ŞEHRİVAN HABER: ÖNDER ALTINAL - Van'ın Molakasım Sahili'ne "Mavi Bayrak" verildi. Dünya genelinde 46 ülkede uygulanan "Mavi Bayrak Programı" kapsamında, Türkiye'de 454 plajda Mavi Bayrak var. Bu bayraklardan bir tanesi denize kıyısı olmamasına rağmen Van Gölü'ne verildi. Tuşba İlçesine bağlık Molakasım Mahallesi'nde bulunan plaja gerçekleştirilen törenle Mavi Bayrak verildi.

 

Tuşba Belediyesi Van’ın Mollakasım sahillerinde bulunan önemli sahilleri dünyanın ve ülkenin saygın kuruluşlarının işbirliği ile ‘mavi bayraklı’ olarak işaretledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE), Türkiye Çevre Eğitim Vakfı gibi uluslararası ve ulusal kuruluşların standartlarına göre ve dünyadaki nitelikli, temiz, bakımlı denizlere verilen o bayrak Van’a da verildi. Bir yıldan daha uzun bir zaman önce çalışmaları başlatılan ve uzun uğraşlar sonucu kente kazandırılan ‘mavi bayrak’ Van Gölü’ne büyük bir turizm katkısı olarak sunulurken, dün paydaşların ve Van il protokolünün katılımıyla mavi bayraklı Halk Plajı’nın da açılışı yapıldı. Turizm sektörünün dünyada en çok tanınan kalite belgesi olarak bilinen ‘mavi bayrak’ın takdiminde büyük bir gurur ve renkli görüntüler vardı. Törende konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, “Bir vizyon ortaya koymak istedik.” diyerek mavi bayrak sürecini anlatırken, “Tuşba’da dalgalandıracağımız Mavi Bayrak kentimize, dışarıdan gelen misafirlerimize güven verecek.” dedi. TÇEV başkanı ve Vali Zorluoğlu’nda konuşmalarını gerçekleştirdiği törenin ardından Van Denizi saygın bir uluslararası kalite işaretine kavuşmuş oldu.

 

 

ZORLUOĞLU: 1 MİLYON AŞKI KİŞİ VAN’A GELDİ

 

Törende konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu Van için tarihi bir güne şahitlik ettiklerini söyledi. Zorluoğlu Van denizinin ilk Mavi Bayraklı plajının hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi: "Van şehri gerçek bir turizm şehridir. Bu güzellikleri yaşamak için geçtiğimiz yıl 500 bini yabancı, 800 bini yerli olmak üzere 1 milyon 300 bin kişi Van'ımızı ziyaret etti. Bu yılda bu rakamlar geçen sene de aşağı değil. İlimizin huzur ortamı muhafaza edildiği sürece, yerli ve yabancı ziyaretçi sayımızın artacağına inanıyorum. Bu nedenle hem kamu hem de özel sektör olarak yatırımları yapmaya, şehrimizin cazibesini artıracak yeni projelere ivedi ihtiyaç duyuyoruz."

 

“YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR”

 

Kamu ve belediyeler olarak yatırımları başlattıklarını söyleyen Zorluoğlu, yatırımlara devam ettiklerini aktardı. Zorluoğlu, "2016 yılı sonunda Büyükşehir Belediyesini devir aldığımızda, bütçesinin yüzde 70'inden fazlası personel ve diğer cari harcamalara gidendi. Sadece bütçesinin yüzde 30'nu yatırıma ayırabilen, bu yüzde 30 yatırımları da maalesef çoğu kere isabetsiz kararlarla, gerçek ihtiyaçlara değil, başka bazı ihtiyaçlara ayıran bir belediyeydi. Geçtiğimiz 1,5 yıl içerisinde bu tablo tam tersine döndü. 2017 yılı içerisinde Van Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin yüzde 70'i yatırım, yüzde 30'u ise personel ve diğer cari harcamalara gitmiştir." dedi.

 

 

ZORLUOĞLU, “TAKİPÇİSİ OLACAĞIM” DEDİ

 

Zorluoğlu, görev süresince turizm için önemli yatırımlara imza attıklarını söyleyerek şunları söyledi: "Bugün burada göndere çekilecek olan Mavi Bayrağın bende takipçisi olacağım. Mavi Bayrağın burada uzun yıllar dalgalanacağına yürekten inanıyorum. Bunun yanına yeni Mavi Bayrakları da Van ili olarak ekleyeceğiz."

 

 

ATEŞ: VAN BÜYÜK POTANSİYELE ULAŞTI

 

1992 yılında turizm sezonunun startını Van'da verdiklerini söyleyen Kültür ve Turizm eski bakanı Abdulkadir Ateş, "O günden bugüne birçok olaylar gelişti. Bugün Van'a geldiğimde, merkezi hükümetimiz ile yerel yöneticilerimizin çalışması sonucunda, Van'ın arttık ciddi bir turizm potansiyeline ulaştığını gördüm. Van'ın sadece Türkiye'de değil uluslararası turizm arenasında bir kıymet olmaması için hiçbir neden yok. Çok şükür Allah'a her şeyi vermiş. Bize sadece bütün değerleri bir araya getirip, dünyaya tanıtmak kalmış. Onu da önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde yapacağımızı biliyorum. Bu konuda da Van'a ve Vanlılara güveniyoruz."

 

 

ÖZGÖKÇE: ÖNEMLİ BİR AVANTAJDIR

 

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de Mavi Bayrağı, Van Gölü'ne kazandırmanın çabası içinde olduklarını söyledi. Özgökçe, “Bir yerin Mavi Bayrak Ödülüne sahip olması için deniz suyunun temizliği, plaj işletmecilerinin çevreye olan duyarlılığı, plajı kullananların güvenliği,  plaja ilişkin donanımın eksiksiz olması, belgelenmiş ve garanti altına alınmış olması gerekir. Daha da önemlisi, bu garanti uluslararası alanda da onaylanması gerekir. Bu nedenle tatil programı yapan yerli ve yabancı turistler, öncelikle Mavi Bayrak Ödüllü plajı olan tesisleri tercih etmektedirler. Bunun için Türkiye Mavi Bayrak ile uluslararası turizm pazarında önemli bir avantaja sahip olmaktadır.” Dedi.

 

“KÜRESEL BİR PROGRAMA DÖNÜŞMÜŞTÜR”

 

Özgökçe konuşmasını şöyle sürdürdü: “Plajlar ve marinalar için Mavi Bayrak Programı, kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum örgütü olan FEE (Foundation forEnvironmentalEducation-Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülmektedir. Mavi Bayrak Programı ilk olarak 1985 yılında Fransa’da başlatılmıştır.1987 yılından bu yana Avrupa’da ve Güney Afrika’nın katıldığı yıl olan 2001 yılından bu yana ise Avrupa dışındaki ülkelerde de uygulanmaktadır. Günümüzde Mavi Bayrak sürekli sayısı artan katılımcı ülkeler ile gerçek anlamda küresel bir programa dönüşmüştür.”

 

 

HAYALLE YOLA ÇIKMIŞLAR

 

Özgökçe, “Bizler, yani yerel idareciler aldığımız kararlarda ve attığımız adımlarda sadece bugünü kurtarma değil, geleceği de hesap etmek zorundayız. Bir kentin gelişmesini ve büyümesini düşünürken dünü, bugünü çok iyi değerlendirmek, içinde yaşayan insanların beklentilerini çok iyi analiz etmek zorundayız. Tuşba İlçesi bir eğitim,sanayi ve tarım kenti olduğu kadar Van Gölü’ne olan sahili ve tarihi mekanlarıyla da bir kültür ve turizm kentidir. Bu bizim kaçınılmaz dünümüz, bugünümüz ve geleceğimizdir. Ama biz bu gerçekle yaşarken elimizdeki değerlerle nasıl bir gelecek hayal ediyor ve bu değerlerle neler yapmak istiyoruz. Ben ve ekibim bu gerçekler ışığında Tuşba’yı sanayi kenti kimliği ile oluşan marka kent imajına turizmin, sanatın ve sporunda kentin tüm kılcal damarlarında dolaşabildiği bir marka kent yapma hayaliyle yola çıktık.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ÖZGÖKÇE’DEN VİZYON VURGUSU

