Tuşba Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Tuşba'nın geleceği, İnsan Ekoloji medeniyeti ve Demokrasi’ çalıştayına katılan AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, Vangölünün kurtarılması gerektiğini söyleyerek, Van Gölünü koruma yasası getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştay sona erdi. Çalıştayın kapanış programına katılan AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda Vangölü kirliliğine değinerek, Vangölünün acilen kurtarılması için koruma yasasının getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Soğanda, Van ilinin daha iyi yerlere gelebilmesi için, belediyecilik kavramının önemine değinerek, Tuşba İlçe Belediye Başkanlığı'nın tüm Türkiye de örnek gösterilecek bir ilçe haline geleceğini ifade etti. Başkan Soğanda, Van'ın en iyi yerlere getirilebilmesi için tüm vatandaşların, tüm ilçe belediyelerinin birlik beraberlik içerisinde olabilmesi gerektiğini söyleyerek, “Halkımız ulaşmak istediği kurumun uzak mesafede olması hasabiyle sıkıntı çekmektedir. Bu anlamda da merkezde adeta ölü bir şehir haline gelmektedir. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor.” Dedi.

‘KORUMA YASASI ÇIKARILMALIDIR’

Van Gölü'ndeki kirliliğine de değinen İl Başkanı Soğanda, Van Gölünü koruma yasası getirilmesi gerektiğini vurguladı. Soğanda, “Van Gölü Kirliliğinin bazı nedenleri vardır. Bunlardan biri de katı atıkların dereleri ile göle dökülmesi ve diğer bir nedeni ise evsel atıkların göle dökülmesidir. DAP idaresi, Van Gölü Belediyeleri Birliği'nin ve İller Bankasının bu konu ile ilgili çalışma başlatması gerekir. Fakat Van Gölü'nün korunması için asıl atılacak adım, Van Gölü'nü koruma yasasının çıkartılmasıdır. Buna benzer bir yasa ile Van Gölü ve havzası kurtarılabilir.” Dedi.

‘SAHİL YOLU ŞART’

Van Gölü'nden yararlanabilmek için Gölün havzasına bir sahil yolu yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe'ye bu konuyu iletti. Soğanda, “İskeleden başlamak üzere Üniversite civarına, Çarpanak yarımadasına, Mollakasımdan, Ayanısa ve daha sonra Panzis ve Adır'a devam edip Amik'e ve oradan da Erciş'e çift yönlü sahil yolu olması gerekiyor. Van Gölü'nden en iyi şekilde yararlanabilmenin en iyi yolu budur. Bu proje Turizm Bakanlığı, Devlet Planlama teşkilatı ve diğer ilgili kurumlarla görüşülerek, sahiller öldürülmeden projeye konulması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim