ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-  Son dönemlerde turizm noktasında hafif de olsa hareketli dönemler yaşayan Van’da, hala bir çok merkezi tam anlamıyla turizme kazandırılmayı bekliyor. Özellikle ilk bahar ve yaz dönemlerinde ilgi odağı olan Van hem İranlılar’ın hem de yerli turistlerin gözdesi olurken, kış turizmine müsait potansiyelleriyle de 4 mesvim ziyaret edilebilecek bir kent olarak öne çıkıyor. Bunun için de etkili ve geniş kitlelere ulaşacak tanıtım hamlelerinin beklendiği Van’da, Van Gölü Aktivistleri adıyla önemli konulara dikkat çeken sivil toplum örgütü Van’ın kışın yüzmek için en ideal 7 denizine bir de Van’ın eklenmesi çağrısını yapıyor. Van Gölü’nün şifalı olması yönüyle turizme konu edilebileceğini ve kışın da insanların Van’a gelme sebebi olabileceğine vurgu yapan aktivistler, Doğu Ekspresi ile başlayan Kars ve diğer illere kışın gitme alışkanlığı ve kış sporlarına da uygun olmasıyla Van’ın dört mevsim turistin eksik olmayacağı bir kent olması gerektiğinin altını çiziyor. Kışın Van Denizi’ne girilebileceğine kanaat getiren Van Gölü Aktivistleri ilk denemeyi de kendileri yapmaya hazırlanıyor.

 

 

Van Gölü Aktivistleri, sosyal medya üzerinden başlattığı ‘Kışın yüzmek için en ideal 8 yer’ etiketiyle yeni bir etkinliğe hazırlanıyor. Van’da yıllardır etkin bir şekilde Van Gölü’nün korunması ve çevreci kimlikleriyle herkesin takdirini kazanan Van Gölü Aktivistleri yeni bir etkinliğe daha öncülük yapmaya hazırlanıyor. Aktivistler, sosyal medya üzerinden başlatılan ‘Kışın yüzmek için en ideal 8 yer’ etiketiyle Van Denizi’ni tanıtmak adına büyük bir etkinlik için hazırlık yapıyor.

 

 

AKTİVİSTLER FARKINDALIK YARATMAYA DEVAM EDİYOR

 

Van Gölü Aktivistleri, yaptıkları farkındalık etkinlikleriyle Van Gölü ve çevresinin tanıtımına ve toplumsal sorunların çözümüne katkı sunmaya devam ediyor. Van Gölü Aktivistleri yaptıkları etkinliklere bir yenisi daha eklemeye hazırlanıyor. Aktivistler, kış sporları ve Van Gölü ve çevresini tanıtma ve doğanın korunmasına dikkat çekmek adına yeni bir farkındalık yaratacak bir etkinliğe daha imza atıyor.

 

 

 

NEDEN ‘VAN DENİZİ’ OLMASIN!

 

Van Gölü Aktivistleri sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi; Aktivistler, “Kışın yüzmek için en ideal 8 yer: 1- İngiliz Kanalı / Britanya, 2- Reykjavik / İzlanda, 3- Jinan / Çin, 4- Tyumen / Rusya, 5- Cape Town / Güney Afrika, 6- Perito Moreno Buzulu / Arjantin, 7- Scheveningen / Hollanda, 8- Van Denizi/ Türkiye, Çok yakında Van Gölü Aktivistleri farkıyla!” paylaşımıyla yeni bir etkinliğe daha imza atmaya hazırlanıyor. Bu paylaşımla Van’da yine heyecan yaratan STK o projeleri ile ilgili ilk açıklamayı da Şehrivan’a yaptı.

 

 

 

AKTİVİSTLER: ETKİNLİKLE VAN’IN TANITIMINA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ

 

Van Gölü ve çevresinin tanıtımına ve toplumsal sorunların çözümüne katkı sunmak istediklerini dikkat çeken Van Gölü Aktivistleri, “Van Gölü Havzasının doğa sporları potansiyelini ortaya çıkarmak, özellikle kış sporlarının da yapılabildiğine dikkat çekerek turizmin çeşitlenmesine katkı sunmak istiyoruz. Yapacağımız etkinlik kapsamında Van Gölü’nün güzelliklerini ve çeşitliliğini insanlara tanıtımını yapmak, insanların Van Gölü havzasında olan doğa güzelliğiyle kavuşturmak adına böyle bir etkinlik yapmak istedik. Yapacağımız etkinlikle Van’ın tanıtımına katkı sunmak, toplumsal sorunlara dikkat çekmek ve sorunların çözümüne katkı sunmak istiyoruz.” dedi. 