 

“Bir vizyon ortaya koymak istedik” diyen Özgökçe konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu vizyonun temelinde, bu kentte yaşayan vatandaşlarımızın üretilen her değerden azami istifade etmesi ve mutlu olabilmesi vardır. Tuşba’nın kimliğine olumsuz katkı koyan her bir yaklaşımın karşısına olumlu ve hayatı güzelleştiren projelerle çıktık. Bu güne kadar Tuşba’da yüzlerce dönüm yeşil alanla, spor tesisleriyle, sanat ve sanatçıya verdiğimiz desteklerimizle, tarihi dokumuza yaptığımız çalışmalarımızla, sosyal donatı alanlarımızla ve büyük prestij projelerimizle Tuşba’yı güzelleştirirken, algılarımızı sanayiden turizme, sanata, spora ve diğer sosyal projelerimize çevirmek istedik.”

 

 

“MAVİ BAYRAK VANLILARA HAYIRLI OLSUN”

 

Özgökçe, “Geçmişte Van Gölü’nün Tuşba İlçesi sahillerinin Mavi Bayrak verileceğini hayal bile edemezdik. Bugün bu duruma geldiysek bütün Tuşbalılar olarak bundan onur duymamız lazım. Bu kadar güzel bir tesisin herkes tarafından kullanılmasını ve korumasını arzu ediyorum. Hem plajımız hem de Mavi Bayrağımız tüm Tuşbalılara ve Vanlılara hayırlı olsun. Bu duygu ve düşüncelerle, hayata geçirdiğimiz tesisimizin açışına katılarak bizleri yalnız bırakmayan gerek Van’da ve gerekse il dışında gelen siz değerli konuklarımıza tekrar teşekkür eder, Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajımızın Tuşba’mıza ve Van’ımıza hayırlı olmasını dile hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

YİĞİTOL: AKTİF ROL ALIYOR

 

Mavi Bayrağın verilmesiyle ilgili konuşan Türkiye Çevre Eğitimi Vakfı (TÜRÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Van'a gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye'nin en Doğusundaki Mavi Bayrağı dalgalandıracaklarını ifade etti. Yiğitol, "Mavi Bayrak Programı tamamıyla uluslararası bir programdır. Kural ve kriterleri uluslararası olarak belirleniyor ve vakfımızda bu kriterleri belirleyen sürecin içerisinde aktif olarak rol alıyor. Bu Mavi Bayraklar bizim tarafımızdan denetime tabi tutuluyor. Kuzey yarım küredeki 3 bin 500 Mavi Bayrağın, 549 tanesi ülkemizde yer alıyor. Bu rakamla da dünya 3'üncüsüyüz. Bununla da gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

Mavi Bayrağı Van Gölü'ne değil, Tuşba Belediyesi'ne bağlı Halk Plajına verdiklerini sözlerine ekleyen Yiğitol, hazırlıkların uzun bir sürede yapıldığını söyledi. Yiğitol,4 yıllık çalışmanın sonucunda Mavi Bayrak ve plajın oluştuğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından tören sunulan plaketler ve Mavi Bayrağın göndere çekilmesiyle devam eden program, Vali Zorluoğlu ve katılımcıların Mavi Bayrağın verildiği sahili gezmesiyle son buldu.

 

 

Programa Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Yavuz Özfidan, kamu kurum kuruluş temsilciler, STK yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Editör: TE Bilisim