

Editör: TE Bilisim