 

 

AKTİVİSTLER: KIŞ AYLARINDA BU NİMETTEN FAYDALANMALIYIZ

 

Turizm açısından büyük bir potansiyele sahip, Van Gölü’nün hem korunması gerektiği hem de tanıtımın en iyi şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Aktivistler, “Van Gölü, turizm açısından büyük bir potansiyele sahip. Gerçekleştireceğimiz etkinlikle Van Gölü’nün doğa güzelliğini en iyi şekilde insanlara anlatıp, korunmasını sağlamak ve insanların 12 ay boyunca bu doğa güzelliklerinden faydalanmasını hedefliyoruz. Bilindiği üzere Van Gölü’nün sodalı suyu insan sağlığına oldukça faydaları var. Geçmiş yıllarda losyon olarak da kullanıldı. Bu özelliklerine de dikkat çekmiş olacağız. Özellikle kış aylarında bu nimetten halkımızın ve turistlerin faydalanması için yüzme etkinliğini gerçekleştireceğiz.” diye konuştu

 

AKTİVİSTLER: HEM SAĞLIK AÇISINDAN, HEM DE TANITIM AÇISINDAN ÖNEMLİ

 

Van Gölü’nün sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen Aktivistler, “Uzmanlar, kış mevsiminde yüzmenin yürümekten daha faydalı olduğunu söylüyor.  Özellikle kas ve eklemlerin güçlenmesi için en ideal egzersizin yüzme olduğunu ifade ediyorlar. Kış aylarında yüzmenin hem sağlık açısından hem de Van Gölü’nün tanıtımı açısından çok önemli bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Buradan yola çıkarak Van Gölü’nün eşsiz güzelliği ve sağlık açısından önemine vurgu yaparak hem korunması adına hem de tanımının yapmak adına etkinliğimizi yapmayı hedefliyoruz. Geçmişte de Van Denizi losyon olmuş ve bu anlamda bir dizi çalışmalar yapılmıştı. Bu neden devam etmesin ki?” diye konuştu.

 

 

AKTİVİSTLER: VAN DENİZİ’Nİ DE EKLEMEK İSTİYORUZ

 

Yapacakları yüzme etkinliğiyle ilgili olarak Dünya’da kışın yüzmek için en ideal 7 yer olduğunu ve 8’nci yer olarak Van Denizi’ni eklemek istediklerini ifade eden Aktivistler, “Van Gölü Aktivistleri olarak Dünya’da yüzmek ve kış sporları açısından en ideal 8 yer arasında neden Van Denizi’de olmasın düşüncesiyle bu etkinliğimi yapmayı düşündük. Buradan yola çıkarak Van’daki güzellikleri ve Van Denizi’nin maviliğini, korunmasına dikkat çekmek amacıyla Van Denizi’nin de bu 8 yer arasında olması gerektiğini düşünüyoruz. Hedefimiz, Van Denizi’ni yüzmek için Dünya’da en ideal 8 yer arasına eklemek olacak.” dedi.

 

“GENÇLERİ VE HALKIMIZI DAVET EDİYORUZ”

 

Gerçekleştirecekleri etkinlik konusuna değinen Aktivistler, “ Ocak ayı içerisinde Van Denizi sahilinde gönüllü aktivistlerimizle denize girip yüzeceğiz. “Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın” “Kışın En Farklı Spor Van Gölü’nde Olur” sloganıyla etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Etkinliğimiz de kurulan mangallarda Van Gölü Balığı pişirerek, hem Van Gölü’nü hem endemik balık türümüz olan Van Balığını gündeme taşıyarak turizmin ilgisini çekmek istiyoruz.  Van Gölü havzasında kış aylarında yapılan spor çeşitliliğine festival havasını katarak halkımıza farklı bir soluk getirmeyi hedefliyoruz. Etkinliğimize gençleri ve halkımızı davet ediyoruz.” dedi.

 

KIŞIN VAN’A GELMEK İÇİN ÇOK SEBEP VAR!

 

Öte yandan Van’a kışın denize girmek için değil, diğer etkinliklere de müsait olduğuna vurgu yapan aktivistler bu noktada yapılacaklar için: “Önümüzde Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi gibi örnekler var. Doğu Ekspresi ne zaman başladı? Geçtiğimiz kış. Hem de Kars gibi Türkiye’nin en soğuk yerinde. Gençler artık sıradışı şeyler yapıyor. Oradan da Van’a sıçradı. Kış boyunca gençler Van’a geldi. Sonra da bu festivaller ve farklı etkinliklere döndü. Bunun biz sürekliliği için Abalı Kayak Tesisleri dışında Hakkari, Nemrut gibi farklı kış sporlarına müsait alanları ile sağlayabiliriz. Bunun dışında kış boyunca da Van Kongre gibi buluşmaların da merkezi olabilir. Bunu etkili tanıtım, doğru bir politika ile yapabiliriz. Dünyada kışın en sert geçtiği bölgelerde dünyanın en önemli ekonomi, siyasi buluşmaları oluyorsa Van’da çok daha iyileri olur.” İfadelerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilisim