Van'daki Beşyol Meydanı'nda 26 gün boyunca süren demokrasi nöbetine 7’den 70’e herkes katılıyor.

 

Burada bebeğini ayaklarında sallayarak yatırmaya çalışan anne Ayşe Karatay, eşiyle birlikte her gün buraya geldiğini ve sabah namazının ardından evlerine gittiklerini söyledi.

Baba Murat Karatay ise, “25 gündür ailece buralardayız. Bu vatan için her şey yapılır. Bu kadar insan nasıl burada ise bizlerde beklemeliyiz. Bu vatan için canımızı vermeye hazırız. Bebeğimiz 4 aylıktır, burada annesinin ayaklarında yatırıyoruz. Bizlerde beraberimizde getirdiğimiz yemeklerimizi burada yiyoruz. Vatan için her zaman da bekleriz. Bizler bu vatan için dedelerimiz gibi seve seve canımızı dahi veririz. Ben Vanlıyım, birkaç tane çapulcuya bu vatanı verecek halimiz yok. Bu demokrasi nöbeti bir yıl da sürse bizler burada kalmaya devam edeceğiz” dedi.

 

77 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl ise, bir elinde Türk bayrağı bir elinde ise ‘La İlahe İllallah, Göğsümde İman Dilimde Kur’an Davam İslam’ pankartıyla 25 gündür Beşyol Meydanı’nda ayrılmıyor. Bingöl, “77 yaşındayım, darbe kalkışmasının yaşandığı geceden bu yana buradayım. Sabah namazı kıldıktan sonra evime gidiyorum. 25 gündür devam ediyorum. Bu 25 gün değil 125 gün de devam etse ben yine burada olacağım. Bayrağımın yere inmemesi ve ezanın susmaması için vatan nöbetindeyim. Cumhurbaşkanımın emrini yerine getiriyorum” şeklinde konuştu. Murat Atacan ise, ilk günden bu yana burada olduklarını ifade ederek, “Ben 1976 doğumluyum, ilk defa Van’ı bu şekilde görüyorum. Van’da bayrağımızı elimize almaya hasret kalmıştık. Bu demokrasi şöleni ile inşallah bu ön yargılar da kırılmış oldu. Bayrağımızın Türkiye’nin bütün noktalarında sallanmasını istiyoruz. Allah zalimlere fırsat vermesin. Zaten bu dinin sahibi buna asla fırsat vermemiş, vermeyecektir” ifadelerini kullandı. Alanda bulunan diğer vatandaşlar da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yeter’ deyinceye kadar alanlarda olmaya devam edeceklerinin mesajını verdi.

 

VAN’DA DEMOKRASİ NÖBETİ DEVAM EDİYOR

 

Vatandaşlar, Van yöresine ait ,"Vanlıyam, şanlıyam, kılıcı kanlıyam" türküsünü, "Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam" şeklinde seslendirerek darbe girişimine tepki gösteriyor

 

 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar, Van yöresine ait ,"Vanlıyam, şanlıyam, kılıcı kanlıyam" türküsünü, "Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam" şeklinde seslendirerek darbe girişimine tepki gösteriyor. 15 Temmuz gecesinden bu yana meydanlardaki demokrasi nöbetleri tüm yurtta olduğu gibi Van’da da devam etti. Darbe girişimi sonrasında Van’da başlatılan 'demokrasi nöbeti' halkın yoğun katılımıyla 26 gün boyunca sürdü. FETÖ'nün 15 Temmuz gecesindeki darbe girişimini ve halkın ortaya koyduğu demokrasi mücadelesinden ilham alan Vanlı ses sanatçısı Ali Gündüz, "Vanlıyam, şanlıyam, kılıcı kanlıyam" türküsünün sözlerini "Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam" şeklinde yeniden uyarladı.

 

Gündüz'ün seslendirdiği türkü, 2 gecedir meydanları dolduran binlerce Vanlı tarafından coşkuyla söyleniyor. Günlerdir vatandaşların hep birlikte omuz omuza verdiği demokrasi mücadelesini takip ettiğini ve yaşananların akılda kalmasını sağlamak amacıyla türkünün sözlerini darbe girişiminde yaşanan sürece uyarladığını belirten Ali Gündüz, “Halkın tüm dünyaya örnek olacak birlik ve beraberliğini gördüm. Asıl amacım hemşerilerimin duygularına tercüman olmaktı. Biz vatanımızı, memleketimizi, milletimizi ve Cumhurbaşkanımızı seven insanlarız. Cumhurbaşkanımız doğru bir insan. Her zaman arkasındayız" dedi.

 

"Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam" yeniden uyarlanan türkünün sözleri ise şöyle:

 

Giderem hakka doğru

Yolum imana doğru

Okcular Tepesi'nde

Vanlı senle birlikte

Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam

Vanlıyam şanlıyam darbeye karşıyam

 

15 Temmuz gecesi,

Vuruldu Türk Meclisi,

Dünyaya bir ders verdi,

Milletin iradesi

Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam

Vanlıyam şanlıyam darbeye karşıyam

 

Vanlıyız biz Vanlıyız

Darbelere karşıyız

Vatanı çok severiz

Reis'e sevdalıyız

Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam

Vanlıyam şanlıyam darbeye karşıyam

 

Van'ımızın meydanı

Bayraklarla donandı

Demokrasi nöbeti

Bizlerle aydınlandı

Vanlıyam, şanlıyam, darbeye karşıyam

Vanlıyam şanlıyam darbeye karşıyam

 

Karanlık bir geceydi

Tanklar tüfekler geldi

Türkiye ayaklandı

Darbe de yaya kaldı

Vanlıyam şanlıyam, darbeye karşıyam

Vanlıyam şanlıyam darbeye karşıyam

 

Bayrağın bekçisiyem

Vatanın sahibiyem

Vanlılar sana hayran Recep Tayyip Erdoğan.

Editör: TE Bilisim